Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το σίριαλ των αποδείξεων σε τέσσερα επεισόδια

Οπως πολλά πρωτοκλασάτα σίριαλ, ξεκινάει κι αυτό κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Της Μαριλης Μαργωμενου


Με βάση την εξέλιξή του, ο τίτλος «Breaking Bad» θα του ταίριαζε, μόνο που αυτό το σίριαλ είναι ελληνικό και μάλιστα, το μοναδικό που μπορεί να συναγωνιστεί σε μακροβιότητα τη «φωσκολική Λάμψη». Βλέπετε, σε τρεις μήνες από σήμερα, η αγαπημένη σαπουνόπερα των εφοριακών θα συμπληρώσει τον τέταρτο κύκλο της. Ηταν τον Δεκέμβριο του 2009 που ως «ζεν πρεμιέ» της οδού Νίκης ξεκίνησε σ’ αυτήν την καριέρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου – θα θυμάστε το «κίνημα των αποδείξεων» που εξήγγειλε. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει τους ταξιτζήδες που απειλούσαν να πατήσουν όποιον πλησίαζε την ταμειακή στο ταξίμετρό τους ή τους βενζινάδες, με την αντλία έτοιμη να περιλούσει όποιον ζητούσε απόδειξη; Στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, πάντως, η «όπερα των αποδείξεων» δεν είχε καλύτερο τέλος από εκείνη της«Πεντάρας». Σε μια ανεπανάληπτη σεναριακή ανατροπή, οι εφοριακοί όταν παρέλαβαν τις δηλώσεις στα γραφεία τους διαπίστωσαν ότι με τα νέα μέτρα, οκτώ στους δέκα ή που δεν θα πλήρωναν έξτρα φόρο ή που θα έπαιρναν και επιστροφή κι έτσι το κράτος τελικά θα έχανε... 612 εκατ. ευρώ! Στην αρχή του δεύτερου κύκλου, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σαν τη συμμορία του Τόνι Σοπράνο, για να «ξεσκονίσουν» όποιον είχε επιστροφή από 1.000 ευρώ και πάνω, ώστε να «πατσίσουν» αναδρομικά.
Κάπου εκεί ήταν που οι υπουργοί άλλαξαν, όπως πάντα γίνεται, όταν το καστ του σίριαλ δεν «τραβάει» και ο Ευ. Βενιζέλος, ως νέος ένοικος της οδού Νίκης, εμφανίστηκε ένα βράδυ του Ιουνίου του 2011 για να πει πως από 300 ευρώ και πάνω, κανείς δεν παίρνει επιστροφή χωρίς «επανεξέταση». Μόνο που αμέσως μετά ξεσηκώθηκαν οι φορολογούμενοι κι έτσι ο υπουργός «λούφαξε» μαζί με το νέο μέτρο. Ωστόσο, η αλλόκοτη άσκηση ετοιμότητας μάλλον θεωρήθηκε επιτυχημένη από τους σεναριογράφους του υπ. Οικονομικών κι έτσι επαναλήφθηκε: τον Σεπτέμβριο ο υπουργός ξαναβγήκε να πει πως οι φορολογούμενοι έχουν τρεις μήνες για να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αλλιώς θα πλήρωναν πρόστιμο το 10% της διαφοράς! Καθώς τα «βουντού» κύκλωναν τον Ευ. Βενιζέλο, βγήκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου να «μαζέψει» το μέτρο. Και όλα πάγωσαν ξανά, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του τρίτου κύκλου της σειράς.
Γιατί όπως όλοι οι φορολογούμενοι ξέρουν, στο υπουργείο Οικονομικών η νηνεμία δεν κρατάει πολύ. Με το 2012, φρικτές φήμες διαδόθηκαν για βιβλία εσόδων - εξόδων που θα κρατούν οι οικογένειες και για νοικοκυρές που θα οδηγούνται σιδηροδέσμιες στις αρχές αν ξεχάσουν να τα ενημερώσουν. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν και πάλι το ετήσιο ταξίδι προς τον φορολογικό Γολγοθά. Με τις τσάντες ξέχειλες από αποδείξεις έφθαναν στις εφορίες, όπου οι υπάλληλοι πνίγονταν στα χαρτάκια και κατάρες ακούγονταν κάθε φορά που κάποιος έλεγε τη λέξη «φοροκάρτα». Τι κι αν τον Ιούλιο του 2012 ακούστηκε πως οι αποδείξεις καταργούνται αφού η συλλογή τους θεωρείται αναποτελεσματική; Το 2013, που ξεκίνησε ο τέταρτος κύκλος του σίριαλ, όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά έκανε ντεμπούτο και το μέτρο «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη». Παράλληλα εγκαινιάστηκε και το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο χτύπησε με φόρα τους φορολογούμενους στην ήδη πονεμένη τους κεφαλή: πλέον, όποιος δεν καταφέρει να μαζέψει αρκετές αποδείξεις πληρώνει τη διαφορά με πρόσθετο φόρο 22%!
Βλέπετε, τα χρόνια περνούν, αλλά ο «καταραμένος» κωδικός 049 της δήλωσης είναι πάλι εδώ, για να γεμίσει τις εφορίες χαρτάκια: ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο δειγματοληπτικός έλεγχος αποδείξεων, τις οποίες οι εφοριακοί πρώτα θα προσθέτουν και μετά θα τις πακετάρουν και θα τις επιστρέφουν στον φορολογούμενο. Είναι περίπου σαν τα αμερικανικά σίριαλ, που μες στον Αύγουστο παίζουν χριστουγεννιάτικο επεισόδιο. Στην περίπτωσή μας, με τις αποδείξεις σαν τον χαρτοπόλεμο μέσα στις εφορίες, οι απόκριες θα γιορταστούν με λαμπρότητα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι φοροφυγάδες, με τις σακούλες των αποδείξεων ανά χείρας, θα υποδύονται τους νομοταγείς πολίτες και οι εφοριακοί με τα κομπιουτεράκια, τους χαμογελαστούς δημοσίους υπάλληλους. Τουλάχιστον μέχρι τον πέμπτο κύκλο της σειράς...
www.kathimerini.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *