Ο Α. Σαμαράς αποφάσισε να κουκουλώσει την υπόθεση των υποβρυχίων, υποκύπτοντας στις απειλές Βενιζέλου ότι θα επιτεθεί στον Δ. Αβραμόπουλο και την κυβέρνηση. Αμηχανία και σύγχυση στη Ν.Δ. Καυστικά σχόλια από την αντιπολίτευση
Του Νίκου Σβέρκου
«Κάλυψη» στο τελευταίο του στήριγμα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσέφερε χτες το Μαξίμου, αναφορικά με το ζήτημα των συμβάσεων για τα υποβρύχια. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον κυβερνητικό του εταίρο και τις εσωκομματικές «φωνές», παρείχε τη στήριξή του στον πρώτο, θέτοντας ουσιαστικά σε πρόσκαιρη «καταστολή» την ενδοκυβερνητική κόντρα.
Η «σφήνα» του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής, προκάλεσε «μπαράζ» τηλεφωνημάτων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σε νέα επικοινωνία χτες το πρωί του Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο πρώτος ζήτησε επιτακτικά τη ρητή στήριξη του Μαξίμου, με τον δεύτερο αφ’ ενός να διαβεβαιώνει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης και κάλυψης του πρωθυπουργού και αφ’ ετέρου, έπειτα από συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, να «επιστρατεύει» τον Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος εξέδωσε εκτενή σχετική ανακοίνωση.
Τελεσίγραφο Βενιζέλου
Η «απειλή» Βενιζέλου προς το Μαξίμου ήταν σαφής. Αν μέχρι τη συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου χτες το μεσημέρι, δεν υπήρχε ρητή ανακοίνωση υπέρ του, τότε τα «βέλη» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα εξαπολύονταν ξανά προς τον Δ. Αβραμόπουλο και τη Ν.Δ. συνολικά. Ως εκ τούτου, η δήλωση Κεδίκογλου ικανοποίησε απολύτως τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική» χαρακτήρισε την «επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Ευ. Βενιζέλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε ότι οι «παρεμβάσεις» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την επίμαχη περίοδο του 2010-2011 «έγιναν υπό συνθήκες διαφάνειας και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή», ενώ η διαφάνεια στη διαχείριση του όλου θέματος «ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κάθε κόμμα την εποχή εκείνη για τη μία ή την άλλη επιλογή».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε την «πάσα», παραπέμποντας στη δήλωση Κεδίκογλου και συγκεκριμένα στην αποστροφή «η θέση της κυβέρνησης έχει βάση τον νόμο του 2010». «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνιστούν την κυβερνητική μας θέση», είπε χαρακτηριστικά και άφησε αιχμές εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις για την επιμονή του».
Δυσφορία στη Ν.Δ.
Στη Ν.Δ. το κλίμα όμως δεν είναι το ίδιο, αλλά επικρατεί από αμηχανία μέχρι δυσφορία. Αρκετά κορυφαία στελέχη υπενθυμίζουν σε συνομιλητές τους με νόημα ότι το 2010 το κόμμα και ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισαν τον επίμαχο νόμο 3358 που είχε φέρει ο τότε υπουργός Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, ενώ τον Μάρτιο του 2011 η Ν.Δ. είχε καταθέσει αίτημα για εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις ή οι παραλείψεις των αρμόδιων υπουργών για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της τότε, Γιάννη Μιχελάκη, μιλούσε για «ύποπτη σιωπή και αδράνεια της κυβερνητικής πλευράς» και σε άλλη περίσταση είχε μάλιστα δηλώσει ότι ο Ευ. Βενιζέλος «το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους».
Αιχμές από το antinews
Στα παραπάνω προστίθενται μάλιστα οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 4 Μαΐου του 2012 στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου δήλωνε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως υπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψε τη νέα σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια», ενώ ο Αργύρης Ντινόπουλος, «δραστήριος» βουλευτής της Ν.Δ., κατήγγειλε σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις του το 2012 ότι «Βενιζέλος και Καρατζαφέρης αναβίωσαν την αμαρτωλή σύμβαση του Ακη [Τσοχατζόπουλου]».
Σε όλα αυτά όμως προστίθεται και ένας ακόμα «πονοκέφαλος», ο οποίος δεν προέρχεται από τους «παραδοσιακούς» εσωκομματικούς αντιπάλους του Αντώνη Σαμαρά, αλλά από τον πυρήνα των συνεργατών του. Σε ανυπόγραφο άρθρο του antinews.gr με τίτλο «Η Ν.Δ. δεν είναι “Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για το ΠΑΣΟΚ», ο συντάκτης αφήνει αιχμές κατά του Μαξίμου με αφορμή τη δήλωση Κεδίκογλου και επισημαίνει πως «σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ν.Δ., που ψήφισε τότε κατά της σύμβασης για τα ναυπηγεία, έκανε βλακεία», ενώ μιλά για «στήριξη στα τυφλά» στον Ευ. Βενιζέλο την ίδια ώρα που «η Ν.Δ. “αδειάζεται” από μόνη της».
Πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι τα επόμενα 24ωρα, μέχρι να κατατεθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, να υπάρξει ευρύς κύκλος επαφών με βουλευτές που διαμηνύουν ότι «για τη Ν.Δ. ήταν και πρέπει να είναι θέμα αρχής η διαφάνεια». Σε κομβικό ζήτημα αναδεικνύεται πάντως και η εξέλιξη στο επίπεδο της διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει η ιδιοκτησία των ναυπηγείων, ζητώντας αποζημίωση περί το ένα δισ. ευρώ.
Η αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση πάντως τελεί υπό την ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης, που εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. «Για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η Ν.Δ. κάνει πλάτες στον εταίρο της και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ χάριν της μνημονιακης αλληλεγγύης και της παραμονής της στην κυβέρνηση», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε δε ότι «το μόνο που επιτυγχάνουν [οι κυβερνώντες] είναι να εμπεδώνουν την αντίληψη που έχει ο κόσμος γι’ αυτούς, ότι από κοινού ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διάχυτη ανομία και τις μίζες που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηριστικά τού πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού». Κάλεσε μάλιστα τον Σ. Κεδίκογλου να καταθέσει την άποψή του για τις παλαιότερες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη.
Ακόμα και αν η κυβέρνηση «αποφύγει» το ατύχημα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την πρόθεση να βγάλει από τη «φαρέτρα» της άλλες «σκοτεινές» υποθέσεις, σε μια απόπειρα να τονιστεί ότι η διαπλοκή και η διαφθορά γιγαντώθηκαν στη μνημονιακή εποχή.
Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε μάλιστα ότι «αρχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, είναι η αμοιβαία συγκάλυψη σκανδάλων», τονίζοντας μάλιστα για όλες τις πτυχές της υπόθεσης ότι «υπάρχει και το αδίκημα πλέον της υπόθαλψης εγκληματία». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισήμαιναν χτες ότι το κόμμα τάσσεται διαχρονικά υπέρ της «διαφάνειας παντού» και πως πρόκειται να στηρίξει το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
n.sverkos@efsyn.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου