Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση, προς τη ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά ανασχηματισμού μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, μετά την ανοιχτή αντεπίθεση Τσίπρα στους 32+7 διαφωνούντες, μια αντεπίθεση που δείχνει να δρομολογεί και την τελική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του – ένα στίγμα ευθείας πια αντιπαράθεσης – χθες το βράδυ σε σύσκεψη στο Μαξίμου, Εκεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισε το «Όχι» των 32 βουλευτών ως «επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης», «δημιουργεί ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του κόμματος» και «καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς».
«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα μηνύματα περί συνέπειας και ιδεολογικής καθαρότητας, αφήνοντας ταυτόχρονα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών».
Μ’ αυτό το μήνυμα και σ’ αυτό το πλαίσιο η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού θα είναι ο ανασχηματισμός – μια κίνηση, που μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται να πάρει παράταση κι έως την επόμενη εβδομάδα. Στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στο Μαξίμου υπήρξε εισήγηση να παραπεμφθούν όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες μετά την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, ημερομηνία κομβική καθώς τότε θα ψηφιστεί στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές και θα επέλθει η τελική δοκιμασία στον, ήδη βαθιά τραυματισμένο, ΣΥΡΙΖΑ.
«H ψηφοφορία της επόμενης βδομάδας στη βουλή είναι κρίσιμη. Αν οι "32" αυξηθούν, τότε μπορεί η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει το έργο της», προειδοποίησε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ και ο Πάνος Σκουρλέτης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεδομένη θεωρείται η έξοδος από την κυβέρνηση των τριών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν «Όχι» προχθές, των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ησυχου, ενώ θα αντικατασταθούν επίσης οι παραιτηθέντες Νάντια Βαλαβάνη και Νίκος Χουντής.

Κρίσιμο ρόλο στις τελικές, συνολικές αλλαγές θα παίξει η έκβαση της παράλληλης εσωκομματικής μάχης με την πρόεδρο της Βουλής. Εάν η Ζωή Κωνσταντοπούλου τελικά παραιτηθεί – που δεν προτίθεται μέχρι στιγμής – ή αναγκαστεί σε έξοδο, τότε οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ευρύτερες με πιθανή μετακίνηση είτε του Νίκου Βούτση, είτε του Δημήτρη Βίτσα στην θέση του προέδρου της Βουλής.
Να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και ο Πάνος Σκουρλέτης μετά το πάγωμα των αλλαγών στα εργασιακά που αξιώνουν οι δανειστές, με τον πιθανοτερο σενάριον να τον οδηγεί στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Τον Δημήτρη Στρατούλη, ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεν, θα διαδεχθεί πιθανότατα ο Σάββας Ρομπόλης, ενώ στην κυβέρνηση φέρονται να μπαίνουν επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Γιάννης Αμανατίδης.


.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *