Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πάει στη Θεσσαλονίκη με κυβερνητικό πρόγραμμα

Προεκλογικό τόνο θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας στις δύο ομιλίες του εν όψει ΔΕΘ. Θα επιχειρήσει την αποδόμηση Σαμαρά-Βενιζέλου και θα εμφανίσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του ως «διάδοχο ενός διεφθαρμένου δικομματισμού»

Του Φώτη Παπούλια
Εισηγήσεις από το σύνολο των υπεύθυνων των τμημάτων του κόμματος δέχεται ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να τις ενσωματώσει στο τελικό κείμενο της ομιλίας που θα παρουσιάσει το Σάββατο το βράδυ στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης.

Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η ομιλία, που θα προηγηθεί την Παρασκευή το βράδυ σε ανοιχτό χώρο της πόλης (πιθανολογούνται ή η πλατεία Αριστοτέλους ή ο χώρος μπροστά στον Λευκό Πύργο), θα είναι ομιλία καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, αφού ο Α. Τσίπρας θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον κοινωνικό παράγοντα λέγοντας «θέλουμε την κοινωνία δίπλα μας για να σώσουμε τη χώρα, ακόμα και αυτούς που μας αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, αφού μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε το τέλος των μνημονίων».

Για τις δημοτικές εκλογές

Και θα επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του «ως το διάδοχο σχήμα ενός διεφθαρμένου δικομματισμού». Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες έχει ήδη προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα, και στο «αυτοδιοικητικό πραξικόπημα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το Σάββατο, σε ένα εκ των πραγμάτων διαφορετικό και ενδεχομένως «καχύποπτο» κοινό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποδομήσει την ομιλία του Α. Σαμαρά και τις εκτός ορίων φαντασίας υποσχέσεις του.

Ειδική αναφορά θα κάνει στον νέο εθνικό στόχο, όπως τον αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίζει ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα λογιστικής αλχημείας, αφού αυτό βασίζεται σε εσωτερική στάση πληρωμών και στο κόψιμο των επενδυτικών δαπανών». Οσο δε για το ύψος του δημόσιου χρέους, θα υποστηρίξει ότι «μετά τα αλλεπάλληλα κουρέματα, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί 11 δισ. φτάνοντας τα 321 δισ. και ταυτόχρονα χάθηκε πάνω από το 20% του ΑΕΠ, φαίνεται ότι αυτό είναι παράπλευρη απώλεια». Μάλιστα θα απαντήσει και στα περί «Κασσανδρών» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι «ξεχνά ο πρωθυπουργός πως οι Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι έχουν ήδη προβλέψει πως νέα χρηματοδότηση θα σημαίνει νέα μέτρα».

Απάντηση θα δώσει και στην «υπόσχεση» του πρωθυπουργού να δοθεί το 70% του πλεονάσματος στους συνταξιούχους με τη μορφή επιδοματικής πολιτικής. Οπως ισχυρίζονται συνεργάτες του, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης περίπου 4,5% ετησίως, στόχος ανέφικτος με την ύφεση που επικρατεί και που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα συνεχιστεί αμείωτη».

«Η θεωρία των δύο άκρων»

Ειδική αναφορά θα κάνει στη «θεωρία των δύο άκρων» την οποία ο πρωθυπουργός επαναφέρει με ιδιαίτερη ζέση. Οπως εκτιμάται στον ΣΥΡΙΖΑ, η συχνή αναφορά του Α. Σαμαρά ουσιαστικά υποκρύπτει τον «φόβο του μπροστά στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών» και την αγωνία του για το αν «θα καταφέρει να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη Χρυσή Αυγή». Και φυσικά θα ζητήσει εκ νέου εκλογές, αφού «όσο θα παραμένει αυτή η κυβέρνηση η πορεία προς την καταστροφή είναι χωρίς γυρισμό».

Από τα πυρά του Α. Τσίπρα δεν θα ξεφύγει και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, αφού η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει διττό στόχο: πρώτον, να καταδείξει την πλήρη ταύτιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και δεύτερον, να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά όσων ακόμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το ποσοστό μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο για την αυτοδυναμία του κόμματος.

http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *