Οι αντοχές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών κρίνονται μέσα στο επόμενο 24ωρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια πριν προχωρήσει στις τελικές του κινήσεις και πρωτοβουλίες.
Στο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη νέα ευρεία σύσκεψη, την ώρα που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξαναστέλνει μήνυμα ρήξης και τουλάχιστον 25 με 30 βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία αύριο στη Βουλή και, παράλληλα, να μην παραδώσουν τις έδρες τους.
Στη σύσκεψη μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης, ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, ενώ νωρίτερα στο Μαξίμου βρέθηκαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
Ανασχηματισμός και διαχείριση διαφωνούντων είναι τα δύο βασικά, και θερμά ζητήματα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, ενώ τα δύσκολα διλήμματα καταγράφηκαν το πρωί και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης τάχθηκε κατά των διαγραφών, ενώ όπως μεταδίδει το ΑΠΕ δήλωσε αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έστειλε νέο μήνυμα, καλώντας τον πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει από την συμφωνία, για την οποία με γραπτή δήλωσή του είπε ότι «είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθεί ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Καθοριστικό ρόλο πάντως στο τι μέλλει γενέσθαι θα παίξουν οι τελικές αποφάσεις της αριστερής πτέρυγας και, κυρίως, το πόσο συντεταγμένες θα είναι οι κινήσεις της πέραν της μη υπερψήφισης της συμφωνίας. Οι αποφάσεις αυτές αναμένονται μέχρι το βράδυ, μέχρι στιγμής όμως παραμένουν στο τραπέζι οι εισηγήσεις ακόμη και για οριστική διάσπαση με συγκρότηση ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ένα ακόμη ενδεχόμενο που συζητείται είναι να ζητηθεί διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να διεκδικηθεί η πλειοψηφία του κόμματος.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το εάν και πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με άπαντες τους βουλευτές να έχουν κληθεί να βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα χωρίς όμως να υπάρχει περαιτέρω σαφής προγραμματισμός.
Το πολυνομοσχέδιο και ο ανασχηματισμός
Οι εξελίξεις στο κόμμα και στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή θα κρίνουν και τις τελικές αλλαγές στην κυβέρνηση.
Δεδομένο θεωρείται ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης όσοι υπουργοί δεν υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει μέχρι στιγμής ποιες υπογραφές υπουργών θα φέρει κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι που θα παίξει επίσης ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα οι αντικαταστάσεις των υπουργών που έχουν ήδη διαφοροποιηθεί - δηλαδή, πρωτίστως, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν ως πιθανότερο χρόνο του ανασχηματισμού είτε αύριο το βράδυ, είτε την Πέμπτη. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι πιθανότατα, ο ανασχηματισμός θα γίνει αύριο το βράδυ.
Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν κατά περίπτωση
Σε ό,τι αφορά τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το τοπίο μάλλον ξεκαθάρισε, τουλάχιστον επί του παρόντος. Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα υπερψηφίζουν μόνον τα μέτρα που εντάσσονται στα όσα συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου. Στην πράξη, και πλην απροόπτου, αυτό σημαίνει ότι θα υπερψηφίσουν αύριο τη συμφωνία και από εκεί και πέρα θα καθορίζουν τη στάση τους κατά περίπτωση.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου