Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Παράταση έως τις 3 Μαΐου για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων


Παράταση έως τις 3 Μαΐου 2016 του νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια) για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Με την παράταση αυτή, αφενός δίνεται δικαίωμα στους επιχειρηματίες που το επιθυμούν να επωφεληθούν του νόμου για ένα μήνα ακόμη (η ισχύς του νόμου έληγε στις 31 Μαρτίου 2016), αφετέρου επιβεβαιώνεται ότι στην παρούσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχουν τεθεί επί τάπητος –μεταξύ άλλων– και οι αλλαγές στον 4307/2014. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται η ισχύς της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 60 και 61 του νόμου 4307/2014 για ένα μήνα, προκειμένου να μην υπάρξει ρυθμιστικό κενό, έως ότου καθορισθεί το νέο βελτιωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικούς φορείς. [....] Παράλληλα, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει ικανό χρόνο για διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς των προωθούμενων βελτιώσεων του θεσμικού πλαισίου».


Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4307/2014 προέβλεπε ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που, κατά την οικονομική χρήση του 2013, είχαν τζίρο έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ και είχαν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες πριν από την 30ή Ιουνίου 2014 μπορούν να προβούν σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, η οποία μπορεί να προβλέπει ακόμη και διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων. Προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σε εξωδικαστική ρύθμιση χρεών είναι, σε περίπτωση που είχε οφειλές προς την εφορία ή/και ασφαλιστικά ταμεία, να τις έχει προηγουμένως ρυθμίσει και αυτές.



Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση έχουν ως στόχο να κάνουν τον νόμο πιο ελκυστικό, καθώς μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί επί της ουσίας από μόλις 100 επιχειρήσεις, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να επωφεληθούν 180.000 επιχειρήσεις. Αυτό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι να παραταθεί ο νόμος για τρία χρόνια και εξετάζει επιπλέον φορολογικά κίνητρα και διαδικασίες που θα καταστήσουν τον νόμο πιο λειτουργικό. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, ζητούν αλλαγές και στο κομμάτι εκείνο του νόμου που αφορά τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που τίθενται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.



Έντυπη

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *