Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Το δίκιο του Μπουτάρη…



Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας γιατί όταν πάει στο εξωτερικό τον αντιμετωπίζουν σαν λεπρό.  Οι αντιδράσεις –από πολλές και διαφορετικές πλευρές-γι αυτό που είπε, επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον δήμαρχο.  Πολλοί θυμήθηκαν ότι ήταν αλκοολικός, υπονόησαν ότι παίρνει χάπια, ενοχλήθηκαν από τα τατουάζ του και του απέδωσαν ψυχολογικά προβλήματα! Γι' αυτές τις αντιδράσεις αλλά και πολλούς επιπλέον λόγους, ο Μπουτάρης έχει δίκιο.

Όποιος τα τελευταία χρόνια έχει επισκεφτεί οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα και συνομιλήσει με ανθρώπους που ζουν εκεί, το άκουσμα της λέξης «Έλληνας» θα το αντιμετωπίσουν με επιφύλαξη, με καχυποψία, με οίκτο, με σκεπτικισμό, με ανησυχία. Με μια ή περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις. Και μερικές επιπλέον ενδεχομένως. Αλλά δεν χρειάζεται να επισκεφτείς το εξωτερικό για να κατανοήσεις ότι η χώρα στην οποία ζεις έχει χάσει οποιοδήποτε ίχνος κανονικότητας είχε. Και κατά συνέπεια να συμπεράνεις πως σκέφτονται οι ξένοι για τη χώρα αυτή.

Στη χώρα η οποία βιώνει τον έβδομο χρόνο μνημονίων και με ορατές τις πιθανότητες αυτό να συνεχιστεί για μερικά χρόνια ακόμα, ενοχλούμαστε επειδή οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Παρότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί πουθενά αλλού, ούτε στις χώρες που επίσης κάποτε μπήκαν σε μνημόνια. Στη χώρα που ικετεύει για δανεικά τους ξένους ώστε να επιβιώσει αδυνατώντας να στηριχτεί στα πόδια της, μας κάνει εντύπωση γιατί οι ξένοι-ανάμεσά τους και οι δανειστές- μας βλέπουν με καχυποψία.

Αν κάποιος γκουγκλάρει την πρόταση «αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα», θα του βγάλει σε 0,61 δευτερόλεπτα, 102.000 αποτελέσματα. Αν κρατήσει λίγα μόνο από αυτά, θα κατανοήσει γιατί ο Μπουτάρης- και όχι μόνο-ντρέπεται επειδή τον αντιμετωπίζουν σαν λεπρό. Ενδεικτικά μόνο κάποια από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ: αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία, στην παιδική φτώχεια, στην εκδίκαση υποθέσεων, είμαστε  πρώτοι στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας, έχουμε αρνητικό ρεκόρ στο εκπαιδευτικό σύστημα, αρνητικό ρεκόρ στους θανάτους από τροχαία, στις αμβλώσεις, στο παθητικό κάπνισμα. Τα αρνητικά ρεκόρ και οι αρνητικές πρωτιές, χρειάζονται χιλιάδες ακόμα λέξεις για να περιγραφούν.

Ωστόσο, μας φταίει ο Μπουτάρης επειδή είπε (έστω καθ' υπερβολή) κάτι που συναντά στο εξωτερικό και κάτι που συναντάει οποιοσδήποτε επισκέπτεται ή ζει στο εξωτερικό. Ο Μπουτάρης είπε κάτι το οποίο ενστερνίζονται πολλοί πολιτικοί. Η διαφορά του με αυτούς είναι πως δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής. Δεν κάνει καριέρα επάνω σ' αυτήν ώστε να θέλει μόνο να χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων οι οποίοι δεν θα ήθελαν ν' ακούν αλήθειες...



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *