«Εγώ είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ εκ του καταστατικού, ως πρόεδρος, και θα φθάσω ως το τέλος στην προσπάθεια να εγγυηθώ αυτή την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο». Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα για τη χώρα. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε φόβους ότι «εδώ και καιρό έχουν ληφθεί αποφάσεις ρήξης, αποφάσεις με απόληξη τη διάσπαση του χώρου» και συνέδεσε τις εσωκομματικές εξελίξεις με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Εγώ θα ήμουνα ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές εάν είχαμε εξασφαλισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης της τετραετίας. Εκλογές μετά τα 3,5 επόμενα χρόνια, που εκ των πραγμάτων συμπεριλαμβάνουν και το τέλος του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια και την προσπάθεια να δώσουμε τη μάχη και να κριθούμε στην πραγματική πολιτική, και όχι στη θεωρία, για το αν καταφέρνουμε να χτυπήσουμε και να συγκρουστούμε με τους θύλακες εξουσίας. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αναγκαστώ, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αυτό, όμως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, ευτυχώς ή δυστυχώς, και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο κόμματος», και προσέθεσε:
«Η πρόταση μου είναι η πρόταση της λογικής. Έχουμε ένα κόμμα, αυτά τα μέλη έχουμε, όσα έχουμε, πρέπει να τα εμπιστευτούμε και πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας άρπα-κόλλα ή με τρόπο που υποτιμά τη συλλογική διαδικασία. Πρέπει να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, διότι έκτακτες είναι οι συνθήκες που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή. Σύντομα να πάει, όχι μέσα στον Αύγουστο, αρχές Σεπτέμβρη. Να εκλεγούν σύνεδροι, οι οποίοι θα αποφασίσουν στα κρίσιμα στρατηγικά διλήμματα, ποια είναι η πορεία της αριστεράς από εδώ και πέρα, ποιο είναι το νέο στρατηγικό πρόγραμμα».
Ανέφερε ακόμη πως αν εξακολουθήσει η απαίτηση από μερίδα μελών να τοποθετηθεί το κόμμα πριν από τη συμφωνία, «είναι σαν να έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στοιχειώδης έκφραση συντροφικής αλληλεγγύης, και είναι σαν να σου λένε ”όχι θα σε αναγκάσουμε να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα”», για να συμπληρώσει: «Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αν υπάρχει αυτή η απαίτηση, το ελάχιστο είναι να ζητήσει κανείς αυτή τη στιγμή να αποφανθούν τα μέλη με κάλπη σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν αναιρεί να γίνει συνέδριο μετά για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ζητήματα στρατηγικής».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιστοιχηθεί με τις ελπίδες της κοινωνικής βάσης που τον στηρίζει και να ληφθούν αποφάσεις. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν είναι τα 30.000 μέλη του μόνο, αλλά πάνω από 3.000.000 πολίτες.
Είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια που έγινε με το ιδρυτικό συνέδριο του 2013 να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα συνιστωσών ένα ενιαίο κόμμα απέτυχε, για να παρατηρήσει ότι «ένα κόμμα μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όταν όμως ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, και αυτό το μοντέλο δεν περιορίζεται μόνο στα εσωκομματικά αλλά μεταφέρεται στο κοινοβούλιο, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει». «Δεν γίνεται άλλο να είναι το κέντρο εξουσίας των βουλευτών που ανήκουν στη μια πτέρυγα και άλλο να είναι το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό κέντρο και άλλο να είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα η κοινή, και άλλες συνεδριάσεις να γίνονται σε ξενοδοχεία για να αποφασίσει μερίδα βουλευτών. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλά κάρτ» κυβερνητική πλειοψηφία, «μια φορά με τους μεν και μια με τους δε».
«Εγώ δεν είμαι οπαδός του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Όλες οι ιδέες να ανθίσουν, να κατατίθενται δημοκρατικά. Αλλά όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «αν η συλλογική απόφαση ενός κόμματος είναι να κυβερνήσει, τότε θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές. Ειδάλλως, όπως λέει το καταστατικό της ΚΟ, θα πρέπει οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο». Στο σημείο αυτό, ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει να παραδοθούν οι έδρες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ αυτή τη διαφορά τη σέβομαι, την άλλη άποψη τη σέβομαι, δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν ζήτησαν να υπάρξουν κυρώσεις ή να κινηθεί το καταστατικό της ΚΟ για την καταψήφιση. Ζήτησα και ζητώ να πάμε σε μια συντεταγμένη συλλογική διαδικασία όπου το κόμμα να πάρει αποφάσεις. Κατά την άποψη μου δεν μπορεί να λες εγώ καταψηφίζω τις προτάσεις της κυβέρνησης και τη στηρίζω ταυτόχρονα. Αυτό παραείναι σουρεαλισμός».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους διαφωνούντες λέγοντας: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πόσο με έχει -και σε προσωπικό επίπεδο- εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι, με την ίδια αγωνία, λίγες ημέρες πριν. Με την αγωνία που εξέφραζαν και αυτοί ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά και ηθικά, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, στους εργαζόμενους και στην ιστορία της αριστεράς. Και ζούσαμε την ίδια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, για να παλέψουμε μαζί. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Και οι ίδιοι άνθρωποι, μετά από αυτή τη σκληρή μάχη που έδωσα για 17 ώρες, με τις συγκεκριμένες εναλλακτικές που είχα μπροστά μου, θεώρησαν σκόπιμο την άλλη μέρα να βγούνε και να πούνε ότι εντάξει τώρα, αφού εξασφάλισες εσύ ότι δεν κλείνει η τράπεζα και δεν καταστρεφόμαστε, εμείς έχουμε το δικαίωμα, εσύ να ψηφίσεις και εμείς να δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν αναφέρομαι στην πολιτική θέση και στάση. Επαναλαμβάνω, τη σέβομαι την άποψη που λέει ότι η αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει σε τέτοιες συνθήκες. Διαφωνώ με την άποψη αυτή, αλλά τη σέβομαι. Μιλάω για το κομμάτι που αφορά το ποια είναι τα όρια των συλλογικών αξιών και ποιο είναι το ηθικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ορίζεται η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη μέσα σε ένα κόμμα. Και μέσα σε μια κυβέρνηση και σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ότι, δηλαδή, με τους ίδιους που αγωνιούσες μέχρι χθες και συμμερίζονταν την αγωνία σου, την άλλη σου λένε εγώ σε στηρίζω, βάζοντας εσένα να πάρεις την ευθύνη του συμβιβασμού, αλλά εγώ να έχω το δικαίωμα να καταψηφίζω».
Εγώ θα περίμενα να πούνε ότι η αξιακή μας στάση μαάς επιβάλει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μέχρι να καταστεί εφικτή η συμφωνία, τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αλλά πολύ φοβάμαι ότι η στάση αυτή είναι στο πλαίσιο κάποιων αποφάσεων που είχαν ληφθεί εδώ και καιρό. Κάποιων αποφάσεων ρήξης. Κάποιων αποφάσεων που έχουν ως απόληξη τη διάσπαση του χώρου. Εγώ είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ εκ του καταστατικού, ως πρόεδρος, και θα φθάσω ως το τέλος στην προσπάθεια να εγγυηθώ αυτή την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου