Ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης όσον αφορά το ανοιχτό μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ακούει στο όνομα «Διοικήσεις Τραπεζών» και σίγουρα είναι ένα πρόβλημα με απρόβλεπτα επακόλουθα για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς. Η σκληρή στάση των Θεσμών απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να κρατηθούν σε χαμηλό και ελαστικό επίπεδο τα κριτήρια επιλογής διοίκησης των τραπεζών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι τέτοια που θα υποχρεώσει πολύ σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει στην αντικατάσταση της πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη αλλά και άλλων μελών διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Πριν λίγες ημέρες τόσο ο Γ. Δραγασάκης όσο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος με κοινή τους επιστολή προς τους Θεσμούς είχαν ζητήσει να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων. Η ελληνική προσπάθεια, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έπεσε στο κενό καθώς η Αθήνα εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» με το σκεπτικό πως δεν μπορεί να ανοίξει τώρα ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, πως ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και η κυβέρνηση τώρα ζητά απεγνωσμένα την χαλάρωσή του, προβλέπει ότι «τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος».
Μετά την άρνηση των Θεσμών να ικανοποιήσουν την χαλάρωση των όρων του νόμου, πρώτο «θύμα» αναμένεται να είναι η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη η οποία δεν μπορεί πλέον ,να παραμείνει στην θέση της και θα πρέπει σύντομα να αντικατασταθεί, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς μια «φιλική» παρουσία στο τιμόνι της κορυφαίας των συστημικών τραπεζών της χώρας. Η άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, όπως είναι φυσικό θα συμπαρασύρει και άλλα μέλη διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αφού προβλέπει ότι πρέπει να διαθέτουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα για τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τον πλήρη αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου