Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η ευθύνη του ξενοδόχου


Κέζα Λώρη

Η υπόθεση, για όσους τυχόν δεν άκουσαν: εικοσάχρονος κλόουν ξενοδοχείου χτύπησε με μαχαίρι δωδεκάχρονο πελάτη. 

Δεν θα ασχοληθούμε με τον συγκεκριμένο εικοσάχρονο ολλανδό ανιματέρ που θα εξεταστεί από τη δικαιοσύνη, πιθανώς και από ιατρούς. Θα ασχοληθούμε με εκείνον που τον προσέλαβε, εκείνον που τον επέλεξε και του ανέθεσε καθήκοντα ψυχαγωγίας παιδιών. 

Δεν θα γενικεύσουμε, να πούμε δηλαδή ότι πίσω από κάθε ευκαιριακά εργαζόμενο κρύβεται ένας πιθανός μαχαιροβγάλτης. Ετυχε το κακό αλλά δεν τυχαίνει κάθε μέρα. Μπορούμε όμως να αναρωτηθούμε αν η πολιτεία επιτρέπει την απασχόληση ακατάλληλων ανθρώπων σε τομέα που θεωρεί την βαριά βιομηχανία της. Ποιο είναι λοιπόν το προσωπικό που στηρίζει τον ελληνικό τουρισμό;

Η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη δεν έχει θίξει δημόσια το ζήτημα. Προσώρας ασχολείται με την προσέλκυση τουριστών και κάνει υποθετική καταμέτρηση της μελλοντικής είσπραξης. Επιπλέον  επικεντρώνεται στην βελτίωση της εικόνας: η Ελλάδα δεν είναι μόνο ούζο. Καλά μέχρι εδώ και ας ευχηθούμε ότι θα τα καταφέρει. Θα έρθουν εφέτος περισσότεροι, ισχυρίζεται. Ποιος όμως θα υποδεχτεί τους περισσότερους και με ποιους όρους;

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι άσχετοι με τον τουρισμό. Δεν το έχουν σπουδάσει. «Και γιατί να το σπουδάσουν;» θα απαντήσει ο επιχειρηματίας που θέλει με τις κρατήσεις ενός διμήνου να συντηρεί την επιχείρηση όλο το χρόνο. Ο ντόπιος ξενοδόχος δεν θέλει εξειδικευμένο προσωπικό γιατί όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός εξειδίκευσης, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι απαιτήσεις. 

Ο ντόπιος ξενοδόχος δεν θα παραδεχτεί ότι ένας δασκαλεμένος γκρουμ,  κάποιος που παρακολούθησε έστω ένα σεμινάριο, θα καταστήσει πιο ευχάριστη την διαμονή του πελάτη. Ισχύει για όλους τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τον τουρίστα ακόμη κι αν η επαφή είναι βουβή. 

Οι ξενοδόχοι προτιμούν το τσάμπα, δηλαδή τους δούλους. Αυτό το ξέρει η κυρία Κεφαλογιάννη, οφείλει να το ξέρει καθώς κατατίθενται σχετικές ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο. Εχουν κατατεθεί ερωτήσεις και στους προκατόχους της αλλά τα προβλήματα διαιωνίζονται. 

Μαθαίνουμε πολλά για το ξενοδοχειακό προσωπικό από ερώτηση που κατέθεσαν προ τριετίας βουλευτές του ΚΚΕ (Aγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου). Ελεγαν λοιπόν ότι στη Χαλκιδική προσλαμβάνονται νεαρά παιδιά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που υποτίθεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση και αμείβονται με «εξευτελιστικά χαμηλούς μισθούς». 

Καθώς η λέξη «εξευτελιστικά» από μόνης της δεν λέει τίποτε, αντιγράφουμε: «τούς πληρώνουν λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα, για να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα δίχως ασφαλιστικά, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα». Σημείωση: στα «νεαρά παιδιά» συμπεριλαμβάνονται ανήλικα.  

Πριν λίγους μήνες κατέθεσε ερώτηση και η ΔΗΜΑΡ (Θωμάς Ψύρρας). Εκεί λοιπόν γίνεται αναφορά στην ποσόστωση. Επιτρέπεται να απασχολούν τα ξενοδοχεία μαθητευόμενους αρκεί να μην υπερβαίνουν το 17% του συνολικού προσωπικού ή τα 40 άτομα. Όλα αυτά καταστρατηγούνται και οι ξενοδόχοι εισάγουν «ευκαιριακούς οικονομικούς μετανάστες». Τους βρίσκουν μέσα από «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης». 

Αντιγράφουμε από τη ερώτηση στο κοινοβούλιο: «Οι μισθοί καθορίζονται μεταξύ επιχείρησης και μεσολαβητή και φυσικά υπολείπονται σημαντικά του θεσμοθετημένου κατώτατου μισθού, με μέσο όρο που κυμαίνεται στα 300-400 ευρώ το μήνα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για ανασφάλιστη εργασία».

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι τυχάρπαστοι. Ετυχε ο ένας να επιτεθεί στο παιδάκι στην Κρήτη. Το παιδάκι ήταν από την Ρωσία και τώρα οι παρατηρητές αναρωτιούνται αν η είδηση θα λειτουργήσει αρνητικά στους συμπατριώτες του θύματος. Πρόκειται όμως μεμονωμένο περιστατικό που δύσκολα ανακόπτει μια θετική πορεία στον ελληνικό τουρισμό. Τουναντίον το σέρβις από ανειδίκευτους, μίζερους εργαζόμενους κάνει κακό μακροπρόθεσμα. http://beta.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *