Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά τις διαφωνίες του επί της συμφωνίας


Εβδομάδα έντονων πολιτικών διεργασιών είναι αυτή που ξεκινά αύριο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, λίγες μόλις ώρες πριν την εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας στο γήπεδο του Πανελληνίου. Επί τάπητος, όλα τα ανοιχτά ζητήματα: οι διαφοροποιήσεις, η στρατηγική αλλά και και οι κομματικές διεργασίες που θα καθορίσουν αν το χάσμα που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεφυρωθεί ή όχι.
Στις 17:30 το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο φόντο των διαφοροποιήσεων μεγάλης μερίδας των στελεχών του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία για μία νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.
Η Πολιτική Γραμματεία θα προβεί σε μια αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα μετά τις δύο τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή κατά τις οποίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα, ανοίγοντας ένα βαθύ τραύμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης που κάθε μέρα «αιμορραγεί».
Πέραν των διαφωνιών επί της συμφωνίας και της χάραξης άμεσης στρατηγικής οδού, στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών που θα κρίνουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ενώ ανοιχτά τίθεται πλέον και η ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου, που θα καταδείξει τη νέα πολιτική οδό του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποδείξει αν οι τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί θα συνεχίζουν να συμπορεύονται ή θα χωρίσουν τους δρόμους τους.
Προτεραιότητα για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές πριν την 20η Αυγούστου -ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει το επόμενο ομόλογο προς την ΕΚΤ- προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ένα δάνειο «γέφυρα». Το στρατόπεδο της πλειοψηφίας δείχνει τον Σεπτέμβριο ως την ενδεδειγμένη στιγμή για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, ενώ αντίθετα το άλλο στρατόπεδο φέρεται να ζητά συνέδριο πριν την ψήφιση της τελικής συμφωνίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Αθήνα 9,84» ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης σημείωσε ότι σε αυτή τη συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία «θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι συντεταγμένες διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν για να συζητήσουμε το υπαρκτό τραύμα που έχει δημιουργηθεί».
«Σημασία δεν έχει τι έγινε μέχρι εδώ, σημασία έχει πώς θα ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται να μπούμε σε μια δύσκολη και ουσιαστική συζήτηση, που να απαντάει στα ερωτήματα του τι κάνει η Αριστερά σήμερα μέσα σε αυτή την ευρωζώνη και πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υλοποιήσει ένα φιλολαϊκό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια».
Λίγες ώρες αργότερα, με εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση που πραγματοποιεί η ιστοσελίδα iskra -η οποία απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας- για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο γήπεδο του Πανελληνίου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν και οι Γιωργος Κασιμάτης, Αντώνης Νταβανέλος και Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Συντροφικές… διαφωνίες
Το ρήγμα που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε καθαρά μέσα στο Σαββατοκύριακο με τα στελέχη του να  δείχνουν τον δρόμο των εκλογών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανακωχή.
Την αρχή έκανε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος διαμήνυσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ». Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν αυτός που πήρε τη σκυτάλη, καλώντας τους διαφωνούντες συντρόφους «να συνέλθουν και να επανέλθουν» και προτείνοντας ανοιχτά τη διεξαγωγή συνεδρίου για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το να χρειαστεί να οδηγηθούμε σε εκλογές λόγω διαφωνιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την πλευρά του σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. «Να κυβερνήσει με αυτόν τον τρόπο», κάτι που όπως είπε δεν φαίνεται να αντέχει, «να ξανα-ενσωματωθουν οι διαφωνούντες», πράγμα που όπως είπε είναι δύσκολο, «ή να ερωτηθεί ο λαός».
Το στίγμα της στάσης που αναμένεται να κρατήσει έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση «για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο την εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση, επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο ΟΧΙ που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε επίσης ότι καταψηφίζει τα μνημόνια… από όπου κι αν προέρχονται. Όπως είπε «αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Στρατούληςδήλωσε πως «αυτό που εκτιμούμε ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα, εάν η κυβέρνηση επιμείνει και υπογράψει τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, είναι ότι θα οδηγηθεί στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της» και πως «η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας».
Πιο ενωτικός ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο να αποκατασταθούν οι σχέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν όχι η ιδεολογική ενότητα, τουλάχιστον ένα κοινό βάδισμα των διαφορετικών τάσεων», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση που πρέπει να κάνουμε».
«Οι διαφορές στο κόμμα μας είναι μεγάλες. Η αντιπαράθεση, όμως, απαιτεί επιχειρήματα, ιδέες και ήθος. Ο κανιβαλισμός, δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τέλος κάθετα αντίθετος με τη λύση των εκλογών εμφανίστηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος, τόνισε ότι στην παρούσα φάση χρειάζονται πολιτικές συναινέσεις.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *