Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της έλευσης νέων μέτρων προς ψήφιση στην Βουλή.
Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μέσω διαρροών "κύκλων" του ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα και μάλιστα θα λάβει τον λόγο για να αιτιολογήσει την άρνησή του, σημαίνει ότι ολόκληρη η καραμανλική ομάδα κινείται στο ίδιο πνεύμα.
Και είναι πολλοί. Πόσοι; Ίσως και πάνω από 100.
Επίσης τουλάχιστον πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ύποπτοι διαρροών στην Βουλή σα δύσκολα νομοσχέδια, εκτιμούν στο Μαξίμου.
Είναι οι Δ.Σκανδαλίδης, Γ.Μωραϊτης,Θ.Τζάκρη, Μ.Κασσής και Δ.Κουτσούκος.
Μάλλον όμως ανησυχούν περισσότερο για του νεοδημοκράτες οι οποίοι είναι πολλοί, πάρα πολλοί, αυτοί που αντιτίθενται στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Από την Τρόικα που επιστρέφει αρχές Νοεμβρίου, θα τεθούν αυτομάτως τρία θέματα:
- Να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμότητες για τη δόση του ενός δισ. ευρώ: η Τρόικα ζητά λουκέτο σε ΕΑΣ και δίνει πίστωση χρόνου στη ΛΑΡΚΟ, εάν και εφόσον πει «ΝΑΙ» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομσιόν για τις κρατικές ενισχύσεις.
- Να συμφωνηθεί το ύψος της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό του 2014, που η κυβέρνηση το υπολογίζει στα 500 εκατ. (με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο), αλλά η Τρόικα το ανεβάζει στα 2-2,5 δισ.
- Να "κλειδώσουν" τα βασικά μέτρα του 2014 με πρώτο πεδίο εφαρμογής το Ασφαλιστικό, όπου η Τρόικα θέλει νέα μέτρα ύψους 0,5-1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα ζητά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι όλες οι απαιτήσεις τους έχουν γίνει αποδεκτές. Επιπλέον, όμως, εκτός από τα μέτρα αυτά, κυβέρνηση και Τρόικα συζητούν και άλλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το «κενό» του 2015-2016, το οποίο η Τρόικα το υπολογίζει σε 5 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο λιτότητας που συζητείται μπορεί να περιλαμβάνει και μέτρα που είχαν μείνει «στο συρτάρι», όπως οι αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το αν θα ψηφίσουν ου βουλευτές ή όχι, είναι μια άλλη υπόθεση που θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.
Το ζήτημα είναι ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν και πλέον η κάθε ψηφοφορία, ακόμα και αυτή για τα αγροτεμάχια θα εξελίσσεται σε σκληρή μάχη. Το σημερινό άρθρο του Β.Πολύδωρα, απλά θετει επί ιδεολογικής βάσης την άρνηση.
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει; Όχι απαραίτητα. Αλλά θα σέρνεται.
Δεν αποκλείεται να έχουμε αλλαγή πρωθυπουργού (ήδη συζητείται πολύ έντονα το ενδεχόμενο εντός της ΚΟ της ΝΔ) προκειμένου να επιβιώσει η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό το μελετά η τρόϊκα προκειμένου να επαναληφθεί το σκηνικό του 2011-2012 με τους τέσσερις εν σειρά πρωθυπουργού.
Το ζητούμενο γι αυτούς είναι να διατηρηθεί η πολιτική των Μνημονίων.
Θεωρούν ότι υπάρχουν και οι εφεδρείες (Λοβέρδος-Αηδόνης), αλλά και κάποιοι από ΔΗΜΑΡ και άλλους ανεξάρτητους οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν να χρειαστεί.
Το ζήτημα είναι αν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην κοινωνία. Είναι;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου