Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Ντεμπούτο με περικοπές, «λουκέτα» και… κινητικότητα

Πλούσια «δώρα» από τον νέο υπουργό Υγείας: ένταξη 1.250 εργαζομένων στο καθεστώς κινητικότητας και νέα μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. για τον επόμενο χρόνο


Της Ντάνι Βέργου

getFile (3)Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε καθεστώς κινητικότητας και περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, με ανοιχτή την πιθανότητα τα «μικρά» να κλείσουν, είναι τα πρώτα «δώρα» του νέου υπουργού στη δημόσια υγεία και τους εργαζομένους της.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε χθες στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και στους εκπροσώπους εργαζομένων 6-7 δημόσιων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου για τη δέσμευσή του απέναντι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για ένταξη 1.250 εργαζομένων στη δημόσια υγεία στο καθεστώς κινητικότητας. Κάτι που επέμεινε ότι «δεν αφορά απολύσεις» – αλλά ποιος ξέρει αν για τους εργαζομένους αυτούς βρεθεί κενή θέση σε άλλο φορέα ή υπηρεσία του Δημοσίου εντός ενός χρόνου, αλλιώς απολύονται, όπως είναι γνωστό.

Μίλησε και για νέα μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 300 εκατομμύρια για τον επόμενο χρόνο, τη στιγμή που ήδη έπειτα απο τόσα μνημονιακά «κουρέματα» δυσκολεύονται να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τις ανάγκες της περίθαλψης των πολιτών.

Στον αέρα 13 μονάδες

Ο υπουργός Υγείας είπε στους συνδικαλιστές ότι βλέπει και το ενδεχόμενο να κλείσουν μικρά νοσοκομεία. «Είναι και αυτό ένα σενάριο. Θα το δω. Αυτή τη στιγμή εξετάζω όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες», είπε. Ο λόγος γίνεται για 13 νοσοκομειακές μονάδες, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οκτώ στην περιφέρεια.

Η συνάντηση του υπουργού με τους εργαζομένους στην υγεία δεν ήταν προγραμματισμένη. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο το πρωί όταν ο υπουργός κατέβηκε και τους προσκάλεσε στο γραφείο του. Ο σφόδρα μνημονιακός νέος υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι έχει βρει υποχρεώσεις σε σχέση με το Μνημόνιο στο υπουργείο. Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο ως την «καλύτερη λύση για τη χώρα», είπε ωστόσο ότι θεωρεί κάποιες δεσμεύσεις «υπερβολικές και ανέφικτες», αλλά ότι θα πρέπει για να τις αλλάξει να τις συζητήσει και να δεχτεί η τρόικα.

Μνημονιακές δεσμεύσεις

«Η έλευση του Αδ. Γεωργιάδη έχει συνδεθεί με την επιτάχυνση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που είναι καταστροφικές, διαλυτικές για το δημόσιο σύστημα υγείας», σχολίασε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης που μετείχε στη συνάντηση με τον υπουργό. «Γνωρίζουμε ότι το Μνημόνιο δεν επιφυλάσσει στο δημόσιο σύστημα τίποτε άλλο από περικοπές», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας απάντησε στην ερώτηση του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ για τη δέσμευση της κυβέρνησης για προσλήψεις 700 εργαζομένων στην υγεία -300 γιατρών και 400 νοσηλευτών- με τη δέσμευσή του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας.

■ Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το πρωί στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *