Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μηνύματα για κάλπες

Επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ακόμη και μέσα στο 2013, με αφορμή ερώτηση 15 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον Γ. Στουρνάρα για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και αντιδράσεις γαλάζιων στελεχών για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Της Αλίκης Μάτση
Σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και τον Νοέμβριο, άρχισαν να κυκλοφορούν πάλι χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία, με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης από 15 βουλευτές της Ν.Δ. για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και σε χρήστες άλλων καυσίμων, εκτός πετρελαίου.

Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν από τη διαβεβαίωση ορισμένων εκ των ερωτώντων ότι δεν προϋπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κατ’ επέκταση δεν μπορούν εκ προοιμίου να γνωρίζουν την απάντησή του. Δήλωναν ωστόσο αποφασισμένοι να φτάσουν έως τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, ζητώντας του να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον υπουργό Οικονομικών, όπως έκανε και με το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο φούντωμα των σεναρίων συνέτεινε και η ενόχληση που εξέφραζαν και στις τάξεις της Ν.Δ. για την πρωθυπουργική αποστροφή σε συνέντευξη του κ. Σαμαρά περί «δολιοφθοράς και όχι ατυχήματος» σε περίπτωση που βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων καταψηφίσουν το όποιο νομοσχέδιο, οδηγώντας σε πτώση της δικομματικής.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης την εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς δημόσια χθες (στον «Σκάι») αναφερόμενος στο Σύνταγμα που επιτάσσει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών. Και άλλοι την έλεγαν στο παρασκήνιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «άλλα μέτρα, από τη Βουλή τουλάχιστον, δεν περνάνε».

Οι αμυντικές και οι καθηγητές

Παρότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει διαψεύσει μόλις προχθές ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενος τη σταθερότητα της χώρας, τα πολλά εκκρεμή θέματα κάνουν ορισμένους να πιστεύουν ότι τελικά μπορεί να είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τελικώς θα προκαλέσει τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα πριν από το τέλος του 2013:

• Το περίφημο e-mail του Ματίας Μορς για την πτώχευση των αμυντικών βιομηχανιών ήταν και παραμένει αγκάθι. Οι πληροφορίες θέλουν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση να επιμένει στη θέση της. Οτι δηλαδή θα διατηρηθεί το στρατιωτικό τους σκέλος και θα εκκαθαριστούν τα υπόλοιπα.

• Οι καθηγητές βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς χθες η ΟΛΜΕ αποφάσισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που βεβαίως θα έχουν επίπτωση στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών.

• Το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο στηρίζονται όλες οι κυβερνητικές ελπίδες, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αντ. Σαμαρά, παραμένει ζητούμενο που δεν θα ξεκαθαριστεί πριν από το τέλος του έτους.

• Οι εταίροι ζητούν τώρα την ψήφιση νέων μέτρων για το 2015-16 θέτοντας το ζήτημα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

• Είναι σαφείς οι προθέσεις της τρόικας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 με τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στη Θεσσαλονίκη το «τέλος των Μνημονίων».

• Η επίσκεψη της τρόικας μόλις τρεις μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές θα καταδείξει τις προθέσεις των εταίρων ως προς το αν θα αμβλύνουν εφεξής τη στάση τους.

Ολοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν ορισμένους βουλευτές της Ν.Δ. στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, επιζητώντας, τι άλλο, την αυτοδυναμία, παρά την πρόσφατη διάψευση από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά αλλά και τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα.

Ταξίδι στις Βρυξέλλες

Η μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στις 17 Σεπτεμβρίου και οι συναντήσεις του εκεί με τους Ζοζέ Μπαρόζο, Μάρτιν Σουλτς και Χέρμαν βαν Ρομπάι επίσημα έχουν αντικείμενο την ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Πιστεύεται όμως ότι οι συζητήσεις θα επεκταθούν και σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Και τελικώς η εκτίμηση των ίδιων ανθρώπων είναι πως, αν ο πρωθυπουργός βρεθεί προ της πιθανότητας να αυτοδιαψευστεί τόσο ως προς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο όμως και ως προς το θέμα του τέλους των Μνημονίων, δεν θα έχει άλλη λύση.

Ιδωμεν…

http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *