Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να... βοηθήσει την απώλεια βάρους




Μπορεί η διακοπή καπνίσματος να αυξήσει, ή να μειώσει το βάρος σας; Μπορεί η αποχή από το κάπνισμα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Μήπως ένας από τους σημαντικούς λόγους μη διακοπής του καπνίσματος για μερικούς ανθρώπους είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους; Για να δούμε τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες και ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτό.

Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η διακοπή του καπνίσματος είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Τα οφέλη της διακοπής, όμως, είναι σημαντικά και άμεσα, όπως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση μετά από μόλις 20 λεπτά!

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζει ότι το κάπνισμα μειώνει τις ημερήσιες θερμίδες που προσλαμβάνει ένας καπνιστής και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λειτουργία της γκρελίνης, μιας ορμόνης που είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη της όρεξης   



Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το βάρος;

Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος κιλών που παίρνει κάποιος άνθρωπος, όταν σταματήσει το κάπνισμα είναι 4-5 κιλά. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας! Μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα χωρίς να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.     



 Πώς η διακοπή καπνίσματος σχετίζεται με αύξηση βάρους;
Οι μηχανισμοί που συνδέουν τη διακοπή του καπνίσματος με το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι πλήρως κατανοητοί, περιλαμβάνουν όμως την αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

1. Το κάπνισμα αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό
Συνεπώς, ένας συστηματικός καπνιστής μπορεί να έχει ως και 200 θερμίδες περισσότερες καύσεις από έναν μη καπνιστή ημερησίως. Η διακοπή, επομένως, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση με αποτέλεσμα τα άτομο να «καίει άρα και να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα.

2. Οι πρώην καπνιστές τείνουν να τρώνε συχνότερα από πριν
Λόγω του εθισμού στη νικοτίνη, της μεταβολής της όρεξης τους και προκειμένου να καταπολεμήσουν τα αρνητικά συναισθήματα από την έλλειψη νικοτίνης. Τα δύο αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ικανότητα και όρεξη για άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο βάρος.

3. Η δύναμη της συνήθειας
Αυξάνονται τα τσιμπολογήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αφού ο καπνιστής ψάχνει να αντικαταστήσει το συνήθειο του καπνίσματος με κάτι άλλο που πάλι να χρειάζεται να κάνει την ίδια κίνηση π.χ. μετακίνηση του χεριού στο στόμα.

4. Αύξηση της όρεξης
Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την όρεξη, οπότε η διακοπή του οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

5. Οξείδωση του οργανισμού
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του καπνίσματος είναι η οξείδωση του οργανισμού, μέσω της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών, προκαλώντας φθορά και πρόωρη γήρανση στα κύτταρα. Ο μηχανισμός αυτός καθιστά το κάπνισμα έναν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου του πνεύμονα.

6. Μεταβολές στη γεύση

Πολλές φορές το φαγητό αρχίζει να έχει καλύτερη γεύση μετά τη διακοπή του καπνίσματος με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να αναζητά όλο και περισσότερα φαγητά προς κατανάλωση.




Πώς θα αποφύγετε την αύξηση βάρους μετά τη διακοπή καπνίσματος;
Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και την αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Αν, λοιπόν, σκέφτεστε σοβαρά να κόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια, αλλά σας απασχολεί ενδεχόμενη αύξηση βάρους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα
Αν αισθάνεστε πείνα κατά τις περιόδους της ημέρας που στο παρελθόν θα κάνατε ένα τσιγάρο αντικαταστήστε τη συνήθεια, με υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα χαμηλών θερμίδων, όπως για παράδειγμα:

φρέσκα φρούτα εποχής,αποξηραμένα φρούτα,ξηρούς καρπούς,μπάρες δημητριακών,γιαούρτι,κομμένα λαχανικά (καρότο, σέλινο, αγγουράκι, μπρόκολο, πιπεριές).

Μπορείτε ακόμα να εφοδιαστείτε με καραμέλες χωρίς ζάχαρη, ούτως ώστε να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο. Αποφύγετε τα σνακ πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, καθώς αυξάνουν το βάρος.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α (καρότο, ντομάτα), C (εσπεριδοειδή, φράουλα, πιπεριά, μπρόκολο) και φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών αυτών είναι μειωμένη στους καπνιστές λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλεί το κάπνισμα. Άλλες αντιξειδωτικές ουσίες είναι οι πολυφαινόλες, που βρίσκουμε στα σταφύλια, το κρασί και το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο που είναι πλούσιο σε κατεχίνες.


Μικρά και συχνά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει την ενίσχυση του μεταβολισμού. Οπότε καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να τρώμε πιο συχνά μέσα στη μέρα.

Διαχωρίστε την πείνα

Διαχωρίστε την πραγματική από τη συναισθηματική πείνα και καταναλώστε φαγητό μόνο στην πρώτη περίπτωση. Για τη συναισθηματική πείνα, προτιμήστε το νερό ή μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Οργανώστε τα γεύματα σας

Οργανωθείτε από την προηγούμενη μέρα! Προγραμματίστε για το τι θα καταναλώσετε στα γεύματα και τα σνακ σας, ούτως ώστε να αποφύγετε τα επεισόδια υπερφαγίας και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφίμων υψηλά σε θερμίδες.

Φυσική δραστηριότητα

Ενισχύστε την υγεία σας με 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο ή ασκήσεις αντιστάσεων, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη αύξησης του βάρους, θα βελτιώσουν τη διάθεση, θα σας κάνουν να ξεχάσετε την ανάγκη για κάπνισμα και θα γεμίσουν τη μέρα σας. Πολλαπλά, επομένως, τα οφέλη.

Συμπερασματικά


Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας αν βάλετε κάποια κιλά. Η διακοπή του καπνίσματος θα ενισχύσει σημαντικά την υγεία σας. Άλλωστε θα πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας κατά 40 κιλά (!) για να έχετε τον ίδιο κίνδυνο για κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα με αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα. Με καλές πρακτικές και μια ισορροπημένη διατροφή η αύξηση βάρους δεν είναι αλληλένδετη με την διακοπή του καπνίσματος! 



Λευκός καπνός στην Ιταλία - Συμφωνία Σαλβίνι και Ντι Μάιο


Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Δύο μεγάλα κόμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα,προχώρησαν σε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης για την αναβίωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία, μετά από ένα 48ωρο πολιτικό θρίλερ με οικονομικές -και όχι μόνο- παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη και τις αγορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA επετεύχθη η τελική συμφωνία μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της  Λέγκα για την σύνθεση της κυβέρνησης.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών ολοκληρώθηκε και όπως μεταδίδει το ANSA πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Τζουζέπε Κόντε.

Σε ανακοίνωση τους οι δύο άνδρες αναφέρουν πως «πέτυχαν τις συνθήκες για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί σε μία ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης
Ιταλικά μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα αναλάβουν οι επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η άκρα δεξιά με τα Αδέλφια της Ιταλίας, δεν έχει παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να τη στηρίξει στο κοινοβούλιο. Τα Πέντε Αστέρια αναλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, το σημαντικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Λέγκα, με τον γραμματέα της, εκείνο των Εσωτερικών.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, ενώ με δήλωση του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ.














thetoc.gr via ΑΠΕ_ΜΠΕ, ANSA  

Οι Μακεδονικοί Σύλλογοι κατάθεσαν μήνυση εις βάρος του Νίκου Κοτζιά για εσχάτη προδοσία- Τι ισχυρίζονται



"Αγριεύει" η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων για το Σκοπιανό, αφού η ΠΟΠΜΣ υπέβαλλε μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατηγορώντας τον για εσχάτη προδοσία, εξαιτίας των όσων δήλωσε για το ονοματολογικό.

«Εμείς οι γηγενείς αυτόχθονες αληθινοί Μακεδόνες αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να ζητήσουμε προστασία από την ανιστόρητη και μελλοντικά επισφαλή παράδοση του ονόματός μας στο γειτονικό κράτος των σλαβο-αλβανών», υπογραμμίζει στη μήνυση ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ, Γιώργος Τάτσιος. 

«Ντρεπόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νικόλαος Κοτζιάς, όντας διορισμένος να διαπραγματευτεί ένα όνομα για τους γείτονες, που θα ήταν προς το εθνικό συμφέρον, επέδειξε ασέβεια στους αγώνες των προγόνων μας, που εργάσθηκαν σκληρά για τη διατήρηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και έθεσε σε κίνδυνο την Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είμαστε εξοργισμένοι που ο κ.Κοτζιάς “χάρισε” το όνομά μας ως επικεφαλής μιας μειοδοτικής διαπραγματευτικής πολιτικής. Αισθανόμαστε προδομένοι για την επίσημη τοποθέτησή του ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει όνομα χωρίς τον όρο “Μακεδονία”, αναφερόμενος στο κράτος των Σκοπίων», αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στο κείμενο της μήνυσης κατά του κ. Κοτζιά.

Και συνεχίζει ο κ. Τάτσιος: «Ο υπουργός Εξωτερικών κ.Κοτζιάς κατέλυσε κάθε έννοια Δημοκρατίας, καθώς:

-Aρνήθηκε να συζητήσει με τους αληθινούς Μακεδόνες για το μείζον αυτό θέμα, ενώ συναντιόταν συχνότατα με τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων.

-Αδιαφόρησε για τη βούληση των εκατομμυρίων πραγματικών Ελλήνων που συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

-Αδιαφόρησε για τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων της Μακεδονίας και πολλών άλλων Δήμων της χώρας, καθώς και για το αποτέλεσμα των δημόσιων διαβουλεύσεων που έγιναν στις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας, που αποδεικνύουν την ξεκάθαρη λαϊκή βούληση.

-Αδιαφόρησε για τα ψηφίσματα Ομοσπονδιών, Ενώσεων, Συλλόγων, αλλά και για την επίσημη θέση του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας της Ελλάδος για μη χρήση το όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες.

-Ήδη έχει διαπράξει ηθικά και εθνικά το αδίκημα της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, δημιουργώντας προηγούμενο με την παραδοχή ύπαρξης «Μακεδόνων» πλην ημών των Ελλήνων, το οποίο ήδη επικαλούνται οι γείτονες για να στηρίξουν τον περιγέλαστο «μακεδονισμό» τους».

«Δυστυχώς με τους χειρισμούς του ο κ.Κοτζιάς εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της ακροδεξιάς των Σκοπίων που επιθυμεί διακαώς την εγκαθίδρυση δήθεν «Μακεδονικού» έθνους και κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τα «ιμπεριαλιστικά» σχέδια του ΝΑΤΟ (για ένταξη των Σκοπίων) για τα οποία η κυβέρνηση ήταν αντίθετη προεκλογικά και ιδεολογικά.

Προσκομίσαμε ΟΛΑ τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα παραπάνω στην Δικαιοσύνη και αναμένουμε να μας προστατεύσει (έστω και την τελευταία στιγμή) από την ολοκλήρωση της εθνικής μειοδοσίας», υπογραμμίζεται – μεταξύ άλλων – από την ΠΟΠΣΜ.  





























thecaller.gr

Συμβολική κίνηση από Σκόπια: Αλλάζουν το όνομα της Εκκλησίας


Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.  


Σε μια κίνηση με συμβολική σημασία και πολιτικές προεκτάσεις προχώρησε η ΠΓΔΜ, μετονομάζοντας την Εκκλησία της.

Με επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητά να εγκαταλείψει την ονομασία «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».

Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.

Ο κ. Ζάεφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Το ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου:

" γία καί ερά Σύνοδος, συνελθοσα σήμερον πό τήν προεδρίαν τς Α.Θ.Παναγιότητος, ξήτασε τό ατημα τς ν σχίσματι κκλησίας τν Σκοπίων, ποστηριζόμενον καί διά γράμματος το Πρωθυπουργο τς FYROM ξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ναλήψεως πό το Οκουμενικο Πατριαρχείου τς πρωτοβουλίας παναφορς τς κκλησίας ατς ες τήν κανονικότητα πό τό νομα τς ρχιεπισκοπς χριδν, καί πεφάσισε νά πιληφθ ατο καί διενεργήσ τά δέοντα πό τούς παραβάτους ρους τν στορικοκανονικν ρμοδιοτήτων καί προνομίων το πρωτοθρόνου Οκουμενικο Πατριαρχείου.

ν τος Πατριαρχεοις, τ 30 Μαΐου 2018

κ τς ρχιγραμματεας τς γας κα ερς Συνδου".

Στο αίτημα αυτό αναφέρθηκε και το Μαξίμου το οποίο σημειώνει πως απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου "Μακεδονία" από την ονομασία της Εκκλησίας της χώρας.

























thetoc.gr

Αντιμετωπίζονται έτσι οι λαϊκιστές;



Τα κρούσματα αντίδρασης πολλών ευρωπαϊκών λαών προς τη σημερινή «γερμανική» Ευρώπη είναι πλέον πολλά για να αγνοηθούν.Το έχουν καταλάβει και φιλελεύθεροι πολιτικοί, όπως ο Μακρόν. Αν συνεχιστεί η υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής των πολιτών (ανεργία, πτώση των μισθών κ.α), οι λαϊκιστές δεν θα καταλάβουν μόνο την Ιταλία...


Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έχει μια, έμμεση, σχέση με την Ελλάδα, καθώς μπορεί να δυσκολέψει την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια, ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού. Καθώς, όμως, ούτε αυτό είναι βέβαιο (η περίοδος είναι μακρά και η πρόβλεψη επισφαλής), ό,τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη γενικότερα.

Πρώτον, η επιμονή του προέδρου Ματαρέλα να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους νικητές των εκλογών δεν έχει καμιά σχέση με τα ελληνικά πολιτικά πράγματα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας (1974 και εντεύθεν). Ουδέποτε σε αυτά 44 χρόνια Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμπόδισε το σχηματισμό κυβέρνησης από το κόμμα ή τα κόμματα που νίκησαν σε εκλογές, με την επίκληση οποιουδήποτε λόγου. Αν συνέβαινε θα είχαμε πολιτική ανωμαλία, ένα πολιτικό πραξικόπημα. Και μια που αυτές τις μέρες είναι επίκαιρη η συζήτηση για ιστορικά γεγονότα, αυτό που έκανε ο Ματαρέλα στην Ιταλία παραπέμπει στην ελληνική «περίπτωση Γαρουφαλιά». Το 1965 ο τότε ανώτατος άρχων, βασιλιάς Κωνσταντίνος, αρνήθηκε να αποδεχθεί την αποπομπή του υπουργού Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά και την ανάληψη του υπουργείου από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η ενέργεια καταγράφεται στα γεγονότα της εποχής ως «βασιλικό πραξικόπημα». Ακολούθησε η πτώση της κυβέρνησης, η Αποστασία και εντέλει δικτατορία.


Συμπέρασμα: το νεότερο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι πιο ώριμο και προχωρημένο από το ιταλικό, αφού δεν ταλανίστηκε ποτέ εδώ και 44 χρόνια από τέτοια διλήμματα. Ετσι, υποδέχτηκε ομαλά την εκλογή δύο κομμάτων εκτός του παραδοσιακού κατεστημένου, του ΠΑΣΟΚ το 1981 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Δεύτερον, η άρνηση του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχθεί ως υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο Σαβόνα μπορεί να προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα (κατά την κρατούσα ερμηνεία), αλλά δεν παύει να αποτελεί μια μη συνήθη ενέργεια, η οποία για τα ελληνικά δεδομένα θα ήταν ένα είδος πραξικοπήματος. Το γεγονός ότι γίνεται σε βάρος δύο λαϊκιστικών κομμάτων (Λέγκα και Πέντε Αστέρια) δεν μειώνει τη βαρύτητα της πράξης. Διότι επαναφέρει το ερώτημα αν πρέπει να γίνεται σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία ή αν εν προκειμένω υπερισχύει η δύναμη των «αγορών» και των spreads. Επ’ αυτού ακόμα και ένας παραδοσιακός ευρωπαίος πολιτικός δίνει μια καθαρή απάντηση (εδώ).

Kαι φτάνουμε τώρα στην ουσία του βασικού ερωτήματος, το οποίο ανακύπτει για την Ευρώπη, με αφορμή την ιταλική περίπτωση. Το ερώτημα αυτό έχει δύο σκέλη:

1. Με τέτοιες παρεμβάσεις, σαν αυτή του Ματαρέλα, αποτρέπονται οι κίνδυνοι που προέρχονται από τους λαϊκιστές; Ποιος εγγυάται ότι στις επικείμενες νέες εκλογές οι ψηφοφόροι δεν θα ενισχύσουν κι άλλο την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, ώστε οποιαδήποτε ανάλογη παρέμβαση του Ματαρέλα θα είναι πλέον αναποτελεσματική;

2. Γιατί η Ιταλία έφτασε σε αυτό το σημείο; Γιατί, δηλαδή, στη γειτονική χώρα εξαφανίστηκαν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και οι ψηφοφόροι επιλέγουν να τους κυβερνήσουν λαϊκιστές, τσαρλατάνοι και νεοφασίστες;

Η απάντηση έχει δύο σκέλη:

Πρώτον, διότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις τα έκαναν μπάχαλο. Η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η πτώση των μισθών δεν είναι μόνο ελληνικό «προνόμιο». Η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας (με το δυσθεώρητο χρέος των 2,25 τρισεκατομμυρίων) και των Ιταλών επιδεινώνεται διαρκώς. Εδώ έχουμε μια αντιστοίχιση με τα ελληνικά δεδομένα και την κρίση που ξέσπασε το 2010, η οποία έφερε στην εξουσία το αριστερολαϊκιστικό μείγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεύτερον, διότι η κατάσταση στη «γερμανική» Ευρωζώνη ωθεί πλέον προς τέτοιες «λύσεις». Το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα και φιλελεύθεροι πολιτικοί, όπως ο Μακρόν, που επιδιώκουν κάποια αλλαγή στον συσχετισμό των δυνάμεων.

Τα κρούσματα «απείθειας» πολλών ευρωπαϊκών λαών προς τη σημερινή Ευρώπη είναι πλέον πολλά για να αγνοηθούν. Η Ιταλία είναι το τελευταίο και πιο ισχυρό. Η Ευρώπη είναι, ασφαλώς, η πιο προηγμένη πολιτικοοικονομική ένωση του κόσμου. Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια κάτι δεν πάει καλά και όλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους να υποχωρεί και νιώθουν ότι, αν κάτι δεν αλλάξει, η επιδείνωση θα συνεχιστεί.

Σε τέτοιο έδαφος βρίσκουν λίπασμα οι λαϊκιστές. Και αν ο πολλαπλασιασμός τους συνεχιστεί, είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμφίβολης δημοκρατικότητας ενέργειες όπως τώρα στην Ιταλία.       

Έρχεται νέα χαλάρωση στα Capital controls , στις 5.000 ευρώ το νέο όριο αναλήψεων..!



Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εγκριθεί ήδη από τους θεσμούς και η οποία έλαβε χθες το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, προβλέπει πως το όριο για την ανάληψη μετρητών θα αυξηθεί από τα 2.300 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά λογαριασμό από την προσεχή Δευτέρα 4 Ιουνίου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη νέα χαλάρωση των capital controls θα δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή 1η Ιουνίου.


Να σημειωθεί πως με τη νέα απόφαση θα αυξηθεί από 2.300 σε 5.000 ευρώ το ποσό, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, που μπορεί να μεταφέρει ένα φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Η αύξηση του ορίου σηματοδοτεί την προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία ενόψει και της προοπτικής εξόδου από το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Tο υφιστάμενο όριο των 2.300 ευρώ ισχύει από την 1η Μαρτίου 2018 και πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 η οροφή των αναλήψεων ήταν στα 1.800 ευρώ, επίπεδο που ίσχυε για δυο και πλέον έτη!

Η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ είναι κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών έχει λιγότερα χρήματα στον λογαριασμό του κάθε μήνα. Το μέσο όριο ανάληψης μετρητών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτοί που έχουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, τραβάνε συνήθως το 90% του ορίου.

Έτσι, στην πρώτη περίπτωση το νέο όριο αναλήψεων θα ξεπερνά κατά 3.500 ευρώ το μέσο όρο αναλήψεων και στη δεύτερη περίπτωση κατά 500 ευρώ!  
     




















cnn.gr

Πώς θα λάβετε κουπόνι 360 ευρώ για ευρυζωνική σύνδεση


Επιδότηση μέσω κουπονιού, αξίας 360 ευρώ, για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που θα αποκτήσουν υπερυψηλής ταχύτητας ευρυζωνική σύνδεση άνω των 100 Mbps. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση.



Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η εμπορική διάθεση των ευρυζωνικών πακέτων, με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, τα οποία θα μπορούν να αποκτήσουν νοικοκυριά και επαγγελματίες με χρήση της επιδότησης μέσω του προγράμματος για το «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband)».

Οι λεπτομέρειες για το κουπόνι δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπουν πως θα παρέχεται επιδότηση 13 ευρώ το μήνα, για 24 μήνες, για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης άνω των 100 Mbps («άμεσα αναβαθμίσιμης σε 1 Gbps) και εφάπαξ επιδότηση 48 ευρώ για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η αξία του κουπονιού που θα λαμβάνουν νοικοκυριά και επαγγελματίες θα ανέρχεται, δηλαδή, σε 360 ευρώ, με το συνολικό ύψος του προγράμματος στα 50 εκατ. ευρώ. Ετσι μπορούν να πάρουν το κουπόνι περίπου 138.000 δικαιούχοι.

Το πρόγραμμα, το οποίο επιθυμούσαν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στην ουσία στηρίζει τις επενδύσεις που πραγματοποιούν για την ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς, κυρίως με βάση την τεχνολογία vectoring, αλλά και με βάση τις οπτικές ίνες μέχρι το κτίριο ή το σπίτι (FTTB ή FTTH). Με τις νέες επενδύσεις, μπορούν να παρέχονται πακέτα ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, αλλά το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένο.

Όπως αναφέρεται και στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, βασικός στόχος του προγράμματος με το κουπόνι είναι «η αύξηση ζήτησης υπηρεσιών υπερυψηλής ταχύτητας από ιδιώτες, στόχος που συνάδει απόλυτα με το Ψηφιακό θεματολόγιο 2020 (Digital Agenda 2020) την Επικοινωνία της ΕΕ Gigabit Society και το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan)». Πιο συγκεκριμένα «μέσω της Δράσης επιτυγχάνεται:

• Η τόνωση της ζήτησης, που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της χρήσης των διαθέσιμων ευρυζωνικών λύσεων, προκειμένου να γεφυρωθεί το μακροχρόνιο (και παγκοσμίως αναγνωρισμένο) ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα και να τεθεί η Ελλάδα σε θέση σχετικής ισοτιμίας με τους εταίρους της, στην ΕΕ.

• Η δημιουργία μιας αρχικής βάσης (early adopters) για την υιοθέτηση NGA υπηρεσιών στην ελληνική αγορά προκειμένου, να βοηθήσει στην εξοικείωση των καταναλωτών με αυτές τις υπηρεσίες, να ωθήσει τους Παρόχους λιανικής στη διαμόρφωση σχετικών προϊόντων σε ευρεία κλίμακα και να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό.

• Μέγιστο όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και διατεθούν υπηρεσίες SFBB (σ.σ. υπερυψηλής ταχύτητας ευρυζωνικών συνδέσεων), με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100Mbps».

Η διαδικασία
Ωφελούμενοι της δράσης «είναι όλοι οι πολίτες (φυσικά πρόσωπα περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών (…), που επιθυμούν να αποκτήσουν μια νέα SFΒΒ Υπηρεσία σε οποιαδήποτε από τις περιοχές όπου προσφέρονται οι υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα. Ειδικά ως προς τα φυσικά πρόσωπα που τυγχάνουν και επιτηδευματίες, πριν την έγκριση της ενίσχυσης, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεσμεύονται ότι δεν έχουν ξεπεράσει τα όρια (τα οποία καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) 1407/2013), για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, με ενισχύσεις που ήδη έχουν πάρει ή που έχουν αιτηθεί και τους έχουν εγκριθεί της αιτούμενης στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενίσχυσης συμπεριλαμβανόμενης».

Με τον οδηγό δράσης του προγράμματος «θα καλούνται όλοι οι ωφελούμενοι πολίτες να συμμετάσχουν στη δράση, λαμβάνοντας επιδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία SFΒΒ_Υπηρεσιών για διάστημα 24 μηνών σύμφωνα με τους αναφερθέντες όρους».

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης, να δει αν στη διεύθυνση ενδιαφέροντός του προσφέρονται SFΒΒ_Υπηρεσίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορεί να δει όλες τις προσφορές SFΒΒ_Υπηρεσιών από όλους τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους στην εν λόγω διεύθυνση (σε διαφορετική περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται ότι στη διεύθυνση ενδιαφέροντός του δεν προσφέρονται SFΒΒ_Υπηρεσίες), και να εντοπίσει τη συγκεκριμένη Προσφορά που τον ενδιαφέρει, με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες ή/και τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια.

Στη συνέχεια, με χρήση των διαπιστευτηρίων (username/ password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της ΑΑΔΕ θα μπορεί, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δράσης, να εκδώσει τον μοναδικό κωδικό του SFBB_voucher που του αντιστοιχεί και θα του αποσταλεί μέσω e-mail. Από τη στιγμή αυτή και έπειτα καθίσταται ωφελούμενος της δράσης. Στην υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται, πάντως, τυχόν εισοδηματικά κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή των δικαιούχων μέσω του TAXISNET.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι, αφού επιλέξουν τον Τηλεπικοινωνιακό Πάροχο και την Προσφορά SFΒΒ_Υπηρεσίας που επιθυμούν, μπορούν να προβούν σε εξαργύρωση του SFBB_voucher με το συγκεκριμένο και μοναδικό κωδικό του.


Η ιερή θεία της Λέρου (μέσα μας)



Δεν φταίμε όλοι για το πώς ενεργούσαν τα κτήνη της Λέρου. Ετούτος ο πλανήτης φιλοξενεί και τέρατα πίσω από κλειστές πόρτες. Και δεν ήμαστε όλοι Λέρος. Μέσα μας είμαστε η θεία. Εκείνη η θεία που σκίστηκε για να βρεθεί λύση, έχοντας απέναντί της έναν βίαιο αλκοολικό με σύμμαχο τη γυναίκα του
  
γράφει η Ρέα Βιτάλη

Οχι ρε φίλε. Δεν φταίμε εμείς για όλα. Δεν έχω βίτσιο ενοχικού. Είμαι άνθρωπος με αυτοεκτίμηση. Πραγματικά κάνω, ή τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω, το καλύτερο που μπορώ. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ούτε σκοπό δεν το βάζω. Αναβλύζει αυθόρμητα. Πονάς για τον διπλανό σου, σε ετοιμότητα είσαι να φανείς χρήσιμος. Ενδιαφέρεται η ράτσα μας. Το πιστεύω.

Πιστεύω στη φιλοτιμία, στον αυθορμητισμό μας, στην εύφλεκτη διάθεσή μας να προσφέρουμε. Δεν φταίμε όλοι για το πώς ενεργούσαν τα κτήνη της Λέρου. Ετούτος ο πλανήτης φιλοξενεί και κτήνη. Τέρατα και σημεία πίσω από κλειστές πόρτες. Και να σου πω κάτι; Ο,τι και να λέμε, ο κόσμος πάει προς το καλύτερο. Αλλά δεν αλλάζει ταχυδακτυλουργικά. Σκέψου πόσο σημαντικό είναι, ότι άλλαξαν οι συνθήκες διαβίωσης και τα οικονομικά των ανθρώπων. Μην κοιτάς που είμαστε καλομαθημένοι και ξεχάσαμε να εκτιμούμε. Νομίζεις ότι μας χωρίζουν πολλά χρόνια από εκείνες τις ασφυκτιούσες ορμές των νέων στα χωριά, που δεν ήξεραν πού και πώς να εκτονώσουν το «μεθύσι» τους ή εκείνα τα κρεβάτια που φιλοξενούσαν αδέλφια στη σειρά και γονείς στο ίδιο δωμάτιο λόγω φτώχειας… Η μια σάρκα πυροδοτούνταν από την άλλη… Αιμομιξίες, κτηνοβασίες, ανωμαλίες, διαπομπεύσεις, ξεφωνήματα στη διαφορετικότητα…


Πόσα χρόνια νομίζεις μας χωρίζουν από εκείνη την Ελλάδα; Οχι, δεν φταίμε όλοι για τη Λέρο. Θα στο απογειώσω στο άλλο άκρο. Κυρίως είμαστε «θεία». Ναι, εκείνη η γυναίκα που υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, που ενδιαφέρθηκε, που προσέγγιζε με υπομονή και επιμονή τα παιδιά… Δεν κτίζεται εμπιστοσύνη με το «καλημέρα σας».

Ναι, όσο άκουγα εκείνη τη γυναίκα συγκλονίστηκα, τσίτωσα, ένοιωσα, θυμήθηκα. Τα ξέρω αυτά που έλεγε. Τα ξέρω βήμα βήμα. Σκίστηκε για να βρεθεί λύση. Ενώ όλα βούρλιζαν γύρω της «κοίτα τη δουλειά σου, δεν βγαίνει άκρη».

Αρχικά επικοινωνούσε με την αστυνομία χωρίς να δίνει το όνομά της. Γιατί πρέπει να δίνεις όνομα για να λάβουν σοβαρά υπ΄όψιν αυτό που λες; Τι σόι μετατόπιση ευθύνης και τεμπελιά είναι το αιώνιο «ελάτε να κάνετε μήνυση»;

Μετά, αφού είδε ότι δεν έβγαινε άκρη, πήγε η ίδια και κατήγγειλε αυτοπροσώπως. Σκέψου σε τι κίνδυνο έβαζε τον εαυτό της, έχοντας απέναντί της έναν βίαιο αλκοολικό με σύμμαχο τη γυναίκα του. Κι όμως δεν κιότεψε. Κατόρθωσε να κινητοποιήσει το, με ελεφάντινα βήματα, σύστημα και έφτασαν τα παιδιά στο Παίδων.

Τι ανακούφιση θα ένοιωσε! Θα φαντάστηκε ότι εκεί θα υπήρχε το έδαφος και υπέδαφος των ειδικών που θα έπιαναν το θέμα στον αέρα. Είναι όμως το νοσοκομείο Παίδων κατάλληλο για κάτι τέτοιο; Ειδοποιούν κάποια άλλη υπηρεσία για ανάλογα θέματα; Υπάρχει μηχανισμός; Πώς δούλεψε σε τούτη την περίπτωση; Στο νοσοκομείο της δυσκόλευαν την επαφή με τα παιδιά, αφού ήταν η μαμά τους μαζί τους ως υπεύθυνη τους. Σκέψου δηλαδή μπλοκάρισμα! Υπάρχει κλιμάκιο παιδοψυχολόγων ώστε να ξεσκεπαστεί όλο αυτό;

Η θεία έσπασε τον κλοιό και κατόρθωσε η μικρή, μέσα στις τουαλέτες, να της εξομολογηθεί τη σεξουαλική βία που ασκούσαν οι γονείς πάνω της. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η θεία απευθύνθηκε και στο Χαμόγελο του Παιδιού. Εκείνοι προωθήσαν στον Εισαγγελέα. Πότε το έπραξαν; Μπορούμε να ελέγξουμε και το Χαμόγελο του Παιδιού; Πώς να το κάνουμε αφού το κράτος έχει παραδώσει κάθε δική του ευθύνη και ξεμπέρδεψε! Ο κ. Γιαννόπουλος, μπορεί και δικαίως αφού δεν υπάρχει άλλη δομή σοβαρή, θεωρείται ιερό πρόσωπο. Δεν το αγγίζεις, γιατί την ίδια στιγμή μονολογείς «σάμπως υπάρχει και τίποτα άλλο;».

Σκέψου τον αγώνα της θείας! Και τι έγινε μετά; Τα παιδιά γύρισαν στη Λέρο μετά βαΐων και κλάδων. Είναι έγκλημα; Μπορείς να έρθεις στη θέση των παιδιών; Μπορείς να έρθεις στη θέση της θείας;

Την «έχω» τη θεία. Το έχω περάσει. Να ξημερωθώ κλαίγοντας από τύψεις αν και είχα κάνει το σωστό. Να με πνίγει η αγωνία «Και τώρα; Τι θα υποστούν τώρα;». Να με τρελαίνει η σκέψη «Κι αν γίνει κακό; Κι αν τους σκοτώσει; Κι αν αυτοκτονήσει το παιδί;».

Η ευθύνη είναι περίεργο πράγμα όπως και η ντροπή. Κυρίως την νοιώθουν όσοι δεν τους αναλογεί και την κλωτσάνε όσοι τους πρέπει. Και ξανά αγώνας η θεία. Τι μάχη με την ακύρωση!

«Ολοι ήξεραν» λέμε συχνά. Και η θεία που ήξερε τα περισσότερα, τι κατάφερε; Ποιος θα μας το απαντήσει αυτό; Φτάσαμε να βρεθεί το κορίτσι πνιγμένο στο αίμα του βιασμού για να δούμε την υπόθεση. Στο νησί είχε εγκαινιαστεί «Δομή». Θέλω να σταθείτε σε αυτό. Λυπάμαι που δεν του έχουν δώσει την κατάλληλη σημασία. Προσλήφθηκε κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος. Ηταν στον τόπο. Στη Λέρο. Υπεύθυνες για το παιδί.

Τι έκαναν; Είχαν εξουσία να κάνουν; Τι μπορούν να κάνουν; Υπάρχει μηχανισμός; Υπάρχει σύστημα; Ή όλα γίνονται τυχαία και επιπόλαια; Μόνο ταμπέλες και προσλήψεις;

Οχι δεν είμαστε όλοι Λέρος. Μέσα μας είμαστε θεία. Και πες με αθώα και πες με μαλάκω. Αλλά είναι τόσο τραγικά κοπιώδες να είσαι θεία! Να έρχεσαι αντιμέτωπη με το αντίπαλον δέος «σύστημα του κακού». Αυτό κυβερνάει, αυτό ορίζει, αυτό νικάει. Πρέπει να ιδρύσουμε κράτος. Να υπάρχει αλυσίδα. Όχι κρίκοι που γυρνοβολάνε δώθε κείθε. Πρέπει, πρέπει, πρέπει… Θεέ τούτης της παράγκας-χώρας! Πόσα πρέπει!…   

Μακεδονική «σαλάτα» για το όνομα σε Σκόπια και Αθήνα


Η πολιτική σύγκρουση στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με εκατέρωθεν αιχμηρές ανακοινώσεις και το Μαξίμου να λέει ότι δεν υπάρχει συμφωνία θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο


  
Σκηνικό εμφυλίου στήνεται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για την ονομασία της και για την αποδοχή ή όχι της χρήσης έναντι όλων. Η σύγκρουση σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο, για την κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα  – όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ- θέτει σε νέες βάσεις τις διαπραγματεύσεις. Και σίγουρα δεν προοιωνίζεται ευνοϊκή εξέλιξη, όπως θα επιθυμούσαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Παράλληλα, και η πολιτική σύγκρουση στην Αθήνα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με εκατέρωθεν αιχμηρές ανακοινώσεις και το Μαξίμου να λέει ότι δεν υπάρχει συμφωνία θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Η κυβέρνηση στη χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε: «Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Αδειασμα
Η τελευταία φράση «αδειάζει» από τη μια τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία και μένει να επικυρωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Ζόραν Ζάεφ που στη χθεσινή συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία. Ανακοίνωνε μάλιστα και τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ, γεγονός που έδειχνε τη σιγουριά του σκοπιανού πρωθυπουργού για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς στη γειτονική χώρα σήκωσε αντάρτικο ο πρόεδρος Ιβανόφ, ο οποίος προέρχεται από το ακραίo VMRO του Ν. Γκρουέφσκι. Ο σκοπιανός πρόεδρος έδειξε εμφανώς ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση ενώ ξεκάθαρα φάνηκε να μην αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Όμως, στην ΠΓΔΜ υπάρχει κι άλλο ένα μεγάλο μέτωπο, αυτό της Εκκλησίας και πώς θα ονομάζεται. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης και στην Ελλάδα, άλλωστε η Εκκλησία της Ελλάδας έχει θέσει το θέμα σε υψηλό επίπεδο κι έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Το Μαξίμου στη χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ότι «το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».



Ο ρόλος της Εκκλησίας
Όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, τουλάχιστον έτσι όπως τα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια.

Μια ιστοσελίδα της εφημερίδας Sloboden Pechat, είχε εκτενές άρθρο για το ζήτημα της Εκκλησίας, πόσο ακανθώδες είναι αυτό και κυρίως η «παγίδα» που κρύβεται για την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πράγματι εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επιστολή από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ με την οποία ζητά να γίνει αυτοκέφαλη με το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής». Τώρα το όνομα είναι «Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Εκ πρώτης όψεως αυτή η εξέλιξη είναι θετική για την Ελλάδα. Όμως, σε δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της γείτονος, Μητροπολίτης” Ντέμπαρ και Κίτσεβο Τιμόθεος, επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υποστήριξε όμως ότι με αυτήν ζητείται να χορηγηθεί στην Eκκλησία της πΓΔΜ καθεστώς αυτοκέφαλης εκκλησίας «και τίποτε περισσότερο».

Αλλά, ακόμη περισσότερο έχουν οι δηλώσεις που κάνει για το όνομα τονίζοντας ότι το ιδανικό θα ήταν να τους δώσουν το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδας διότι έτσι εξασφαλίζουν ιστορία 1.000 ετών.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο Μητροπολίτης, σύμφωνα πάντα με την σκοπιανή εφημερίδα: «Πολύ δύσκολα οι Ελληνες θα αποδεχθούν το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησίας, όμως σε κάθε περίπτωση η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας αντιπροσωπεύει μία ιστορία και είναι αξιοπρεπές όνομα για εμάς.

Δεν γνωρίζω τι επιστολή έστειλε ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, αλλά εμείς είμαστε οι ανανεωτές της  Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στο πρόσωπο της “Μακεδονικής” Ορθόδοξης Εκκλησίας και αν μας αναγνωρίσουν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδας θα σημαίνει ότι έχουμε χιλιετή ιστορία. Αν κάποιος το σκεφτεί έστω και λίγο, θα πρέπει να είναι ευγνώμων αν μας δώσουν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, παρά το “Μακεδονική” Ορθόδοξη Εκκλησία, που δημιουργήθηκε το 1946».

Αμφίβολη ψήφιση
Όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΠΓΔΜ, η αντίδραση μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου και οι εξελίξεις με την Εκκλησίας, θέτουν εν αμφιβόλω την αποδοχή της όποιας συμφωνίας έχει γίνει. Και σίγουρα πολύ δύσκολα μπορεί να κυρωθεί και από τον λαό της ΠΓΔΜ σε ένα δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει μια «προεκλογική» περίοδος πόλωσης και συγκρούσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ ώστε να ξεκαθαριστεί τι είδους συμφωνία έχει γίνει, αν ισχύουν οι φήμες περί «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά και τις λεπτομέρειες, για το έθνος, τη γλώσσα, πότε θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές για να ισχύσει το erga omnes, αν η Ελλάδα θα δώσει το πράσινο φως για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ποιες θα είναι οι διαβεβαιώσεις που θα λάβει για τις υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Οσο για την πλευρά της Ελλάδας, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, κυρίως δε η στάση που θα κρατήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία που θα έρθει στη Βουλή.















Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *