Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

«Απεταξάμην» τις κάλπες με...προσλήψεις,περιοδείες και πόλωση

Η κυβέρνηση διαψεύδει τις κάλπες αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για εκλογές.


Για πρώτη φορά ακούστηκε το ενδεχόμενο των εκλογών από τα χείλη του Πρωθυπουργού σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Αμέσως μετά όμως ήρθαν απανωτές οι διαψεύσεις για ενδεχόμενες  κάλπες τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από κυβερνητικά στελέχη που τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Ακόμη και σήμερα το Μαξίμου ξορκίζει το σενάριο της κάλπης να και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση από την μία πλευρά λέει όχι στις εκλογές αλλά από την άλλη πλευρά προετοιμάζεται και για αυτό το ενδεχόμενο.

Με την αξιολόγηση να ..σέρνεται πιθανότατα ακόμα και μέσα στην άνοιξη δείχνοντας ότι οι δανειστές παρά τις αντιθέσεις τους επιθυμούν να εξασφαλίζουν εγγυήσεις από την Ελλάδα με την ψήφιση σκληρών μέτρων για μετά το 2018 που περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, το Μέγαρο Μαξίμου για μία ακόμη φορά ακολουθεί την στρατηγική της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων στον βαθμό που δεν έχει σαφή στρατηγική.

Έτσι από την μία πλευρά ανακοινώνει ότι δεν θέλει να λάβει προκαταβολικά μέτρα για το 2018 αλλά προαναγγέλλει επέκταση του κόφτη δημοσιονομικών δαπανών ενώ την ίδια στιγμή οι δηλώσεις και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού και των υπουργών θυμίζουν προεκλογική περίοδο.

Οι έξι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που μυρίζουν …εκλογές:

1.       Ενίσχυση της πόλωσης

Σε κατ ιδίαν συζητήσεις, υπουργοί της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος σε αυτήν την φάση να γίνουν εκλογές. «Εκτός εάν…» είναι η επόμενη φράση που αναφέρουν όπου τονίζουν πως εάν στηθούν κάλπες στη χώρα θα ευθύνεται η αδιάλλακτη στάση του Σόιμπλε. Αργά αλλά με σταθερό ρυθμό διαμορφώνεται το μέτωπο με τον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ στο εξωτερικό αλλά και την ΝΔ στο εσωτερικό που ενισχύει το δίπολο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και μυρίζει …κάλπες. Όπως αναφέρει παλαίμαχο στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση, είναι πρωτόγνωρη η αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που η πολιτική παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς και η ιστορία του ΣΥΝ έχει αποδείξει ότι κατάφερε να συνεργαστεί ως πολιτικός χώρος με την ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1989. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι το πολωτικό κλίμα με την ΝΔ σε αυτό το βαθμό καλλιεργείται από στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι λειτουργούν με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα, υπερβαίνοντας τα κομματικά όργανα και την πολιτική παράδοση της συναίνεσης και του ιστορικού συμβιβασμού κυρίως σε συνθήκες εθνικής κρίσης τις οποίες πρέσβευε ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς.

2.       Περιοδείες Τσίπρα

Προεκλογικό άρωμα όμως έχουν και οι περιοδείες το Αλέξη Τσίπρα: η διαδρομή από την Νίσυρο στην Κρήτη και από εκεί στην Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη όπου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην δοξολογία των Θεοφανίων, θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο. Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Νίσυρο και την Κρήτη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει υψηλά ποσοστά σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τους νησιώτες και τους αγροτικούς πληθυσμούς   ενώ η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και στην Θράκη γίνεται σε μία περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι καταγράφουν έντονη πολιτική κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ ενώ η ΝΔ ισχυροποιεί την παρουσία της στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα  ανακοινώσει μέτρα για τους μουσουλμάνους της Θράκης σε μία προσπάθεια να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας με τους Έλληνες Μουσουλμάνους.

3.       Παροχές σε συνταξιούχους, νησιώτες και …αγρότες

Η ανακοίνωση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση καταγράφεται ως προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναπροσεγγίσει τις κοινωνικές ομάδες των οποίων είχε την στήριξη στις τελευταίες εκλογές. Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης κυβέρνησης συνταξιούχων και νησιωτών δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού από την μία πλευρά το επίδομα εξανεμίστηκε ενώ το πάγωμα του ΦΠΑ δεν αλλάζει την δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Παράλληλα η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς με την οποία παραδεχόταν ότι δεν πρόκειται για 13η σύνταξη και πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο Μνημόνιο, φαίνεται ότι δεν έδωσε τα αναμενόμενα στην κυβέρνηση καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διεύρυνε την επιρροή της μόλις 1%-2%. Είναι προφανές όμως ότι η ανακοίνωση των μέτρων και με τον τρόπο που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς αναφερόμαστε σε μια οικονομία και μία χώρα που δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο και ενισχύει τις υποψίες για δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για κάλπες τους πρώτους μήνες του 2017.

4.       Προσλήψεις

Παιδεία και Υγεία είναι οι τομείς στους οποίους έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις προσωπικού που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 13.000 για το 2017. Η κυβέρνηση από την μία πλευρά προσλαμβάνει  τους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και από την άλλη προετοιμάζεται να κάνει και προσλήψεις νέων επιστημόνων. Την ίδια στιγμή όμως ανοίγει το κεφάλαιο των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και της πιθανής μονιμοποίησης τους μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων που έχει ψηφίσει με νόμο, ξεκινώντας πόλεμο με τους δημάρχους οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τις ανανεώσεις πέραν του 24μηνου. Οι μονιμοποιήσεις από την πίσω πόρτα αφορούν περίπου 4.000 με 5.000 συμβασιούχους σε όλο το δημόσιο.

5.       Ενίσχυση πολιτικών γραφείων

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη καθώς και οι βουλευτές που έχουν μυριστεί ότι η πιθανότητα των εκλογών δεν είναι μακριά και ενισχύουν τα πολιτικά τους γραφεία για το ενδεχόμενο της κάλπης. Υπουργοί από τις περιφέρειες της Αττικής αλλά και την επαρχία καθώς και βουλευτές που έχουν την οικονομική δυνατότητα έχουν ξεκινήσει έρευνες κοινής γνώμης για να διαπιστώσουν τον βαθμό αναγνωσιμότητάς τους καθώς και τους τομείς που πρέπει να ενισχύσουν το προφίλ τους.  Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στην Β Αθήνας καθώς εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος και οι υπουργοί διαγκωνίζονται για την διεκδίκηση των ψηφοφόρων του κόμματος.

6.       Δηλώσεις στελεχών


Τα σενάρια των εκλογών βγαίνουν στην επιφάνεια κυρίως από κυβερνητικά στελέχη που εμφανίζουν τις κάλπες ως ενδεχόμενο που μπορεί να μην αποφευχθεί λόγω κρίσης όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα αρκετά στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν το σενάριο της κάλπης εμφανίζοντας ως υπεύθυνο τον Β. Σόιμπλε ο οποίος φέρεται να θέλει να… ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως έχει δηλώσει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.  Τέλος υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς δηλώσεις υπουργών όπως του αν. υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου που έχει δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι κάλπες αλλά θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές εάν η Αθήνα πιεστεί από τους σκληρούς κύκλους των δανειστών να λάβει προκαταβολικά μέτρα για το 2018. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *