Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πολιτικές και πολιτικάντικες κινήσεις που σκοτώνουν την ελπίδα

Συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη, καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα
Το ΔΝΤ ομολογεί ευθέως και ευθαρσώς ότι έκανε λάθος με τη λιτότητα. Όμως, γιατί έρχεται σήμερα αυτή η δήλωση και σε τι αποσκοπεί, από τη στιγμή που ακόμα υιοθετείται η ίδια πολιτική;
Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό του από τις ασιατικές χώρες, οι οποίες αποτελούν όλο και περισσότερο τους βασικούς χρηματοδότες του. Πρόκειται για χώρες που έχουν υποστεί τέτοια λιτότητα, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιες πολιτικές είναι αποτυχημένες. Το ΔΝΤ, από την αρχή, δεν είχε στόχο να επιβάλλει αυτή την πολιτική σε χώρες όπως η Ελλάδα, αέναα. Υποχώρησε μπροστά στη βούληση της κυρίας Μέρκελ, μόνο και μόνο για να μπει ξανά στο παιχνίδι ύστερα από λίγα χρόνια πλήρους απαξίωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Αποφάσισε να το κάνει ελπίζοντας ότι μέσα σε μερικούς μήνες θα μπορούσε να συνετίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρει εναλλακτικές αυτής της σκληρής πολιτικής, η οποία τελικά είναι καταστροφική, τόσο για αυτούς που την επέβαλαν όσο και για αυτούς που τη βιώνουν. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Η Γερμανία, οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη δεν θέλουν να βάλουν νερό στο κρασί τους, όσον αφορά αυτήν την πολιτική. Ενόψει της γερμανικής υπονόμευσης της τραπεζικής ενοποίησης, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί κάτι παραπάνω από απαραίτητη και αναγκαία, για να ξεπεραστεί η κρίση, το ΔΝΤ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την περίπτωση της Ελλάδας για να διαχωρίσει τη θέση του.
Είπε, δηλαδή, mea culpa, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Mea culpa. Βέβαια, ταυτόχρονα είναι και δικό του σφάλμα. Είναι σαν να λέει ότι εγώ παραδέχομαι το λάθος μου, όμως η Ευρώπη συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό.
Άραγε, πώς ακούγονται τα περί συμπόρευσης Γαλλίας και Γερμανίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στο επίπεδο των νέων. Πρόκειται για ειλικρινείς προθέσεις ή όλα αυτά γίνονται ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά και ενόψει των Ευροεκλογών το 2014;
Είναι μια φαρσοκωμωδία. Ας κοιτάξουν για τι πολιτικές μιλάνε, για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Δεν αντέχει αυτή η προσπάθειά τους την κριτική και το φως της λογικής. Οπότε, πρόκειται για καθαρά «πολιτικάντικες» κινήσεις, οι οποίες στερούνται σοβαρότητας.
Πώς είναι δυνατόν οι πολιτικοί ηγέτες που εφήρμοσαν αυτή την πολιτική λιτότητας να εφαρμόσουν πολιτικές που, ουσιαστικά, θα ενισχύσουν το στοιχείο της απασχόλησης;
Δεν έχουν πει καν ότι θα σταματήσουν να εφαρμόζουν τη λιτότητα. Άλλο τι λέει το ΔΝΤ και άλλο τι λέει η Γερμανία. Η Γερμανία παραμένει σταθερή στο δόγμα, μάλιστα έβαλαν κάποιον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει αυτά που είπε το ΔΝΤ. Αυτό το ερώτημα θα είχε σημασία αν η Γερμανία είχε πει: «Ωραία, και εμείς ξέρουμε ότι κάναμε λάθος. Πάμε τώρα για άλλες πολιτικές».  Οπότε θα έστεκε το ερώτημα: «Μα καλά, αυτοί που επέβαλαν τη λιτότητα, τώρα θα επιβάλλουν άλλη πολιτική»; Όμως, αυτό δεν έγινε, και μάλιστα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με την ίδια πολιτική.
Άρα, πού οδεύει το success story, στην Ελλάδα;
Πρόκειται για προπαγάνδα, που προσπαθεί να εξαγοράσει χρόνο για την κυβέρνηση, ενόψει της πλήρους απογοήτευσης του ελληνικού λαού, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Είναι μια όχι απλά υπεραισιόδοξη, αλλά μια κάλυψη για τις ενέργειες πολιτικών που σκοτώνουν την ελπίδα.
Άρα, οδεύουμε σε μια διαρκή φτώχεια, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ και δεν υπάρχει ανάπτυξη;
Στην κοσοβοποίηση.
Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το ΑΕΠ και για την ανεργία το 2016;
Με αυτούς τους ρυθμούς, αν δεν αλλάξει τίποτα, πιστεύω ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση του ΑΕΠ, γύρω στα 173-174 δισ. ευρώ. Θα καθηλωθεί εκεί, ανάλογα με τις εισροές που θα υπάρξουν. Ανάπτυξη, όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, ιδίως μέσα  σε αυτό το τραπεζικό σύστημα, το οποίο επαναδομείται στη βάση της κλεπτοκρατίας, με τη δήθεν ανακεφαλαιοποίηση που γίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει. Συνεπώς, η ανεργία θα αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, για πάρα πολύ καιρό. Το μόνο που θα την ρίχνει είναι η μετανάστευση.
Ελέχθη για τις τράπεζες ότι 50 δις. θα «ανακουφίσουν» το δημόσιο χρέος!
Αυτό δεν θα γίνει. Όποιος το λέει αυτό προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, 50 δισ. φορτώνονται στους ώμους του φορολογούμενου. Μακάρι να γινόταν η μεταφορά των 50 δισ., από φυσικό χρέος στο IMF. Δεν θα γίνει. Οι Γερμανοί το έχουν δηλώσει ευθαρσώς και σήμερα και χτες και προχτές. Μόνο στην Ελλάδα αναπαράγεται μια τέτοια ανοησία.
Άρα βλέπετε μια κοινωνική έκρηξη στο προσκήνιο;
Όχι αναγκαστικά. Κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε βαθιά κατάθλιψη, και να παραμένει σιωπηλός.
http://thehellenicmail.gr via http://thehellenicmail.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *