Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Δημοτικά στο Σύνταγμα


Δεν ήξερε η κυβέρνηση ότι οι θεσμοί θα απορρίψουν τις παροχές; Δεν γνώριζε ότι τα «δώρα» Τσίπρα θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τα μέτρα για το χρέος; Τα ήξερε όλα. Και τώρα είτε θα πάει σε συμφωνία που θα μας την πουλήσει ως ηρωϊκή ή θα αποχωρήσει βγάζοντας καραγκούνες να χορεύουν στο Σύνταγμα


Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ είπε εκείνο που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε: οι παροχές Τσίπρα δεν είναι συμβατές με το πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  Πριν ανοίξετε μπαούλα για φουστανέλες και καριοφίλια και πριν βάλετε τα τσαρούχια που βρίσκονται στο υπνοδωμάτιο (μερικοί κοιμόμαστε με τα τσαρούχια), ας αξιοποιήσουμε τα τελευταία αποθέματα ψυχραιμίας για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία έκτακτη παροχή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Μισό, λεπτό, ήταν υποχρεωμένος να ρωτήσει τους δανειστές; Το Μαξίμου λέει ότι δεν προτίθεται να δίνει λογαριασμό σε κανέναν για τη διάθεση της υπεραπόδοσης των εσόδων. Ομως αυτά είναι για ανυπόγραφα non paper. Διότι σε αυτά που έχει υπογράψει και η κυβέρνηση Τσίπρα με τους θερμούς, προβλέπεται σαφώς ότι η συναίνεση των δανειστών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση παροχών. Εδώ ζητούν, ανεπισήμως, την άδεια τους για θέματα που κοστίζουν ένα-δύο εκατομμύρια, λέτε να μπορούν να δώσουν μισό δισεκατομμύριο χωρίς έγκριση; Και αν έχετε ξεχάσει ότι η χώρα βρίσκεται υπό επιτροπεία, έχοντας εκχωρήσει την ανεξαρτησία της, είναι ευκαιρία να το θυμηθείτε.

Εντάξει, θα πει κάποιος, αλλά η αντίδραση των δανειστών είναι υπερβολική. Φυσικά και είναι.  Ο καθένας μπορεί να την αξιολογήσει όπως θέλει. Είναι, όμως, αναμενόμενη. Προσπαθήστε να το δείτε αντίστροφα, μπείτε στη θέση τους: είστε κυβέρνηση της Ευρωζώνης και θέλετε να περάσετε από το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη της χώρας σας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει περίπτωση να υποδεχθείτε θετικά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα; Αν είστε Σλοβάκος ή Λιθουανός θα βγάλετε αφρούς από το στόμα. (Ειδικά στη Λιθουανία, για παράδειγμα, ο Τύπος και η αντιπολίτευση ασκούν κριτική στην κυβέρνηση επειδή χορηγεί δάνεια για την πληρωμή ελληνικών συντάξεων που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις δικές τους.) Μη ψάχνετε ηθική σε αυτά τα πράγματα. Πολιτικά η Ελλάδα έχει κουράσει κυβερνήσεις και κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Και όταν μάλιστα γίνονται συγκρίσεις με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία πιεστική εκκρεμότητα που δεν λέει να κλείσει.

Μισό λεπτό, δεν τα ήξερε αυτά η κυβέρνηση; Φυσικά και τα ήξερε. Τα περίμενε. Ναι, αλλά τώρα ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται υπεύθυνος για την αναστολή μέτρων που εξυπηρετούν τον εθνικό στόχο απομείωσης του χρέους. Κοινώς μπορεί να απευθύνει και ο Ντάισελμπλουμ ένα διάγγελμα, που λέει ο λόγος, για να πει στον ελληνικό λαό ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους υπονομεύεται από την ίδια την κυβέρνηση του. Και πιθανότατα με κάποιον τρόπο θα το κάνει. Χυδαίο; Ναι. Ομως έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Απλώς δεν θα ακουστεί κάτω από τον κουρνιαχτό που θα σηκώσει η κυβέρνηση. Ναι, λογικά τώρα θα ζήσουμε και πάλι μέρες του περσινού καλοκαιριού, με τα κορίτσια να ψάχνουν στολές καραγκούνας για το Σύνταγμα –μη ξεχνάμε ότι υπάρχει ένταση και στα εθνικά.

Πού το πάει, λοιπόν, με όλα αυτά ο Τσίπρας; Υπάρχουν μόνο δύο κατευθύνσεις:

Η προφανής, που λέει ότι θα πάει σε συμφωνία, απλώς χρειάζεται τα προσχήματα ηρωικής διαπραγμάτευσης. Η αξιολόγηση θα κλείσει σε ένα επαχθές πλαίσιο μέτρων, διατηρώντας, πιθανότατα, κάτι από τις παροχές προς τους συνταξιούχους. Και θα βγαίνουν πάλι στα πάνελ να λένε ότι γνωρίζουν από διαπραγμάτευση, όπως οι Καλαματιανοί ξέρουν από καλό λάδι.

Και η ακραία που μας οδηγεί σε εκλογές με τσάμικα και αντάρτικα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, περιμένοντας το δεύτερο γύρο, με απλή αναλογική.

Και οι δύο εκδοχές επιβεβαιώνουν τον τυχοδιωκτισμό και τον καιροσκοπισμό της κυβέρνησης. Και, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δοκιμάζεται και η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι θα ψηφίσει τις παροχές. Θα διατηρήσει την ίδια θέση; Αν το κάνει, θα συνταχθεί με την κυβέρνηση κατά των δανειστών. Αν δεν ψηφίσει τις παροχές, βάζοντας μπροστά την απομείωση του χρέους, θα εγκληθεί, από την κυβέρνηση, ως ουρά των δανειστών. Την Πέμπτη στη Βουλή έχει ονομαστική ψηφοφορία…


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου