Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

«Ανοιχτές οι πόρτες σε όσους θέλουν να επιστρέψουν για να προσφέρουν»

Η ανασύνθεση του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας είναι υπόθεση της κοινωνίας και δεν μπορεί να γίνει με φθαρμένα υλικά, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ, Στέφανος Ξεκαλάκης. Μάλιστα αφήνει αιχμές κατά των εσωκομματικών επικριτών της νέας ηγεσίας, επισημαίνοντας ότι η κριτική τους εκπορεύεται από την ανάγκη «να δικαιολογήσουν στους εαυτούς τους το πώς κατάντησαν ένα προοδευτικό κόμμα παρακολούθημα της Δεξιάς».
«Μετατοπίστηκε σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, αλλά θα κριθεί από τις πράξεις του» σχολιάζει για τις πρόσφατες αποφάσεις του πρωθυπουργού και τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πολύ επιφυλακτικός, σημειώνει ότι εφόσον αποφασίσει να ενστερνιστεί τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, τότε έχει ρόλο στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του χώρου.
• Εκλεγήκατε πριν από μερικές μέρες γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική σας και βεβαίως της πρόεδρου Φώφης Γεννηματά για την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του χώρου ποια θα είναι;
Στο 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δόθηκε εντολή στη νέα ηγεσία να συνεχίσει τις προσπάθειες αναδιάταξης και ισχυροποίησης της δημοκρατικής παράταξης. Στην προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η ανασυγκρότηση του χώρου είναι υπόθεση της κοινωνίας κι από κει πρέπει να προέλθει. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα παραμένει ισχυρός ως ρεύμα ιδεολογικής σκέψης, αλλά αποδυναμωμένος ως κομματική έκφραση. Η ανοιχτή και χωρίς προαπαιτούμενα και ηγεμονισμούς πρόσκληση προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους επιστήμονες, όλους εκείνους που έχουν λόγο και ρόλο στη συγγραφή ενός ρεαλιστικού προοδευτικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνουμε απλώς ψηφοφόρους, ψάχνουμε ενεργούς συμμέτοχους στην προσπάθεια για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας το μέλλον που μας αξίζει.
• Μια πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη σάς κατηγορεί για πορεία περιχαράκωσης αντί ενός ανοίγματος στις ευρύτερες δυνάμεις και για διάθεση αναβίωσης αναχρονιστικών πολιτικών αντί ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού λόγου, ενώ επιπλέον σας καταλογίζουν διάθεση να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει βάση αυτή η κριτική;
Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου αυτή η κριτική και προφανέστατα δεν με αγγίζει. Αν αυτό συμβαίνει, μάλλον θα εκπορεύεται από την ανάγκη κάποιων να δικαιολογήσουν στους εαυτούς τους το πώς τα προηγούμενα χρόνια κατάντησαν ένα ιστορικό προοδευτικό κόμμα παρακολούθημα της Δεξιάς.
• Για το ζήτημα της επαναπροσέγγισης με στελέχη που έφυγαν είτε λόγω επώδυνων επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είτε λόγω διαφωνιών με τον τέως πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο τι στάση κρατάτε; Για παράδειγμα βλέπουμε αρκετά στελέχη που είχαν μια σχέση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να επιστρέφουν, αλλά και προσχωρήσεις πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Είναι έτσι;
Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια από κόμμα του λαού έγινε κόμμα στελεχών. Πλέον ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε με τις δυνάμεις της κοινωνίας που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος και το κατέστησαν πρωταγωνιστή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για όσους θέλουν να προσφέρουν και να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης οι πόρτες είναι ανοιχτές. Οσοι θέλουν απλά να παραγοντίσουν και να συντηρήσουν μια αρρωστημένη κατάσταση, υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
• Συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης θα γίνει; Στα πρότυπα του εγχειρήματος της Ελιάς; Εσείς έχετε χαρακτηρίσει στο παρελθόν την προσπάθεια «κοροϊδία»...
Κοροϊδία χαρακτήρισα την προσπάθεια ανασύνθεσης του χώρου αποκλειστικά και μόνο από στελέχη που απλά έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να διαπραγματευτούν καλύτερα τη θέση τους και τον ρόλο τους στο νέο εγχείρημα. Εκτός από την ανακύκλωση στελεχών υπάρχει και η ανανέωση με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, του κόσμου της δουλειάς, των νέων επιστημόνων και τεχνοκρατών κ.ά. Το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να συντίθεται από φθαρμένα υλικά. Συνέδριο θα γίνει όταν πρέπει να γίνει κι όχι απλώς για να γίνει.
• Ποια είναι η θέση σας για το περίφημο ευρωπαϊκό μέτωπο; Ακούμε σενάρια περί δημιουργίας του στις επόμενες εκλογές με τη μορφή ενός ευρωπαϊκού συναγερμού, όπως ίσως ονομαστεί, με Ν.Δ. σίγουρα και όποιον άλλον κεντρώο πρόθυμο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα το συζητούσε το ΠΑΣΟΚ;
Η απάντηση στα λαϊκιστικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, στους δραχμολάγνους και στην άνοδο ακραίων δεξιών ή αριστερών λογικών είναι η ανάδειξη του πόλου της σύγχρονης Κεντροαριστεράς ως εναλλακτικής πολιτικής επιλογής για κάθε προοδευτικό - δημοκράτη Ελληνα πολίτη. Μπορεί πολλοί να πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όμως οι διαδρομές επίτευξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πολύ διαφορετικές. Κι αυτό φάνηκε κι από τη διαφορετική πολιτική στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών σε σχέση με τους ομολόγους τους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
• Εβλαψε το ΠΑΣΟΚ η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.; Θα μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον;
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πολλώ δε μάλλον κόμματος...
• Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελιχθεί σε κόμμα της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας, θα μπορούσατε να αποτελέσετε κυβερνητικό του εταίρο;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή μέρος στελεχών του αποφασίσουν να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, τότε προφανώς και έχουν θέση και ρόλο στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που προοπτικά φιλοδοξούμε να αποτελέσει ξανά αξιόπιστη κυβερνητική λύση. Ομως, για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας και σε ό,τι αφορά μεμονωμένα στελέχη του αυτό δεν μπορεί να γίνει με λογικές «καρεκλολαγνείας». Στο νέο εγχείρημα δεν χωράνε στελέχη που ήταν στο ΠΑΣΟΚ όσο αυτό διαχειριζόταν εξουσία και σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν να νέμονται την εξουσία.
• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Σας πείθει η στροφή του Αλέξη Τσίπρα σε πιο ρεαλιστικές θέσεις;
Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA της μόνο το αντιπολιτεύεσθαι και ούτε ξέρει, ούτε θέλει να κυβερνήσει. Με τα έως σήμερα πεπραγμένα δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι και ο πρωθυπουργός δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Σίγουρα μετατοπίστηκε σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, αλλά θα κριθεί από τις πράξεις του.
  Δημήτρης Κουκλουμπέρης για την Εφημερίδα των Συντακτών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *