Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Τα επτά σημεία που διόρθωσε η κυβέρνηση στη σύμβαση με την Cosco

Επτά είναι τα σημεία που ουσιαστικά «διόρθωσε» η κυβέρνηση στην σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco, έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε και την επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Εμπορίου  ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas Άγγελος Καρακώστας.
Όπως μεταδίδει η kathimerini.gr, τα επτά σημεία που «διόρθωσε» η κυβέρνηση και είχε επισημάνει η Cosco είναι τα εξής:
1.   Επανήλθε το  άρθρο 5, αλλά ως άρθρο 12, του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε.
2.  Επανήλθε η  υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός   χρονικού διαστήματος 90 ημερών για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών.
3. Επαναδιατυπώθηκε  το δικαίωμα του ΟΛΠ να λαμβάνει υπόψιν, κατά την εφαρμογή τιμολογιακών πολιτικών  την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά..
4. Έγινε εκ νέου η ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
5. Θεραπεύτηκε το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με το δικαίωμα  του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθώς έπαψαν να είναι  εφαρμοστέες οι  διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων όπως είχε αρχικά αναφερθεί στο νομοσχέδιο, στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.
6. Επανήλθε το δικαίωμα  του Διαιτητικού Δικαστηρίου να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.
7. Αποκαταστάθηκε η  ισχύς της σύμβασης παραχώρησης έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω ρητής αναφοράς περί υπεροχής της.
Δείτε τα σχετικά έγγραφα: 



Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα



Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται ο πολιτικός αυταρχισμός της ευρωπαϊκής ηγεσίας που άρχισε τις απειλές προς τους βρετανούς να φύγουν αμέσως. Κανένας τρόπος όμως δεν υπάρχει να τους υποχρεώσουν να ενεργοποιήσουν το σχετικό άρθρο εξόδου. Αυτό είναι καθαρά δική τους υπόθεση. Μπορεί να το κάνουν τώρα, μπορεί του χρόνου, μπορεί και ποτέ. Αυτοί θα το αποφασίσουν.
Το να απαιτούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών από τους άγγλους να φύγουν αμέσως συνιστά παρέμβαση ωμή στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους. Το δημοψήφισμα ήταν μια βρετανική υπόθεση, δεν ήταν υπόθεση του Γιούνκερ. Οι άγγλοι είναι σε θέση να τσιγαρίζουν την ΕΕ για κανένα χρόνο τουλάχιστον, μέχρις ότου καταλήξουν. Και θα καταλήξουν ανάλογα με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
Επιπλέον, οι άγγλοι δεν είναι ούτε έλληνες, ούτε δανοί πολιτικοί – που το 1992 ψήφισαν δύο φορές για να κάνουν το όχι ναι στο Μάαστριχτ- για να τρομοκρατούνται και να αλλάζουν τις αποφάσεις τους. Συνήθως, όσοι πολιτικοί χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις δεν συνυπολογίζουν όλες τις παραμέτρους-κυρίως τις ιστορικές- αλλά περιορίζονται στην οικονομική σφαίρα. Είναι δυνατόν το έθνος που έφτιαξε την Magna Carta, τον κοινοβουλευτισμό, την Τράπεζα, τον ατμό και τη βιομηχανική εποχή  να ασχοληθεί με τις ελαφρότητες του Γιουνκέρ ή τις απειλές του Σόϊμπλε;
ΕΕ Χωρίς νομιμοποίηση
Είναι τέτοιος ο κυνισμός των ευρωπαίων πολιτικών, ώστε δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως κυβερνούν χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Ο Αλέν Ζιπέ, γκωλικός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, δήλωσε πως «το να οργανώσεις τώρα ένα δημοψήφισμα στη Γαλλία είναι σαν να δίνεις στο πιάτο μια νίκη στην Μαρίν Λεπέν»! Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Πως κυβερνούμε ερήμην του λαού; Πως η ΕΕ υπάρχει ενάντια στη θέληση των γάλλων; Αυτό ακριβώς σημαίνει.
Όταν ρωτάς έναν άγγλο, εάν θέλει να αποφασίζει ο Σουλτς για λογαριασμό του, σε μια γερμανική ευρώπη, έναν άγγλο όμως που έχει υπερασπίσει με αίμα την ελευθερία του από τους γερμανούς, τί περιμένεις να σου απαντήσει; Ναι; Όχι θα απαντήσει. Το ίδιο- και περισσότερο- ο γάλλος. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι απλώς στοιχειώδες αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας.
Και έτσι, δεν τους ρωτάμε καν. Κυβερνούμε ερήμην τους. Μέσα σ’ αυτήν την πραγματικά θλιβερή πολιτική ομάδα που ελέγχει σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη, από δεξιούς μέχρι δήθεν αριστερούς, το μόνο που αξίζει είναι η προστασία των τραπεζών. Το τι ακριβώς θέλουν οι λαοί είναι παντελώς αδιάφορο, είναι λαϊκισμός.

Ο λαϊκισμός είναι πλέον το όπιο της ευρωπαϊκής ελίτ. Όπως τόνισε στη Φιγκαρώ και ο καθηγητής της ιστορίας του δικαίου στο πανεπιστήμιο της Βενσέν Ζακ ντε Σεν Βικτόρ  «όποιος είναι ευρωσκεπτικιστής θεωρείται εγκληματίας. Σε ορισμένους κοινωνικούς κύκλους είναι υποχρεωτικό να είσαι φιλοευρωπαίος. Τελεία. Οι Βρυξέλλες έχουν πάντα δίκιο».
Ποιοι είναι αυτοί οι κοινωνικοί και πολιτικοί κύκλοι; Προφανώς αυτοί που ωφελούνται από μια χειραγώγηση των μαζών, από την κατάλυση των εθνικών κρατών, ώστε να ελέγχουν απόλυτα τόσο τα πλεονάσματα, όσο και την πολιτική εξουσία, που γίνεται έτσι μια κλειστή υπόθεση. Είναι αυτοί που προσπαθούν τώρα να μαζέψουν υπογραφές στο Λονδίνο για να επαναλάβουν το δημοψήφισμα και να βιάσουν έτσι τον αγγλικό λαό.
Ο Σεν Βικτόρ το λέει πολύ εύστροφα: «Η αντίδραση στο Λονδίνο όσων δεν ψήφισαν Brexit δείχνει την απόγνωση μιας αστικής ελίτ, κυρίως νέας ηλικίας, η οποία θεωρεί ότι προδόθηκε από την επαρχία, τους γέρους και τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια απόρριψη της δημοκρατίας. Θα το ονόμαζα «επανάσταση των ελίτ», σε αντίθεση με το γνωστό «επανάσταση των μαζών». Οι ελίτ σήμερα ζουν σε μια απίστευτη απομόνωση, είναι ικανοποιημένες από τον εαυτό τους, απορρίπτουν όλα όσα διαφεύγουν από την προσωπική τους απόλαυση, είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα του κόσμου που τις περιβάλλει. Πρόκειται για παγκόσμιες κοινωνικές τάξεις...Οταν αυτές οι ελίτ έρχονται αντιμέτωπες με μια βίαιη επιστροφή της πραγματικότητας, όπως π.χ. το αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος, δεν διστάζουν να μιλήσουν κατά της δημοκρατίας. Αυτή είναι η παρακμή του δημοκρατικού λόγου».
Αλλά ο γάλλος ιστορικός δεν γνωρίζει πως το πρόβλημα λύθηκε ήδη. Το έλυσε η ίδια η Φώφη από τις Βρυξέλλες: « Δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη»!
Και έτσι, μετά από αυτό το καίριο χτύπημα στον λαϊκισμό, όλα θα πάνε καλά. Αλλά όχι και τόσο καλά, διότι οι γάλλοι γκωλικοί - που ίσως κερδίσουν την Λεπέν-  όπως ο Σαρκοζί, δηλώνουν πως «θα επαναφέρουν  τον πρωταρχικό ρόλο των εθνών στην ΕΕ, καθώς είναι τα έθνη που στηρίζουν τη δύναμή μας», ενώ και ο Φρανσουά Φιγιόν είπε πως «πρέπει να αναδιοργανώσουμε την ΕΕ δίνοντας βάρος στα έθνη, αφού η ΕΕ δεν συνιστά ομόσπονδο κράτος».
Η επίθεση όμως της Φώφης και των υπολοίπων ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων εναντίον του λαϊκισμού ίσως διασώσει τον Γιούνκερ από το ναυάγιο.

«Σφάζονται» δύο δήμοι στην Κρήτη για τις ξαπλώστρες στο Ελαφονήσι


Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους δύο δήμοι της Κρήτης για το μαγευτικό Ελαφονήσι.
Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί από την ειρηνοδίκη Χανίων η απόφαση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δήμος Κανδάνου-Σελίνου κατά του δήμου Κισσάμου, ζητώντας την απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων που έχει τοποθετήσει ο δήμος Κισσάμου σε σημείο της παραλίας του Ελαφονησίου το οποίο, όπως λέει ο δήμος Σελίνου-Κανδάνου, ανήκει στον ίδιο. Η διαφορά των δύο δήμων συζητήθηκε σήμερα, 30 Ιουνίου, στο δικαστήριο, με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις απόψεις τους.
Η ακροαματική διαδικασία ήταν μακρά καθώς διήρκησε για περίπου 3 ώρες με την πρόεδρο της έδρας να εξετάζει μάρτυρες που πρότειναν και οι δύο δήμοι.
Η ειρηνοδίκης, κλείνοντας τη διαδικασία, κάλεσε τους νομικούς εκπροσώπους των δύο δήμων να προσκομίσουν όποια συμπληρωματικά στοιχεία και υπομνήματα επιθυμούν μέχρι τις 14:00 της ερχόμενης Δευτέρας, 4 Ιουλίου.




Citi: Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα μετά το Brexit -Ούτε μέχρι το 2018 η ανάπτυξη


Βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία και μη επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016 προβλέπει η Citi, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της μετά τo Brexit, ενώ επιπλέον δεν βλέπει συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος πριν από το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Global Economic Outlook and Strategy, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανότατα θα αντισταθμίσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης που αναμένεται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που φέρνει το Brexit θα εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, όμως η Citi δεν αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές για κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.
Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναμένει η κυβέρνηση, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που παράγεται από την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει υπό αμφισβήτηση, κατά την εκτίμηση της Citi, πιθανότατα εγείροντας και πάλι κίνδυνο Grexit τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi «βλέπει» την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν), ενώ για το 2018 (τη χρονιά που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% (από 5,9% πριν).
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Citi αναφέρει πως οι προοπτικές για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζονται από δύο αντίρροπες δυνάμεις: από τη μια πλευρά η δραστηριότητα φαίνεται πως ανέκαμψε το α' τρίμηνο και οι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω ενίσχυσή της στη συνέχεια, όμως από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές και τα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες και αυξάνει τον κίνδυνο για νέα οικονομική επιβράδυνση και αστάθεια στις αγορές.



Στα 321,3 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το 2015

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών



Στα επίπεδα των 321,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2015 το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι 324,1 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό προκύπτει από το ετήσιο δελτίο εξέλιξης του δημοσίου χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2015 ανήλθε σε 311,452 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 το 82% του δημόσιου χρέους της χώρας οφείλονταν προς τον επίσημο τομέα (άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και οργανισμούς) ενώ το υπόλοιπο 16% προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ανδρέας Βεντούρης: Η κοροϊδία του κ. Δρίτσα είναι ασσύληπτη και εξοργιστική


Πύρα από τον αντιδήμαρχο Πειραιά Ανδρέα Βεντούρη δέχτηκε ο Θοδωρής Δρίτσας

Ο αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Βεντούρης απασφάλισε και πυροβόλησε τον Θεόδωρο Δρίτσα, αλλά και την κυβέρνηση, για τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία cosco
Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως η κοροϊδία του κ. Δρίτσα είναι ασύλληπτη και εξοργιστική, ενώ η  μη παραίτησή του θα καταδείξει και τη θυσία του στοιχειώδους – έστω – αυτοσεβασμού στο βωμό της εξουσιολαγνείας.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ανδρέα Βεντούρη: 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση ήρθε να συμπληρώσει τη χτεσινή στην οποία είχε στηλιτεύσει τα όσα είχε πει και υποστηρίξει ο υπουργός Ναυτιλίας στην Βουλή.
Ο Ανδρέας Βεντούρης πριν επιτεθεί στην κυβέρνηση με τη σημερινή του ανάρτηση, πρώτα έκανε λόγο για το λιμάνι της κοροϊδίας και φωτογράφισε τον ίδιο τον κ. Δρίτσα ως τον άνθρωπο που βάζει τρικλοποδιές στον πρωθυπουργό λίγο πριν εκείνος πετάξει για την Κίνα.



Ένταση στη Βουλή για τον ΟΛΠ - Διεκόπη η συνεδρίαση για να κατατεθούν νομοθετικές βελτιώσεις


Διακόπηκε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ ώστε εντός μίας ώρας η κυβέρνηση να καταθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ήδη βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι οι αλλαγές έγιναν για λόγους ορθής νομοθέτησης και επέρριψε την ευθύνη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο ΤΑΙΠΕΔ. «Όταν η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την τελική διαμόρφωση του κειμένου του κυρωτικού νόμου δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό το κείμενο χρησιμοποίησε. Όμως, όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, με κριτήριο ορθής νομοθέτησης, προέβη σε μία σειρά από αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων, με ανατροπή δεδομένων», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα, να ανατρέψουν συμφωνία ούτε τίποτα. Παρόλα αυτά οι αλλαγές αυτές διαβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει την διαρκή επικοινωνία με τους διαγωνιζομένους και τον παραχωρησιούχο. Δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανένα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, «οι αλλαγές έγινα για λόγους ορθής νομοθέτησης. Σας καλώ να σταματήσετε την σπέκουλα. Νομικοί είστε, μπορεί να δείτε αν ισχύει αυτό ή αν έγιναν αλλαγές στην ουσία». Παράλληλα, ζήτησε από τα κόμματα «να μην καλούν την κυβέρνηση με τερτίπια τέτοιου είδους να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ζήτημα ορθής νομοθέτησης είναι και αν υπάρχουν παρερμηνείες να διευθετηθούν».
 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να διακοπεί η συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. «Πριν ξεκινήσει η συζήτηση να αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία της χώρας και για την επένδυση. Να μας πει ο υπουργός τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ένα κείμενο υπογεγραμμένο, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Ο αντισυμβαλλόμενός του είναι ουσιαστικά το κινεζικό δημόσιο, όπου θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός. Οποιαδήποτε αλλοίωση σημαίνει ότι η συμφωνία είναι στον αέρα. Δεν μπορείτε να στιγματίζετε τη χώρα. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;», είπε η εισηγητής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, είπε από την πλευρά του πως «ή εσείς εξαπατάτε τον αντισυμβαλλόμενό σας ή ο αντισυμβαλλόμενός σας εξαπατά εμάς» και πρόσθεσε ότι «η επιστολή της Cosco λίγο πολύ ομιλεί εμμέσως περί απατεωνιάς. Λέει ότι άλλα συμφωνήσατε».

Απαντώντας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, είπε ότι «η δουλειά της εταιρείας είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και της Βουλής να συζητά και να κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις. Έχετε δει αν πρόκειται για νομοτεχνικές βελτιώσεις ή κάτι άλλο; Εκτός αν έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco. Αν θέλετε να ξεδιπλώσουμε την πολιτική της σπέκουλας και της καταστροφολογίας δεν είναι σωστό. Πριν αναγνωστεί η επιστολή σπεύσατε όλοι να τερατολογήσετε, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το δημόσιο συμφέρον».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι «δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει τις αλλαγές» και σημείωσε ότι «δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να εμπαίζεται. Αυτό που πειράζει αυτά που υπέγραψε, εμπαίζει τη Βουλή. Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι σήμερα;». «Ποιος το έκανε αυτό το ατόπημα; Ντροπή, πορτοφολάς το έκανε. Ο «Δράκος» στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός ήταν δράμα. Τούτοι εδώ είναι κωμωδία», είπε χαρακτηριστικά. «Πάρτε θέση κύριε Λοβέρδο, είστε με την ορθή νομοθέτηση ή με την πλευρά μίας σεβαστής άποψης που όμως δεν μπορεί να διεκδικεί ισχύ υπέρτερη του κοινοβουλίου», απάντησε ο Θ. Δρίτσας.

«Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα. Στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα όλοι σας. Η μπότα του κινέζικου μονοπωλίου τα ζητά όλα», υπογράμμισε η εισηγητής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί μία εταιρεία να αμφισβητεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας», επεσήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. «Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητα της κυβέρνησης, αλλά επειδή τα γεγονότα μας διαψεύδουν, θέλουμε εγγυήσεις ότι η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή έχει υπόσταση. Πρέπει και τα δύο μέρη να αναγνωρίζουν την σύμβαση και περιττεύει η συζήτηση αν δεν έχουμε τις εγγυήσεις αυτές», σημείωσε.

«Ακούω ακραίες εκφράσεις που δεν με εκφράζουν», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος θυμίζοντας «τι σημαίνει διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή». «Είναι ανεπαρκής ατελέσφορος και ατελής ο τρόπος που συζητάμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

«Με μία επιστολή θα ακυρώσουμε τη Βουλή; Να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε επί της ουσίας», αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.



Η Βαγενά στον Τσίπρα: Κόψτε μισθούς... για να σωθεί το ΕΚΑΣ..!


Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς για το θέμα του ΕΚΑΣ απέστειλε η Άννα Βαγενά.
Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «αντί να υποστούν τις συνέπειες της περικοπής/μείωσης οι άνθρωποι αυτοί, που εδώ και τόσα χρόνια έχουν δοκιμαστεί από τις οριζόντιες και άδικες περικοπές συντάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να θεσπιστεί με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση ισοδύναμο μέτρο.
Μάλιστα, η ίδια προτείνει να γίνει αναλογική μείωση των μεγάλων (από 2.000 ευρώ και πάνω) μισθών του Δημοσίου.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
«Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους συν-αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα του ΕΚΑΣ απέστειλε η Άννα Βαγενά»
Ακολουθεί σε κοινοποίηση η ανοικτή επιστολή που απέστειλα σήμερα στον πρωθυπουργό και τους συν-αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με τις μειώσεις και περικοπές στο ΕΚΑΣ.
Σημειώνεται ότι πέραν του παρόντος δεν θα προβώ σε καμία άλλη δήλωση.
Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της επιστολής:
«Αθήνα, 30η Ιουνίου 2016
ΕΝΔΕΙΞΗ: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Προς τον αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα / Κοιν. 1. Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, 2. Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο
ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΜΑ
Της Άννας Βαγενά, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας
Θέμα: Μείωση/Περικοπή ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Σχετικά με τις μειώσεις και περικοπές του ΕΚΑΣ σε πάνω από 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους, νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθύνω ανοιχτή έκκληση στον κ. Πρωθυπουργό και τους συν-αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας:
Αντί να υποστούν τις συνέπειες της περικοπής/μείωσης οι άνθρωποι αυτοί, που εδώ και τόσα χρόνια έχουν δοκιμαστεί από τις οριζόντιες και άδικες περικοπές συντάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, να θεσπιστεί με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ μέτρο.
Συγκεκριμένα, προτείνω να γίνει αναλογική μείωση των μεγάλων (από 2.000 ευρώ και πάνω) μισθών του Δημοσίου. Είναι προτιμότερο να μειωθούν όλοι οι μεγάλοι μισθοί του Δημοσίου, να χάσουν κάποια χρήματα όλοι οι μισθοδοτούμενοι από το κράτος (από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό και τον βουλευτή έως τον δικαστικό και τον υψηλόβαθμο υπάλληλο), παρά να υποστούν οι μικρο-συνταξιούχοι ένα τέτοιο βάρος στο ήδη πενιχρό οικογενειακό τους εισόδημα.
Το ήθος αλλά και η συνείδησή μου δεν μου επιβάλλουν τίποτα λιγότερο από την υπεράσπιση αυτής της πρότασης με όλη μου τη δύναμη.
Με εκτίμηση,
Άννα Βαγενά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας»


Σύγκρουση για την εμπλοκή στην συμφωνία COSCO - ΟΛΠ

Έντονη αντιπαράθεση - η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή - ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την επιστολή - βόμβα της COSCO, στην οποία κατήγγειλε μονομερή ανατροπή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Έντονη αντιπαράθεση - η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στη Βουλή - ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την επιστολή - βόμβα της COSCO, στην οποία κατήγγειλε μονομερή ανατροπή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Θοδωρή Δρίτσα. 

«Θα απαντήσω θεσμικά, μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας», διεμήνυσε ο υπουργός Ναυτιλίας και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο επίμαχο νομοσχέδιο. 

Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η COSCO αναφέρει ότι το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε στη Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος είναι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε η κινεζική εταιρεία στις 8 Απριλίου. Η πλευρά της Cosco καταγράφει επτά μεγάλες μονομερείς αλλαγές, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα να αλλάζει τον κανονισμό προσωπικού, ενώ φέρεται αποφασισμένη - εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες αλλαγές - να κάνει πίσω στη συμφωνία. 

Μάλιστα, οι Κινέζοι στην επιστολή τους ζητούν να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - ο οποίος το Σάββατο θα επισκεφτεί το Πεκίνο - ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, κατά την διαδικασία κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα. 

«Η επιστολή θα ληφθεί υπ’ όψιν» 

Ο Θοδωρής Δρίτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο και συνέστησε «ψυχραιμία». «Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα εάν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και εάν θα συνεχίσουμε την διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

«Όντως υπάρχουν διαφορές, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και χαρακτήρισε «ανούσιες» τις αναφορές που στοχοποιούν τον ίδιο. «Η επιστολή θα ληφθεί υπ’ όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις», κατέληξε. 

Για επιστολή - κόλαφο κάνει λόγο η ΝΔ 

«Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του “άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και χαρακτηρίζει την επιστολή της COSCO προς το ΤΑΙΠΕΔ «κόλαφο». «Η επιστολή κόλαφος της COSCO δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Έντονη ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιτέθηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter στην κυβέρνηση. «Όταν έχεις κάνει μία γραπτή συμφωνία με κάποιον και πας μονομερώς και αλλάζεις τους όρους, πως λέγεσαι;» αναρωτήθηκε αρχικά και στη συνέχεια, σε δεύτερο tweet, έγραψε: «Α! Και για όσους δεν το ξέρουν, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί μέρος της Αξιολογήσεως η ολοκλήρωση της οποίας εκκρεμεί…». 


Τι αλλάζει στις αμοιβές αντιδημάρχων – δημοτικών συμβούλων

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
​Όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr δόθηκε στους αιρετούς το ΠΟΛΥΝOMOΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα Αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Άρθρο 59, με το οποίο ορίζονται, η αντιμισθία των Αντιδημάρχων, καθώς και οι αποζημιώσεις Δημοτικών Συμβούλων.
Ειδικότερα:

ΟΤΑ: Τι αλλάζει σε μετατάξεις, αποσπάσεις, μεταφορά προσωπικού από ΝΠΔΔ (ρυθμίσεις)


Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται από εδώ και πέρα  οι μετατάξεις- Μεταφορά Προσωπικού Δημοσίου- ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού αλλά και το μέλλον του προσωπικού ΝΠΔΔ ΟΤΑ που καταργούνται, καθορίζουν άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 29 ορίζεται ότι:
-Για την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού με μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, με γενικές ή ειδικές διατάξεις, απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την τετραμελή επιτροπή, σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 (Α’ 280) όπως ισχύει. Εξαιρείται από την ανωτέρω έγκριση, η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, που προέρχεται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος μετατάξεις ή μεταφορές προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, από τους φορείς των περιπτώσεων στ’ έως και θ’ του άρθρου 14, του ν. 2190/1994 (Α’ 28) σε δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δεν ολοκληρώνονται».
-«Επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση, η αμοιβαία μετάταξη, μεταξύ των υπαλλήλων των Δήμων και των Περιφερειών, με την προϋπόθεση να ανήκουν στην ίδια κατηγορία και στον ίδιο κλάδο. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις των μετατασσόμενων λογίζονται κενές. Η ως άνω διαδικασία της αμοιβαίας μετάταξης ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των οικείων δημάρχων και περιφερειαρχών, κατόπιν γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και κοινοποίηση αυτής στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας».
– Για μετάταξη υπαλλήλου Ο.Τ.Α. που είναι μοναδικός στον κλάδο του, σε οποιονδήποτε άλλον φορέα του Δημοσίου, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου και της υπηρεσίας προέλευσης».

Με το άρθρο 30 ορίζεται επίσης τι γίνεται με το προσωπικό σε περίπτωση που ΝΠΔΔ δήμου καταργηθεί:
-Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι, καθώς και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ και τα οποία καταργούνται, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του οικείου δήμου, με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθη εντολή. Το προσωπικό αυτό καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της κατηγορίας, του κλάδου/ ειδικότητας του και αν δεν υπάρχουν κατατάσσεται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες στην πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα προβλεφθούν ως οργανικές. Οι δημιουργούμενες θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου παραμένουν προσωποπαγείς και καταργούνται μόλις κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο
– Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής των ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία λύσης ή εκκαθάρισης ή έχουν λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση, μεταφέρονται με αίτησή τους σε ΟΤΑ που συμμετείχε στο κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας, σε κενή οργανική θέση, με σχέση έμμισθης εντολής, κατόπιν απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
-Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής διαδημοτικών ή αμιγών επιχειρήσεων του Π.Δ.410/1995, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία λύσης ή εκκαθάρισης ή έχουν λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση, μεταφέρονται με αίτησή τους στον οικείο δήμο, σε κενή οργανική θέση, με σχέση έμμισθης εντολής, κατόπιν απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
-Συμβάσεις μίσθωσης έργου, που έχουν συναφθεί από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, εκτελούνται από τον οικείο δήμο, μέχρι τη λήξη τους. Στην περίπτωση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή προγραμμάτων που επιδοτούνται από εθνικούς πόρους και υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή που υλοποιούνταν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία καταργήθηκαν, μπορεί να υπαχθούν στον οικείο δήμο που αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σκοπών του καταργούμενου ΝΠΔΔ, εφόσον προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση εκάστου προγράμματος ως δυνητικός φορέας υλοποίησης των σχετικών υπηρεσιών, ο δήμος.

Με το άρθρο 33 (Μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ) οριζεται ότι:
-«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, η μετάταξη γίνεται με μεταφορά της θέσης, σε ειδικότητα αντίστοιχη του τίτλου σπουδών που κατέχει ο μετατασσόμενος ή παρεμφερούς με τις υπάρχουσες, του κλάδου μόνιμου προσωπικού, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Με το άρθρο 34 (αποσπάσεις προσωπικού) ορίζεται ότι:
-Για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και ανωνύμων εταιριών, που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και στις νησιωτικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης καθώς και σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α. κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου. Η απόσπαση πραγματοποιείται για δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, για ένα (1) ακόμη έτος. Η μισθοδοσία του κατά τη διάρκεια της απόσπασης, βαρύνει το φορέα υποδοχής. Αποσπασμένος υπάλληλος, που συμπλήρωσε τριετία συνεχώς ή διακεκομμένα, δεν επιτρέπεται να αποσπασθεί πριν να παρέλθει τριετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης.

Με το άρθρο 35 (κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών Δήμων) ορίζεται ότι:
-Για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών δήμων που ασκούν διοικητική υποστήριξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95, παρ. 2, του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, μπορεί να αποσπώνται υπάλληλοι από τους εξυπηρετούμενους δήμους. Η απόσπαση έχει διάρκεια έως δύο (2) έτη, μπορεί να παραταθεί για ένα (1) επιπλέον έτος και διενεργείται με κοινή απόφαση των οικείων δημάρχων. Οι αποδοχές των αποσπασμένων υπαλλήλων καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ
Άρθρο 29
Μετατάξεις- Μεταφορά Προσωπικού Δημοσίου- ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού
  1. Η παράγραφος 1, του άρθρου 68, του ν. 4002/2011 (Α΄ 180), αντικαθίσταται ως εξής :
«Για την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού με μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, με γενικές ή ειδικές διατάξεις, απαιτείται προηγούμενη έγκριση από την τετραμελή επιτροπή, σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006 (Α’ 280) όπως ισχύει. Εξαιρείται από την ανωτέρω έγκριση, η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, που προέρχεται από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος μετατάξεις ή μεταφορές προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, από τους φορείς των περιπτώσεων στ’ έως και θ’ του άρθρου 14, του ν. 2190/1994 (Α’ 28) σε δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δεν ολοκληρώνονται».
  1. Στο τέλος της παραγράφου 1α, του άρθρου 246, του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση, η αμοιβαία μετάταξη, μεταξύ των υπαλλήλων των Δήμων και των Περιφερειών, με την προϋπόθεση να ανήκουν στην ίδια κατηγορία και στον ίδιο κλάδο. Στην περίπτωση αυτή οι θέσεις των μετατασσόμενων λογίζονται κενές. Η ως άνω διαδικασία της αμοιβαίας μετάταξης ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των οικείων δημάρχων και περιφερειαρχών, κατόπιν γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και κοινοποίηση αυτής στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας».
  1. Στην παράγραφο 7, του άρθρου 93, του ν.3852/2010, όπως ισχύει, μετά τη φράση «Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ.» προστίθεται η φράση «ή υπάλληλοι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και των νομικών προσώπων, ιδρυμάτων και συνδέσμων αυτών».
  2. Στο τέλος του άρθρου 58 του ν.3979/2011 (Α΄138), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος τέσσερα (4), ως εξής:
«4.Για μετάταξη υπαλλήλου Ο.Τ.Α. που είναι μοναδικός στον κλάδο του, σε οποιονδήποτε άλλον φορέα του Δημοσίου, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου και της υπηρεσίας προέλευσης».

Άρθρο 30
Μεταφορά προσωπικού στους ΟΤΑ
1.Η παράγραφος 5 του άρθρου 241 του ν.3463/2006 (Α’ 114), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. α. Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι, καθώς και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ και τα οποία καταργούνται, καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό του οικείου δήμου, με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθη εντολή. Το προσωπικό αυτό καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της κατηγορίας, του κλάδου/ ειδικότητας του και αν δεν υπάρχουν κατατάσσεται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες στην πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα προβλεφθούν ως οργανικές. Οι δημιουργούμενες θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου παραμένουν προσωποπαγείς και καταργούνται μόλις κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το ίδιο θέμα καταργείται».
β. Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής των ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία λύσης ή εκκαθάρισης ή έχουν λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση, μεταφέρονται με αίτησή τους σε ΟΤΑ που συμμετείχε στο κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας, σε κενή οργανική θέση, με σχέση έμμισθης εντολής, κατόπιν απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
γ. Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής διαδημοτικών ή αμιγών επιχειρήσεων του Π.Δ.410/1995, που κατά τη δημοσίευση του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία λύσης ή εκκαθάρισης ή έχουν λυθεί και τεθεί σε εκκαθάριση, μεταφέρονται με αίτησή τους στον οικείο δήμο, σε κενή οργανική θέση, με σχέση έμμισθης εντολής, κατόπιν απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
δ. Συμβάσεις μίσθωσης έργου, που έχουν συναφθεί από τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, εκτελούνται από τον οικείο δήμο, μέχρι τη λήξη τους. Στην περίπτωση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή προγραμμάτων που επιδοτούνται από εθνικούς πόρους και υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή που υλοποιούνταν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία καταργήθηκαν, μπορεί να υπαχθούν στον οικείο δήμο που αναλαμβάνει την εκπλήρωση των σκοπών του καταργούμενου ΝΠΔΔ, εφόσον προβλέπεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση εκάστου προγράμματος ως δυνητικός φορέας υλοποίησης των σχετικών υπηρεσιών, ο δήμος. Η υπαγωγή των προγραμμάτων στο δήμο, γίνεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Τα υπαχθέντα προγράμματα, συνεχίζουν να υλοποιούνται από τον οικείο δήμο, ο οποίος θεωρείται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις μίσθωσης έργου ή συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες, όπου τούτο απαιτείται, συνεχίζονται μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανανεώνονται ή παρατείνονται κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 21 του ν.2190/1994, όπως ισχύει».
Άρθρο 33
Μετατάξεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ
  1. Στο άρθρο 33, του ν. 4305/2014, προστίθεται παράγραφος (5), ως εξής:
«5.Οι διατάξεις του άρθρου 35, παρ. 5, του ν. 4024/2011, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη δημοσίευση του ν. 4305/2014. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου ανατρέχει στο χρόνο έναρξης της ισχύος του ν. 4305/2014».
  1. α. Το εδάφιο β΄, του άρθρου 183, του ν. 3584/2007, όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:
«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, η μετάταξη γίνεται με μεταφορά της θέσης, σε ειδικότητα αντίστοιχη του τίτλου σπουδών που κατέχει ο μετατασσόμενος ή παρεμφερούς με τις υπάρχουσες, του κλάδου μόνιμου προσωπικού, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Αποφάσεις που έχουν ληφθεί, κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων της παραγράφου 5, του άρθρου 35, του ν.4024/2011, ή των διατάξεων του άρθρου 183, του Ν. 3584/2007 , όπως ισχύει, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες».
  1. Το εδάφιο β΄, της παραγράφου 5, του άρθρου 45, του ν. 3979/11 (Α΄138), όπως ισχύει, τροποποιείται ως εξής:
«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, η μετάταξη γίνεται με μεταφορά της θέσης, ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου».
  1. Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων της παραγράφου 5, του άρθρου 35, του ν.4024/2011 ή των διατάξεων της παραγράφου 5, του άρθρου 45, του ν. 3979/11 (Α΄138), όπως ισχύει, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται νόμιμες. Το προσωπικό αυτό καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της κατηγορίας, του κλάδου/ειδικότητας του και αν δεν υπάρχουν κατατάσσεται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες στην πρώτη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα προβλεφθούν ως οργανικές. Οι δημιουργούμενες θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου παραμένουν προσωποπαγείς και καταργούνται μόλις κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
Άρθρο 34
Αποσπάσεις προσωπικού
1.α) Για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και ανωνύμων εταιριών, που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και στις νησιωτικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης καθώς και σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του Ο.Τ.Α. κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου.
β) Η απόσπαση πραγματοποιείται για δύο (2) έτη και μπορεί να παραταθεί, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, για ένα (1) ακόμη έτος. Η μισθοδοσία του κατά τη διάρκεια της απόσπασης, βαρύνει το φορέα υποδοχής. Αποσπασμένος υπάλληλος, που συμπλήρωσε τριετία συνεχώς ή διακεκομμένα, δεν επιτρέπεται να αποσπασθεί πριν να παρέλθει τριετία από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης.
γ) Μετά την παράγραφο 3Α, του άρθρου 184, του ν.3584/2007 (Α΄143), όπως ισχύει, προστίθεται η εξής παράγραφος:
«3B. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται ανάλογα, οι διατάξεις της παραγράφου 7, του άρθρου 73, του παρόντος Κώδικα, όπως ισχύουν».
  1. Υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών που είχαν αποσπασθεί σε Ο.Τ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2β του ν. 2344/1995 και του άρθρου 64 του ν. 1416/1984, μπορούν να αιτηθούν απόσπαση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 247 παρ. 1 του ν. 3852/2010, και του άρθρου 73 παρ. 5 του ν. 3584/2007, αντίστοιχα, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, χωρίς να απαιτείται πάροδος τριετίας από τη λήξη της προηγούμενης απόσπασης. Αποσπάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του παρόντος άρθρου θεωρούνται νόμιμες.
Άρθρο 35
Κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών Δήμων
Για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών δήμων που ασκούν διοικητική υποστήριξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95, παρ. 2, του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, μπορεί να αποσπώνται υπάλληλοι από τους εξυπηρετούμενους δήμους. Η απόσπαση έχει διάρκεια έως δύο (2) έτη, μπορεί να παραταθεί για ένα (1) επιπλέον έτος και διενεργείται με κοινή απόφαση των οικείων δημάρχων. Οι αποδοχές των αποσπασμένων υπαλλήλων καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 23, του ν. 4354/2015.
Άρθρο 36
Απόσπαση- Μετάταξη υπαλλήλων ΚΕΠ με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις
Υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι οποίοι για το διορισμό τους έλαβαν επιπλέον μόρια λόγω εντοπιότητας, με υποχρέωση παραμονής στην υπηρεσία τοποθέτησης, δύνανται να αποσπασθούν ή να μεταταχθούν σε άλλο ΚΕΠ της επιλογής τους, πριν την παρέλευση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής, εφόσον βεβαιώνεται αρμοδίως, ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή πάσχουν από δυσίατο ή από ανίατο νόσημα.
Άρθρο 37
Πρόβλεψη για υπαλλήλους με αναπηρία και γονείς, συζύγους και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία Από την ρύθμιση του άρθρου 36 του ν. 4250/2014, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι, είτε οι ίδιοι, άτομα με αναπηρία ή γονείς, σύζυγοι και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία και έχουν προσληφθεί μέσω των προστατευτικών διατάξεων του ν. 1648/1986 και του ν. 2643/1998 στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και εν γένει εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και οι γονείς, σύζυγοι, κηδεμόνες που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, οι οποίοι έχουν προσληφθεί και εργάζονται με γενικές προκηρύξεις, στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.


Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *