Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Πιέσεις για νέα μέτρα από τους δανειστές


Της Μαρίας Βουργάνα
Νέος Γολγοθάς ξεκινά από σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση που «υποδέχεται» στην Αθήνα τους επικεφαλής και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση τριετούς διάρκειας.
Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν εντός του Σαββατοκύριακου ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τον χρόνο καθώς επιδιώκει να έχουν «κλείσει» όλα μέχρι τις 12 Αυγούστου αλλά και με τις πιέσεις ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να νομοθετήσει ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου πριν κλείσει το τρίτο Μνημόνιο.
Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει το νέο πρόγραμμα έως τις 12 Αυγούστου, είναι για να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε έως τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και έως τις 20 Αυγούστου να έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ο Ντ. Κοστέλο επιστρέφει και αρχίζει αμέσως ελέγχους
Ο Ντ. Κοστέλο επιστρέφει και αρχίζει αμέσως ελέγχους
Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση, τότε στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το σχέδιο μίας νέας χρηματοδότησης - γέφυρας στα πρότυπα αυτής του Ιουλίου. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο δεν είναι εύκολο, καθώς ακόμα κι αν είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από την Ευρώπη, θα απαιτηθεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αν και εκτιμούν ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα, σημειώνουν με έμφαση ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετες» και ζητούν την υιοθέτηση και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν κλείσει το νέο Μνημόνιο.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται
Η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται


Μάλιστα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ θεωρούν ότι η Αθήνα δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέχρι τις 12 Αυγούστου και θα απαιτηθεί ένα νέο δάνειο - γέφυρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.
Το τοπίο για το αν τελικά θα απαιτηθεί ένα ακόμη νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες των διαπραγματεύσεων, ενώ μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως θα πρέπει να νομοθετηθούν νωρίτερα περιλαμβάνονται η κατάργηση του χαμηλού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Το κουαρτέτο των θεσμών που απαρτίζεται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) θα βλέπει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.
Τις πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής , στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς. Πάντως λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα βασικά ζητήματα όπως ο τόπος που θα διεξάγονται οι συναντήσεις, με ποιους θα συνομιλούν οι εκπρόσωποι της τρόικας και ιδίως οι επικεφαλής των θεσμών, δεδομένου ότι το μοντέλο των διαβουλεύσεων σε ξενοδοχεία που ακολουθήθηκε πριν από λίγους μήνες αποδείχτηκε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Στο οικονομικό επιτελείο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ανησυχούν και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επί των διαδικαστικών ζητημάτων.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει μέχρι και τις 12 Αυγούστου οι δύο πλευρές να έχουν αποκρυσταλλώσει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2018. Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε δύο σκέλη.
1.  Τη σύνταξη του νέου Μνημονίου (MoU) που θα περιγράφει με λεπτομέρεια τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Πρόκειται για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και θα πρέπει οι 15 σελίδες της συμφωνίας να αναλυθούν σε ένα κείμενο της τάξης των 180 σελίδων. Αναλυτικά θα περιγράφονται τα μέτρα του επόμενου εξαμήνου, ενώ το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πότε θα εφαρμοστούν οι υπόλοιπες δράσεις σε βάθος τριετίας.
Πρωτογενή πλεονάσματα 
Βασικό «αγκάθι» αποτελεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, αλλά λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, θα αλλάξουν οι στόχοι για φέτος (1% του ΑΕΠ), το 2016 και το 2017. Κάτι που μπορεί να απαιτήσει περισσότερα μέτρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφεί και πρωτογενές έλλειμμα φέτος.

2.  Στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα πρέπει να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος του νέου τριετούς δανείου, το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Αίτημα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
Σήμερα αναμένεται η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα, μία κίνηση που αναμένεται να διευθετήσει και τυπικά το ζήτημα της άφιξης της νέας εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Αθήνα.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και το δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ, Τζέρι Ράις, αφού επιβεβαίωσε την αντικατάσταση του Ρίσι Γκογιάλ από τη «σκληρή» Ντέλια Βελκουλέσκου εξαπέλυσε στη συνέχεια και τον κεραυνό του λέγοντας ότι «προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα». Όπως είπε, για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.
Η δήλωση του κ. Ράις «ταρακούνησε» το κυβερνητικό στρατόπεδο και η Αθήνα σπεύδει σήμερα να υποβάλει το αίτημα προς ΔΝΤ.
Ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί σήμερα ή το Σάββατο στην Αθήνα η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, για τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ. ευρώ.
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα έπρεπε να υπάρξει αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν είχε υποβληθεί.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής, ο κ. Ράις απάντησε: «Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρισθεί τα τυπικά (modalities) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε».
Νέα γέφυρα
Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση, τότε στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το σχέδιο μίας νέας χρηματοδότησης - γέφυρας στα πρότυπα αυτής του Ιουλίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν με έμφαση ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετες» και ζητούν την υιοθέτηση και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν κλείσει το νέο Μνημόνιο.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *