Την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες, τις ανάγκες κεφαλαιοποίησής τους και κυρίως την δύσκολη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων περιγράφει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να κρατήσουν τους ευρείς ελέγχους κεφαλαίων για μήνες, μέχρι να φθάσει νέο χρήμα από την Ευρώπη και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθωση, εκτιμούν αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο.
Η αποκατάσταση των τραπεζών της χώρας περιέχει ένα δύσκολο ερώτημα. Θα πρέπει η ευρωζώνη να απαιτήσει συμμετοχή των δανειστών, πρώτα απαιτώντας από τους ομολογιούχους ακόμη και τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν απώλειες ή θα έπρεπε ο «λογαριασμός» για την βελτίωση των τραπεζών να προστεθεί στο βουνό χρέους της Ελλάδας;
Η απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα την οποία θέλουν οι διαπραγματευόμενοι να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Όσο περισσότερος χρόνος περνάει τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση των τραπεζών καθώς, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα πνίγει την οικονομία και την δυτότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
«Οι τράπεζες έχουν “παγώσει”, αλλά η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη» είπε ένας αξιωματούχος δείχνοντας προς μια σταθερή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό το «πάγωμα» ρευστού δύσκολα θα τελειώσει σύντομα, παρά το γεγονός πως οι έλεγχοι κεφαλαίων ίσως «μαλακώσουν» ελαφρώς, όπως η χαλάρωση των απαγορεύσεων στις συναλλαγές στο εξωτερικό για τις επιχειρήσεις.
«Εν τέλει, ο έλεγχος κεφαλαίων θα σταματήσει μόνο όταν οι τράπεζες ανακεφαλαιωθούν πλήρως» λέει ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, ο οποίος πίεσε την ΕΚΤ να πάρει πίσω την χρηματοδότηση των τραπεζών με αποτέλεσμα αυτές να κλείσουν για τρεις εβδομάδες.
Η συζήτηση συνδέεται και με μια σύγκρουση για τις μεταρρυθμίσεις, την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας μπροστά στους ελέγχους από την Ευρώπη και για το πόσο η χώρα μπορεί να ανακάμψει με χρέη που αυξάνονται συνεχώς και είναι πολύ μεγαλύτερα από την οικονομία της.
Εάν προστεθούν ακόμη 25 δισ. ευρώ (τόσα εκτιμάται ότι χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), θα ενσωματωθούν στα χρέη τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει ως υπερβολικά.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου