Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Πήραν ήδη πίσω το «όχι» σε νέα μέτρα

Η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζει δέσμη μέτρων την οποία θα παρουσιάσει ως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ήδη συζητάει ποια θα είναι αυτά του 2014, πέραν των όσων προβλέπονται από το μνημόνιο
Αναδίπλωση στα «διαρθρωτικά», με πρόσχημα «ανταλλάγματα» από την τρόικα στο πεδίο των νέων μέτρων για το 2014, επιχειρεί σύμφωνα με αρμόδια στελέχη η κυβέρνηση, με επίκεντρο το υπουργείο Οικονομικών που θα αναλάβει το "βάρος" των διαπραγματεύσεων.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Σαμαράς, αναφέρει η «Ναυτεμπορική», αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με δύο βασικά προβλήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης.

Το ένα έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν το ενδεχόμενο κλείσιμο ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας. Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης κύκλοι στην Αθήνα σημειώνουν ότι αν η τρόικα επιμείνει στις μέχρι τώρα θέσεις της τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

Το άλλο διαπερνά κάθετα τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, κάθε μέτρο που παίρνουμε προκαλεί γκρίνιες στο εσωτερικό των Κ.Ο. των δύο κομμάτων.

Το «σχέδιο», αναφέρει το capital.gr, περιλαμβάνει την υποχώρηση προς πιο «σκληρή» γραμμή στο πεδίο των αιτημάτων των δανειστών που επιμένουν μεταξύ άλλων σε: λουκέτο σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις, μερικό άνοιγμα σε πλειστηριασμούς και νέο κύκλο παρεμβάσεων σε εργασιακά- απολύσεις- ταμεία.
Το «αντάλλαγμα» είναι να γίνουν δεκτά τα λίγα και «στοχευμένα» μέτρα του 2014. Η τρόικα επιμένει – προς το παρόν – σε 2,5 δισ. ευρώ μέτρα, με την κυβέρνηση να υπολογίζει το πακέτο του 2014 το πολύ σε 500 εκατ. ευρώ τα οποία και … να το ετοιμάζει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε πολύ κλειστό κύκλο ώστε να μην «ξεσηκωθούν» βουλευτές και κοινή γνώμη.
Παράλληλα, θα «τρέχει» και η «επικαιροποίηση» του μνημονίου η οποία θα θέσει την … νέα γενιά προαπαιτούμενων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις των δανειστών για άνοιγμα – έστω μερικό- των πλειστηριασμών από το 2014, για παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις με νέο πυλώνα αξιοποίησης των ακινήτων ο οποίος ενδεχομένως να έχει ανεξάρτητη «διοίκηση» για νέο γύρο αλλαγών στα εργασιακά, σε παρεμβάσεις σε ταμεία αλλά και στις αγορές.
Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι στο πεδίο των μέτρων 500 εκατ. ευρώ που δέχεται η κυβέρνηση για το 2014 (ως υποκατάστατα της μη εφαρμογής παρεμβάσεων όπως η εισφορά 2 τις χιλίοις επί του τζίρου εταιρειών και της μείωσης μισθών – συντάξεων ενστόλων) έχουν ήδη προταθεί μία σειρά από εναλλακτικά μέτρα. Και καθώς το πιο μεγάλο «βάρος» πέφτει στο υπουργείο Εργασίας, τα πιο πολλά αφορούν στις παρεμβάσεις τόσο στα καθεστώτα πρόωρης συνταξιοδότησης, όσο και σε επικουρικά και εφάπαξ στα οποία παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις εισφορών – παροχών.
Στις αρχές του Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας. Το παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "τα Νέα", ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ ευρώ όμως από κάποιου πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά Ταμεία, εκεί πρέπει να αναζητηθούν. Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».
Ομαδικές απολύσεις από την πίσω πόρτα και με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου περί «ομαδικών απολύσεων», για τη «διευκόλυνση της κινητικότητας» στην αγορά εργασίας, επισημαίνει η «Ελευθεροτυπία».

Το σχέδιο αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος σχολίασε ότι ήδη σήμερα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκοτναι σε ομηρία. Πάγιο αίτημα της τρόικας είναι η άρση του απαγορευτικού για τις απολύσεις πλαφόν του 5% σε επιχειρήσεις που απασχολούν 20-150 εργαζόμενους.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *