Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μαγειρεύουν το μεγάλο «ναι»

Το χρηματοδοτικό κενό και άλλες εκκρεμότητες με την τρόικα, όπως οι αναδιαρθρώσεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και το Ασφαλιστικό, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου
Λίγα 24ωρα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί η χρυσή τομή» στις συναντήσεις με την τρόικα, που αρχίζουν και πάλι τη Δευτέρα.
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, η κυβέρνηση εκτιμά ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, η τρόικα στα 2 δισ. ευρώ, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί σημείο προσέγγισης εντός Νοεμβρίου.

Αμυντικές βιομηχανίες και απολύσεις


Εκτός από το δημοσιονομικό κενό, αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θεωρούνται η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), καθώς και οι απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2013.
Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι για να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος χρειάζονται ακόμη 1.270 υπάλληλοι. Σημείωσε, δε, ότι ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων θα επιτευχθεί μέσω των απομακρύνσεων από την ΕΡΤ και άλλων απομακρύνσεων από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους και για λόγους υγείας.
Επιπλέον, διαρροές φέρουν την τρόικα να έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό η κατάθεσή του στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση αναβλήθηκε.
Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εν μέσω αντιδράσεων - και από βουλευτές της Ν.Δ. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο και αναμένονται και άλλες έως τις 4 Νοεμβρίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ρύθμισης χρεών του δημοσίου προς τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), ενώ η τρόικα δεν έχει δώσει έγκριση για τον κώδικα των δικηγόρων.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *