Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Τα 89 όχι και το ένα ΝΑΙ της κυβέρνησης

Του trollstoi
Σε καθεστώς πλήρους σύγχυσης τελεί η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης εντός της εβδομάδας των επικεφαλής της τρόικας. Οι υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές έχουν αρχίσει να γίνονται… ροζ, μετά τις «διευκρινήσεις» Στουρνάρα πως «άλλο όχι οριζόντια μέτρα και άλλο όχι καθόλου μέτρα». Οι κορώνες και τα λάβαρα της επανάστασης που όψιμα θυμήθηκαν να υψώσουν οι οπλαρχηγοί του Μαξίμου τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν πάει περίπατο προ πολλού. Τα «όχι» που κατέκλυσαν τον ελληνικό Τύπο κράτησαν για ένα 48ωρο και κατέληξαν να αφορούν τον Ιωάννη Μεταξά και τους λόγους για τους οποίους τα είπε.
Από το Μαξίμου συνεχίζουν να στήνουν σκηνικό διαπραγμάτευσης και -ίσως επηρεασμένοι από το επαναστατικό πνεύμα των ημερών- μετώπου ενάντια στην τρόικα. Σε αυτή τη λογική το πρωτογενές πλεόνασμα και το success story άφησε προς το παρόν τη θέση του στο χρηματοδοτικό κενό των 500 εκατομμυρίων που εντόπισε αίφνης το οικονομικό επιτελείο για το 2014. Βέβαια για την ίδια περίοδο οι τροϊκανοί έχουν διαπιστώσει κενό 2,5 δις. Ευρώ, πράγμα που επιβεβαιώνει πως απλά έρχονται – όπως πάντα – με άγριες διαθέσεις. Στη γαλάζια παράταξη γνωρίζουν ακριβώς το πρόκειται να ακολουθήσει, για αυτό και έχουν ξεκινήσει τα πρώτα «άσφαιρα» με οσμή… αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι στις εκλογικές τους περιφέρειες. Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά απασχολημένοι με το πως θα χειριστούν επικοινωνιακά το νέο κουκούλωμα ευθυνών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια που επιχειρείται προς όφελος του τεράστιου πολιτικού βάρους του Ευάγγελου Βενιζέλου και δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο για ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως τα νέα μέτρα που έρχονται.
Ουδείς ασχολήθηκε με την μεγαλοπρεπέστατη χυλόπιτα που γεύθηκε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, όπου στο αίτημα του Α. Σαμαρά για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά την πεντάλεπτη συνάντηση που του χάρισε η γερμανίδα καγκελάριος, τον παρέπεμψε στην τρόικα. Η σημασία της κίνησης αυτής δυστυχώς – αλλά όχι τυχαία – ποτέ δεν εξετάστηκε λεπτομερώς. Διότι η Μέρκελ, χωρίς ακόμα καν να έχει κλειδώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στα του οίκου της με τους Σοσιαλοδημοκράτες που αποτελούσαν ελπίδα αλλαγής της πολιτικής λιτότητας, είπε το δικό της «ΟΧΙ», παραπέμποντας τις όποιες αιτιάσεις για αλλαγή πολιτικής στη σφαίρα της φαντασίας.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, μέσα στην εβδομάδα θα αποφασιστούν οι νέες «παρεμβάσεις» στα ασφαλιστικά ταμεία, από όπου υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί το μισό δισεκατομμύριο και εν ολίγοις, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ουδείς στον κυβερνητικό συνασπισμό ασχολείται – η τουλάχιστον έτσι διατείνονται και σφυρίζουν αδιάφορα – με τον ξαφνικό θάνατο στο μοντέλο της ΕΡΤ που απαιτούν οι δανειστές για τις αμυντικές βιομηχανίες ή με την απελευθέρωση των απολύσεων «ένεκα των ιδιαζουσών συνθηκών» που προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας. Με λίγα λόγια στην κυβέρνηση ζουν μία φορά το τρίμηνο την ημέρα της μαρμότας και τις υπόλοιπες 89 περίπου μέρες σχεδιάζουν πως θα κάνουν την επόμενη να φανεί διαφορετική για να πείσουν τον κόσμο ότι όλα βαίνουν καλώς και βάσει σχεδίου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μάλλον ορισμένοι έχουν αρχίσει να πείθονται και οι ίδιοι.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *