Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

O ΣΥΡΙΖΑ και η «κυβέρνηση του Μαξίμου»


«Τι σχέση έχει η κυβέρνηση του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ»; Το ερώτημα έβαλε ο Μανώλης Γλέζος χθες το βράδυ, στην εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας κι η απάντησή του αναζητείται από σήμερα κιόλας στον εμφύλιο της κυβερνώσας αριστεράς.
Τα στρατόπεδα οριοθετήθηκαν πλήρως χθες, το ραντεβού της τελικής αναμέτρησης δόθηκε στο συνέδριο που – όπως αναμενόταν – προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, και Αλέξης Τσίπρας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την Κουμουνδούρου ο πρώτος και από το γήπεδο του Πανελληνίου ο δεύτερος, έθεσαν το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο της μάχης.
Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία συνεδριάζει ξανά σήμερα στις το απόγευμα για τις τελικές αποφάσεις ως προς τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το βασικό δίλημμα των επόμενων μηνών: «Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;», είπε, ζητώντας ταυτόχρονα την τοποθέτηση του κόμματος σε δύο ακόμη ερωτήματα:
Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο;
* Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;
Τις πρώτες, έμμεσες αλλά σαφείς απαντήσεις ρήξης, στα ερωτήματα αυτά έδινε λίγη ώρα αργότερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκδήλωση στον Πανελλήνιο για τα πέντε χρόνια του iskra.gr: «Το όχι έγινε ένα φωτεινό ορόσημο που κανένας δεν μπορεί να σκιάσει ή και να σβήσει. Αυτό το νέο 'όχι' του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση την εβδομάδα που ακολούθησε να το παραμέρισε, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτό το όχι νικήθηκε και ότι ο λαός μας το μετέτρεψε τάχα σε ναι», είπε καταχειροκροτούμενος ο πρώην υπουργός, για να προσθέσει: «Κάποιοι «ανοίγουν με ευκολία έναν δρόμο στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος. Δεν μας αξίζει τέτοια εξέλιξη και δεν θα την έχουμε».
Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν, στην ίδια εκδήλωση, ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος είπε πως «το τρίτο Μνημόνιο είναι το χειρότερο απ’ όλα τα άλλα γιατί το κάνει η κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει μονάχα κάποια συνάφεια του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η χαρακτηριστική του φράση, ενώ τόνισε κατηγορηματικά: «Είμαστε εναντίον του τρίτου μνημονίου, το καταδικάζουμε».
Η εκδήλωση, πέραν της επίδειξης κομματικής ισχύος από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, είχε και προφανείς συμβολισμούς σε επίπεδο συμμαχιών. Παρόντες από άλλους πολιτικούς χώρους ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Δραχμή Παναγιώτης Κατσανέβας, ο Παναγιώτης Μαντάς από το ΔΗΚΚΙ, ο Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Γιώργος Παπαηλιόπουλος από το ΕΠΑΜ.
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκέντρωση βρέθηκαν ο Ζήσης Ζάννας, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Κώστας Ήσυχος, η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θανάσης Σκούμας, ο Στέφανος Σαμοΐλης, και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. 
Το παρών έδωσαν επίσης ο Μανώλης Γλέζος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Απόστολος Αλεξόπουλος , ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Γιάννης Μηλιός, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής Σπύρος Τζόκας και Παναγιώτης Αθανασιάδης, η Ελένη Πορτάλιου και ο Βένιος Αγγελόπουλος. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *