Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Χιλιάδες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης

Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μέρος του πληθυσμού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης αποκαλύπτουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, τα στατιστικά στοιχεία από τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των πολιτών που ζήτησαν να υπαχθούν στο Ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά το χρονικό διάστημα από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 30 Μαϊου του 2015, αιτήσεις για την δωρεάν επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών παροχών ρεύματος αλλά και την επιδότηση ενοικίου και σίτισης υπέβαλαν 3804 νοικοκυριά εντός των ορίων του Δήμου.
Την ίδια στιγμή 3750 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον γειτονικό Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ο οποίος έχει πληθυσμό που ξεπερνά κατά πολύ εκείνον των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης.
Πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει πολλαπλάσια μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού και στις έξι δημοτικές του κοινότητες καταγράφηκαν 10.755 αιτήσεις, στον Δήμο Παύλου Μελά καταγράφηκαν 3.613, στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών 2.724 και στο Δήμο Δέλτα 1.517.
Ακολουθούν οι Δήμοι Καλαμαριάς με 1.417 αιτήσεις, Θερμαϊκού με 1.278, Λαγκαδά με 969, Πυλαίας - Χορτιάτη με 721, Χαλκηδόνος με 623, Ωραιοκάστρου με 612, Βόλβης με 574 και Θέρμης με 380.
Η ανακοίνωση του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης επισημαίνει ότι τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό και με τα εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή στον σχετικό νόμο, οδηγούν σε συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της περιοχής.
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια αυτά προϋποθέτουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, 3.600 για οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα μέλη ή με ένα εξαρτώμενο μέλος, ποσό που προσαυξάνεται κατά 600 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Χίλιες εξακόσιες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τις 15 Ιουλίου μέχρι στιγμής, δηλαδή τις τελευταίες 13 ημέρες, σε 27 σημεία της ανατολικής Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στο επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους.
Για τον συγκεκριμένο τομέα, το πρόγραμμα υλοποιείται από μια σύμπραξη φορέων, στην οποία επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 4.500 ευρώ, ποσά που προσαυξάνονται με 1500 ευρώ για κάθε παιδί.
Προϋπόθεση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης εντός του 2015 για το έτος 2014, ενώ εφόσον ξεκινήσει η διανομή των τροφίμων θα παρέχεται ένα πακέτο το μήνα, αξίας 70 ευρώ περίπου.
Η ακριβής αξία της παροχής αυτής θα προσδιοριστεί με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.
Κριτική επί της διαδικασίας και του τρόπου εκτέλεσης του προγράμματος άσκησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν τελικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων καθώς ενδέχεται να προσέρχονται ενδιαφερόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, διεκδικώντας τη συγκεκριμένη παροχή.
«Δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τη διάχυση της πληροφορίας εντός του καλοκαιριού» είπε και έκανε λόγο για μεγάλη γραφειοκρατία στην υποβολή των δικαιολογητικών.
Επιπλέον σχολίασε ότι θα έπρεπε να γίνεται η καταγραφή των δικαιούχων σε κεντρικό επίπεδο και η ενοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων ώστε να μην διασπάται το οικονομικό πακέτο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *