Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εμπλοκή (και) στο ασφαλιστικό!

Δεν πρόκειται τελικά να κατατεθεί απόψε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίαςγια το ασφαλιστικό, καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, με την τρόικα να εμφανίζεται σκεπτική ως προς την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η τρόικα στα απαντητικά emails που απέστειλε το υπουργείο αμφισβητεί το στόχο που βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου για εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να πιέζουν ώστε το υπουργείο να βρει τρόπους για να εξοικονομηθούν περισσότερα χρήματα απ” όσα είναι ο στόχος του νομοσχεδίου.
Όπως όλα δείχνουν μετά και την απορριπτική απάντηση της τρόικας, αναμένεται να γίνουν νέες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε ακριβώς θα κατατεθεί στη Βουλή, αν και θεωρείται πιθανό να κατατεθεί αύριο.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο που ήταν να κατατεθεί στη Βουλή, «εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και περιέχει μια σειρά συνεκτικών διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κήςικανότητας των Ταμείων , αλλά και στη δυνατότητα ρύθμι­σης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας».
Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που είχε σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εμφάνισε την τήρηση της νομιμότητας ως προϋπόθεση προκειμένου να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι με το σχέδιο νόμου, ολοκληρώνεται ένας κύκλος «νοικοκυρέματος» στην οργάνωση του ασφαλιστικού, και κάλεσε τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί.
«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργοδότες επικαλούμενοι την οικονομική κρίση να μην καταβάλλουν εισφορές ούτε τα ταμεία να χορηγούν συντάξεις «με το μάτι και το ζύγι» χωρίς να υπολογίζουν τις καταβληθείσες εισφορές» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *