Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στη λαίλαπα των περικοπών εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις

Προϋπολογισμός 2014: τι σηματοδοτεί η μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ στο κονδύλι του υπουργείου Εργασίας

Του Τζώρτζη Ρούσσου
Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ αλλά και ο ΟΑΕΔ θα εισπράξουν το πρώτο κύμα του σαρώματος των κοινωνικών παροχών που σηματοδοτεί η μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ στο κονδύλι του υπουργείου Εργασίας από το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014. Στη δεύτερη γραμμή του «Αρμαγεδδώνα» βρίσκονται βέβαια τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με τους συνταξιούχους να πρέπει να αναμένουν νέες μειώσεις στις συντάξεις τους εντός του 2014, που μπορεί να φτάσουν μεσοσταθμικά ακόμη και στο 10%!

Στο υπουργείο Εργασίας, πάντως, δεν προκλήθηκε ουδεμία έκπληξη από την περικοπή τόσο μεγάλου ποσού. Αλλωστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης και σκληρός θιασώτης του μηδενισμού των κοινωνικών παροχών, είχε ρίξει την τροχιοδεικτική βολή από τον περασμένο Ιούλιο. «Με τη σημερινή του μορφή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι βιώσιμο» δήλωνε στις 24 Ιουλίου ο υπουργός μιλώντας για την ανάγκη εκ θεμελίων αλλαγής του συστήματος.

Αυτές οι δηλώσεις, που τότε είχαν ερμηνευτεί ως προαναγγελία νέων παρεμβάσεων και περαιτέρω υποβάθμισης των ασφαλιστικών παροχών και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα, έρχονται να επιβεβαιωθούν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται μειώσεις στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας κατά 1,8 δισ. ευρώ…

Πλέον στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν λόγο να κρύβονται. Οι μειώσεις αυτές αποτυπώνουν εν ολίγοις αυτά που με σειρά προτεραιότητας έρχονται στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στον ΟΑΕΔ και στις κύριες συντάξεις. Αναλυτικότερα:

Επικουρικές συντάξεις

Με βάση τις πληροφορίες, λοιπόν, ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (κατάργηση του διανεμητικού συστήματος με τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων και καθορισμός της σύνταξης με έναν συντελεστή βιωσιμότητας), ο οποίος αναμένεται να μειώσει τις επικουρικές κατά μέσο όρο από 20% έως 30%, δεν θα ισχύσει από το 2015 (όπως ορίζει το σχετικό νομοθετικό «εξάμβλωμα» του Α. Λοβέρδου) αλλά από τον Ιούνιο του 2014.

Τα σαθρό δημιούργημα των υπουργών Πετραλιά, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη και Βρούτση, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Αλλωστε με διαρκείς νομοθετικές αποφάσεις οι παραπάνω υπουργοί των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να φτιάξουν ένα γίγαντα με πήλινα πόδια, χωρίς υποδομές και, βέβαια, με τεράστια ελλείμματα. Το ΕΤΕΑ καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους και παρουσιάζει:

– Μηνιαία δαπάνη για συντάξεις 200 εκατ. ευρώ

– Προϋπολογισμένα έσοδα 4.133 δισ. ευρώ

– Προϋπολογισμένα έξοδα 4.296 δισ. ευρώ

– Ετήσιο έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ

Εφάπαξ

Στη λογική των επικουρικών συντάξεων θα κινηθεί και η χορήγηση των εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Η λογική της κυβέρνησης είναι να συναινέσει τελικά στις εντολές της τρόικας να μη στηριχτούν εκ νέου το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και ο κλάδος πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ. Ετσι, αν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού με βάση τα όσα ισχύουν, τότε τα νέα εφάπαξ θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές. Ομως αν τελικά ισχύσει ο κανόνας, τότε οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 50% και μπορεί να κυμανθούν και γύρω στο 70%! Για παράδειγμα, στο ταμείο πρόνοιας θα μείνουν… απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 20.000 (τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζεται να βγουν στη σύνταξη το 2014). Με υπολογιζόμενα έσοδα της τάξης των 320 εκατ. ευρώ από εισφορές, τα εφάπαξ με βάση τον κανόνα των εσόδων από εισφορές θα πέσουν στο ποσό των… 5.300 ευρώ από τις 30.000–40.000 (που προκύπτουν από τις περσινές μειώσεις έως και 38,20%). Επειδή ακριβώς μία τέτοια προοπτική θα προκαλέσει… επανάσταση, η κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των εφάπαξ ώστε το ποσό που λαμβάνεται να προκύπτει ως έντοκη επιστροφή εισφορών (με συνυπολογισμό όμως των αποθεματικών των ταμείων).

Βέβαια κομμάτι της μείωσης των 1,8 δισ. ευρώ θα απορροφήσει και ο ΟΑΕΔ, με τις περικοπές να αφορούν τη μισθοδοσία των 618 υπαλλήλων του που αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και τη μείωση των κονδυλίων για τη στεγαστική πολιτική (που μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ασκεί ο ΟΑΕΔ). Πάντως δεν αναμένεται περικοπή του επιδόματος ανεργίας αν και μελετάται η αναμόρφωση κάποιων δράσεων και παροχών, που σημαίνει περικοπές σε κάποια επιδόματα που ωστόσο αφορούν λίγους δικαιούχους.

Οσον αφορά τα ταμεία της κύριας ασφάλισης, πρόθεση του κ. Βρούτση είναι να περικόψει και από εκεί χρηματοδότηση, αφού πλέον από το 2015 τα ταμεία θα χρηματοδοτούνται από το κράτος μόνο για τη βασική σύνταξη που χορηγούν (360 ευρώ). Ετσι, μελετάται στο πλαίσιο της δήθεν επιβίωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να περικοπούν οι κύριες συντάξεις ακόμη και 10% ώστε τα ταμεία να μπορέσουν να αποσβέσουν το κόστος μιας σειράς άλλων περικοπών (όπως οι κοινωνικοί πόροι και η περαιτέρω μείωση της εργοδοτικής εισφοράς).

http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *