Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Τσίπρας: Η κυβέρνηση παράγκας, θέλει και Δημοκρατία παράγκας

«Η βαρβαρότητα των μνημονίων πάει χέρι- χέρι με την καταστολή την αυθαιρεσία και την υπονόμευση των δημοκρατικών κατακτήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Χανιά. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του που μετέδωσε ζωντανά το tvxs.gr παρουσίασε έντεκα αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια εναλλακτική διακυβέρνηση και ένα νέο πολιτικό σύστημα. 
Όπως τόνισε «η βαναυσότητα της βίαιης  καταστροφής εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε θεσμούς προστασίας του πολίτη και των ελευθεριών του». «Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας», πρόσθεσε και συνέχισε: 


«Ο στόχος τους μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέροντα, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, απαιτεί πολιτικό ολοκληρωτισμό. Μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, που η κυβέρνησή της δεν θα είναι σε θέση ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώσει αν δε πάρει την άδεια των δανειστών. Που ο πρωθυπουργός της θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου των πόλεων των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Που δεν θα μπορεί ούτε εκλογές να προκηρύξει αν δεν το συμφωνήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτός είναι και η αιτία που τα μνημονιακά κόμματα συζητάνε για αλλαγή του Συντάγματος και στήνουν την «μνημονιακή μεταπολίτευση». «Γιατί το σημερινό Σύνταγμα που έκαναν κουρέλι δεν τους κάνει. Όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές,αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το σύνταγμα των δανειστών. Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της  έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει», ανέφερε.

«Απέναντι σε αυτή τη Συνταγματική αντεπανάσταση εμείς όχι μόνο δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όχι μόνο δεν θα υπερασπιστούμε με αμυντικό τρόπο το υπάρχον, αλλά περνάμε στην αντεπίθεση». Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο για να σταματήσουμε τη καταστροφή, όχι μόνο για να ανορθώσουμε την οικονομία και τη παραγωγική βάση που καταρρέει, αλλά και για να προχωρήσουμε στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος που μας οδήγησε στη κρίση».

Όπως είπε ο επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ το τρίπτυχο που ορίζει τις βασικές αρχές για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει σε διαβούλευση με τους πολίτες, είναι: «Η υπεράσπιση και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Η εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών επιλογών σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης - Το τέλος των εξαρτήσεων από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα με την επαναφορά της εξουσία στον λαό»

«Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, εθελοτυφλεί όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διορθώσει και να συμμαζέψει την κατάσταση. Εδώ δεν χωράνε διορθώσεις, χρειάζονται τομές. Τομές με το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του χθες. Εδώ χρειάζονται γενναίες θεσμικές αλλαγές που με την έγκριση του λαού μας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι να διορθώσουμε, αλλά να ξαναχτίσουμε σε στέρεα θεμέλια τη νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Την Ελλάδα της αξιοκρατίας. Την Ελλάδα της βαθιάς και άμεσης δημοκρατίας», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή των εκλογών του 2012 ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη και βαθιά αλλαγή των παγιωμένων δομών του πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή δεν μπορεί να παραμείνει μόνο εκλογική. Χρειάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρο το θεσμικό πολιτικό εποικοδόμημα, επιβάλλοντας σαρωτικές δημοκρατικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».  

Όπως είπε «αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σημαίνει γενναία και ριζοσπαστική θεσμική αλλαγή που θα προστατεύει τη δημόσια σφαίρα και τα δημόσια αγαθά. Θα υπερασπίζει και θα θωρακίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». «Μια θεσμική αλλαγή, η οποία αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης συνταγματικής αλλαγής και η οποία θα έχει στο επίκεντρό της την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας, την προστασία του δημοσίου χώρου και των δημοσίων αγαθών, την επέκταση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών βάσης.

Η συνταγματική αλλαγή θα είναι για μας όχι μια διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μια διαδικασία που θα γίνει «από τα κάτω», με τη συμμετοχή, την επικύρωση και τη διαρκή επιβεβαίωση της βούλησης των πολιτών. Οι κυβερνήσεις της τρόικας απαξίωσαν θεσμούς και αντικατέστησαν το Σύνταγμα με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους. Εμείς με 11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών θέλουμε να φέρουμε πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *