Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση των μικροομολογιούχων - Απόφαση ελληνικού δικαστηρίου


Μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει την αρχή της δικαίωσης για τις δεκάδες χιλιάδες των μικροομολογιούχων του ελληνικού Δημοσίου που έχασαν τη μισή και πλέον αξία των επενδύσεών τους μέσω του PSI, έλαβε το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο δικαίωσε μία πρώην τραπεζικό υπάλληλο που είχε προσφύγει κατά της Τράπεζας Πειραιώς επιδικάζοντας ποσό ίσο με το κούρεμα των τίτλων της στην πρώην Αγροτική Τράπεζα συν κάποιες αποζημιώσεις, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα έχει ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί για τη συγκεκριμένη απώλεια.
Μιλώντας στο koutipandoras.gr, ο εκ των διαχειριστών του δικηγορικού γραφείου που εκπροσώπευσε την ομολογιούχο, κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος, τόνισε πως πρόκεται για σημαντική απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δικαίωση όλων των Ελλήνων μικροομολογιούχων, μέσω προσφυγών που μπορούν αυτοί να καταθέσουν, όχι κατά του ελληνικού Δημοσίου όπως είχαν κάποιοι κάνει αρχικά, αλλά κατά των τραπεζών που είχαν λειτουργήσει ως ενδιάμεσοι φορείς στην επένδυση.
Όπως εξηγεί ο κ. Κυριακόπουλος, το δικαστήριο φαίνεται πως έλαβε υπόψιν τις απορρίψεις προσφυγών κατά του ελληνικού Δημοσίου τόσο από το ΣτΕ, όσο και την πρόσφατη από το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Διαφορών εξ Επενδύσεων (ICSID), οι οποίες στηρίχθηκαν στο σκεπτικό ότι «πιστωτές» του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν δηλαδή απευθείας συμβατική σχέση με το ελληνικό Δημόσιο, είναι μόνο οι φορείς (θεσμικοί επενδυτές) και όχι οι τελικοί επενδυτές (μικροομολογιούχοι). 
Με αυτό το σκεπτικό, όταν το 2012 οι θεσμικοί επενδυτές αποδέχθηκαν εθελοντικά το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν, δέχθηκαν να κουρευτούν και οι τίτλοι των μικροομολογιούχων τους οποίους εκπροσωπούσαν. Αποδέχθηκαν μάλιστα το κούρεμα των τίτλων των μικροομολογιούχων χωρίς προηγουμένως να τους έχουν ενημερώσει και να έχουν πάρει την έγκρισή τους. 
Με το ίδιο σκεπτικό, όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες έλαβαν χρήματα όχι μόνο για το κούρεμα επί των καθαρά δικών τους τίτλων αλλά και για αυτό επί των τίτλων των μικροομολογιούχων. Άρα οι αποζημιώσεις των μικροομολογιούχων έχουν ήδη καταβληθεί αλλά τις κρατούν οι τράπεζες που είχαν λειτουργήσει ως ενδιάμεσοι, ανάμεσα σε αυτούς και το ελληνικό Δημόσιο. Το γιατί και το αν θα υπάρξουν κυρώσεις για αυτή την παρακράτηση είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. 
Το σίγουρο είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που υιοθετεί ουσιαστικά το παραπάνω σκεπτικό, δικαιώνοντας μια μικροομολογιούχο. Μένει να δούμε μετά από αυτή την εξέλιξη αν η Τράπεζα Πειραιώς θα προσβάλει την πρωτόδικη απόφαση ή αν θα δώσει τα χρήματα που χρωστά στην εν λόγω συμπολίτη μας.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *