Με… προειδοποιητική εμπλοκή από την πλευρά του ΔΝΤ αλλά και με το θέμα του χρέους στην κορυφή, πλέον, της ατζέντας ξεκινά (;) η τελική διαπραγμάτευση για το τρίτο πακέτο – μια διαπραγμάτευση, που αποκαλύπτει τις βαθιές ρωγμές και στο κλαμπ των πιστωτών.
Έως αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο το πότε ακριβώς και, με ποια σύνθεση, θα φθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, καθώς το ΔΝΤ ασκώντας διπλή πίεση προς Βερολίνο και Αθήνα επιχειρεί να θέσει εξ αρχής τους δικούς του όρους στο νέο πρόγραμμα στήριξης.
Το μήνυμα αυτής της διπλής πίεσης έστειλε με απόλυτη σαφήνεια ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ζητώντας αφ’ ενός επίσημη, ειδική πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση για να έρθει η νέα απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βεκουλέσκου στην Αθήνα και προειδοποιώντας, αφ’ ετέρου, την ευρωζώνη ότι χρειάζεται «σαφής και συγκεκριμένη δέσμευση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους».
Ο κ. Ράις φρόντισε να κάνει ακόμη πιο ηχηρό του μήνυμά του τονίζοντας ότι «δεν γνωρίζει» εάν το Ταμείο θα στηρίξει οικονομικά το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έφεραν το ΔΝΤ να επιμένει – κόντρα στη βούληση των υπολοίπων θεσμών – σε πρόσθετα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα.
Στην Αθήνα κυβερνητικοί κύκλοι επαναλάμβαναν κατηγορηματικά χθες το βράδυ πως δεν υφίσταται κανένα θέμα περαιτέρω προαπαιτούμενων και πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία, στη βάση των αποφάσεων της συνόδου της 12ης Ιουλίου, έως τις 20 Αυγούστου. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως θα υπάρξει νέα επιστολή – πρόσκληση σήμερα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για να προσθέσουν όμως με νόημα και δείχνοντας προς την πλευρά Τόμσεν πως το μέτωπο των πιστωτών δεν είναι, και πάλι, αρραγές και ότι συγκεκριμένες πλευρές προβάλουν πρόσθετες αξιώσεις.
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι το Ταμείο, μετά και την δημόσια παραδοχή των λαθών των δύο προηγούμενων προγραμμάτων, μπαίνει σ’ αυτή την τρίτη μάχη υιοθετώντας εξ αρχής σκληρές θέσεις σε ό,τι αφορά τόσο τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όσο και τη ριζική αντιμετώπιση του θέματος του χρέους. Αφήνοντας, δε, να αιωρείται το ενδεχόμενο της μη οικονομικής συμβολής του στο τρίτο πρόγραμμα, απειλεί ακόμη και να τινάξει στον αέρα το νέο πακέτο καθώς στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου αναφέρεται ρητά πως η συμμετοχή του ΔΝΤ «αποτελεί προαπαιτούμενο» για το νέο δάνειο μέσω του ESM.
Πίεση προς Βερολίνο για το χρέος
Στην ουσία, με αυτή την πρακτική το Ταμείο ασκεί ισχυρή πίεση προς το Βερολίνο προκειμένου να πάρει εξ αρχής καθαρή θέση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους – ένα θέμα, που με βάση και την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο όποιο νέο πρόγραμμα στήριξης.
«Στην πράξη, το θέμα του χρέους έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και το ζητούμενο πια είναι η έκταση και οι μορφή της ελάφρυνσής του», έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Την εκτίμηση αυτή δείχνει να στηρίζει και η ανοιχτή θέση υπέρ της ελάφρυνσης που παίρνουν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου και του «σκληρού» κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. «Η Bundesbank προτείνει την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων όσων χωρών βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν χθες, ενώ ο αυστριακός ομόλογός του Ιβαλντ Νοβότνι διαμήνυσε ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την παράταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους» σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι μείωσης πέραν της επιμήκυνσης.
Η γραμμή Βάιντμαν και Νοβότνι, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα η ίδια με τη… γραμμή Σόιμπλε, γεγονός που επισημαίνουν και ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι οποίες δεν αποκλείουν πια κανέναν αιφνιδιασμό από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ως εκ τούτου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στο χθεσινό μήνυμα του Ταμείου – μια απάντηση, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Το ορόσημο της 20ης Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί το επόμενο ομόλογο της ΕΚΤ, δείχνει ήδη αρκούντως πιεστικό, με δεδομένα και τα καυτά θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι και να συμφωνηθούν – θέματα, που ξεκινούν από την πλήρη επανεξέταση του ασφαλιστικού και τα πρωτογενή πλεονάσματα και φθάνουν στους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια και στις αλλαγές στη φορολογία αγροτών και φυσικών προσώπων.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου