Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Παριστάνει τον πρωθυπουργό!

Χρήστου Δημήτρης
Είδε δύο φορές τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, τον Αλεξέι Μίλερ, εν μέσω διαπραγμάτευσης του ΤΑΙΠΕΔ με τους ενδιαφερόμενους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (μονοπωλίου εμπορίου φυσικού αερίου), πράγμα ασυνήθιστο σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πήρε το παιχνίδι πάνω του για να εισπράξει την επιτυχία (!) πώλησης ενός κρίσιμου για την ενεργειακή ισορροπία και την ανάπτυξη της μεταποίησης, κρατικού... μαγαζιού. Και τώρα που έσκασε η βόμβα, με την Gasprom να αποσύρει το ενδιαφέρον της για την ΔΕΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς κρύβεται και βάζει τα παπαγαλάκια να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για το μεγαλοπρεπές άδειασμα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως ο Πούτιν και η Ρωσία μέλος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι και ο πρωθυπουργός της συνομιλεί με την Κομισιόν και οφείλει να ξέρει τις προθέσεις των δικών του εταίρων. Αν δεν είχε πράσινο φως από τις Βρυξέλλες, τότε πρόκειται για έναν ατζαμή ερασιτέχνη, που ούτε τις εντολές των αφεντικών του γνωρίζει ούτε τα αφεντικά του μπαίνουν στον κόπο να τον ενημερώσουν. Η τρόικα μάς πιέζει να πουλήσουμε όλα τα εθνικά μονοπώλια και περιουσιακά στοιχεία κάποιας αξίας στην καλύτερη δυνατή τιμή, ώστε να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Στην πράξη όμως ουδόλως φαίνεται να νοιάζονται αν πουλήσουμε ή σκοτώσουμε (π.χ. περίπτωση ΟΠΑΠ) τον εθνικό πλούτο στους ξένους επενδυτές ή στους ντόπιους ολιγάρχες, τους οποίους χρησιμοποιούν για να κάνουν τη δουλειά τους. Και η δουλειά τους είναι να μετατραπεί ολόκληρη η χώρα σε ιδιωτικό οικόπεδο.
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το μείζον για την ελληνική οικονομία ζήτημα ήταν η αναδιαπραγμάτευση των τιμών αγοράς του φυσικού αερίου που μας προμηθεύει η Gazprom. Με την συμφωνία της ΔΕΠΑ αγοράζουμε το ρωσικό φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που πίεσαν και κατάφεραν να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές προμήθειας. Αυτό συνέβη, διότι αποσυνδέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από του πετρελαίου και καθορίστηκαν νέες τιμές. Και ενώ η Ελλάδα λόγω της θηριώδους ύφεσης θα έπρεπε να ήταν η πρώτη χώρα η οποία θα ζητούσε την αναδιαπραγμάτευση με την εξάλειψη του καπέλου, δεσμεύτηκε μέχρι το 2014 να εξακολουθεί να αγοράζει κατά 30% ακριβότερα!
ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ αυτό το 30% επιπλέον; Λίγο πάνω από το μισό το βάζει στα ταμεία της η ΔΕΠΑ για να παρουσιάζεται κερδοφόρα και τα κρατικοδίαιτα στελέχη της να παίρνουν φανερά και κρυφά μπόνους. Το υπόλοιπο το μοιράζονται οι μεσάζοντες, φίλοι και χορηγοί της Ν.Δ. με τους Ρώσους. Στο μεταξύ, όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μεγάλες και μικρές, που προσέτρεξαν στην χρήση του φυσικού αερίου για λόγους οικονομίας και ανταγωνισμού, γονάτισαν από το κόστος και ειδικότερα όσες απευθύνονταν στην εσωτερική αγορά. Κατά τα άλλα, το μοναδικό εργαλείο που οι φωστήρες - σωτήρες της ελληνικής επιχειρηματικότητας χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν είναι η μείωση τους εργασιακού κόστους!
ΤΟ ΠΟΣΟ κρίσιμο και χρήσιμο είναι η ΔΕΠΑ, ως ρυθμιστής της ανάπτυξης, να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους νομίζω πως γίνεται ολοφάνερο. Ούτως ή άλλως, οι προμηθευτές του φυσικού αερίου κερδίζουν τεράστια ποσά, δεν χρειάζονται και το εμπορικό κέρδος για να μείνουν ευχαριστημένοι. Από ποιον λοιπόν να ζητήσουμε ευθύνες; Από τον εικονικό πρωθυπουργό που έχει διορίσει τους μισούς ψηφοφόρους του από τη Μεσσηνία στο Δημόσιο και δεν έχει δικαίωμα ούτε τη μείωση του ΦΠΑ να διαπραγματευτεί; Από τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν ξέρει σε ποιο σωσίβιο να πιαστεί για να γλιτώσει, ή από τον Φώτη, που δικαιώνεται όσο το ΑΤΜ της τράπεζάς του βγάζει ευρώ;

dchristou52@gmail.com via http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *