Γιάμαλη Αναστασία
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη φιλοπόλεμη στάση του, κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του, επεχείρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος βλέποντας ότι το διεθνές κλίμα έχει αλλάξει άρδην με αποτέλεσμα να εκτίθεται ακόμη περισσότερο. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η στάση που τηρεί έχει να κάνει με συμφέροντα, τα οποία συνδύασε και με τη μέριμνα για τους χριστιανούς σε Αίγυπτο και Συρία αλλά και με τις υποχρεώσεις τις οποίες οφείλει να σεβαστεί η χώρα μας εκτός από ΟΗΕ Ε.Ε. ΝΑΤΟ σε διμερές επίπεδο ανοίγοντας έτσι το παράθυρο της παραχώρησης διευκολύνσεων στις ΗΠΑ στο μέτρο που ΝΑΤΟ και ΟΗΕ δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε ενδεχόμενη επέμβαση.
Άλλωστε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη Συρία υποστηρίζοντας -μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου- πως "το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση" και πως είναι "στη διάθεση των κομμάτων για κατ' ιδίαν ενημέρωση οσάκις του ζητηθεί. "Σε συνέντευξή του στη Real Νews συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν "πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στη Βουλή στο μέσον μιας κρίσης που εξελίσσεται ανά ώρα μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας πολιτικοδιπλωματικής κινητικότητας".
Στη συνέντευξη επανέλαβε τη θέση του και πρόσθεσε πως: "Όσοι στην Ελλάδα εκφράζονται με ευκολία για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφτούν ότι η στάση μας σε σχέση με τη Συρία συγχρονίζεται με τη στάση μας σε σχέση με την Αίγυπτο, που είναι χώρα καθοριστική για πάρα πολλά θέματα, όχι μόνο στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική, αλλά και στην Α. Μεσόγειο, δηλαδή για θέματα που μας αφορούν άμεσα ως χώρα".
 

Η απάντηση της Ρ. Δούρου

Τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος δεν έμειναν αναπάντητα από την υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, που σχολίασε πως: «Στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται, πρώτον, ότι η ελληνική στάση σε σχέση με τη Συρία ‘συγχρονίζεται με τη στάση μας σε σχέση με την Αίγυπτο'. Ωστόσο, η Αίγυπτος, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ναμπίλ Φάχμι, έχει απορρίψει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εμμένοντας στο ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική. Αντιθέτως η Ελλάδα, διά στόματος του κ. Βενιζέλου, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ στρατιωτικής επιχείρησης πριν καν αυτή συγκεκριμενοποιηθεί. Πώς θα εξηγήσει την ελληνική, υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, θέση κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στον Αιγύπτιο ομόλογό του;".
Ακόμη αναρωτιέται "πώς" επιτυγχάνεται ο στόχος της ειρήνης και της σταθερότητας "από τη στιγμή που η χώρα μας έχει επιλέξει δημόσια το στρατόπεδο του πολέμου" και καταλήγει ότι μπορεί να "είναι δικαίωμα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου να μην ανακοινώνει τις ενέργειές της. Ωστόσο αυτή η αντιδημοκρατική στάση είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται την άσκηση (και) της εξωτερικής πολιτικής: εν κρυπτώ, μακριά από τη βάσανο της δημόσιας κριτικής, μακριά από τη Βουλή. Οι λόγοι είναι φανεροί κι έχουν να κάνουν με τη μαζική, λαϊκή απόρριψη μιας πολιτικής που καθιστά την Ελλάδα κρίκο της αλυσίδας του πολέμου. Αντί για εν κρυπτώ διαβουλεύσεις περί πολεμικής εμπλοκής, η Ελλάδα χρειάζεται μια ενεργητική πολιτική ειρήνης, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, μακριά από τον ατλαντισμό, με πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν πραγματικά τη διεθνή της θέση».
Ο υπουργός, που την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αίγυπτο για να αποδείξει πως "είμαστε ενεργά παρόντες στην περιοχή", συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να συζητούσουν και πάλι το ζήτημα της συριακής κρίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις. καθώς και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιορδανίας.
Να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ζήτησε η ΔΗΜ.ΑΡ. και υποστήριξε πως η χώρα "πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση καθώς και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας σε οποιαδήποτε παρέμβαση".
http://www.avgi.gr/