Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Φορολογούν στάνες και παραπήγματα

Αδύνατο να αποφεύγουν ολισθήματα οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης. Στην προσπάθειά τους να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνέλαβαν την περιφανή ιδέα να φορολογήσουν τα μαντριά! Αυτό προκύπτει από το νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση (sic) από το υπουργείο Οικονομικών και σκορπίζει, ασφαλώς, αύρα ιλαρότητας στους πολίτες της χώρας.

Ο νέος ενιαίος φόρος, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη σύνδεση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, επεκτείνεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους, σε ημιτελείς οικοδομές (γιαπιά!) και θα υπολογίζεται όπως και στις κανονικές κατοικίες. Εάν κάποιος αγρότης έχει ένα παράπηγμα στο χωράφι του (για να μην τον δέρνει το ξεροβόρι ή η κάψα του καλοκαιριού) θα φορολογείται με 75 ευρώ το στρέμμα, την ώρα που ο φόρος για τα αγροτεμάχια ξεκινάει από 1,5 μόλις ευρώ το στρέμμα. Θα δούμε εικόνες απίστευτου κάλλους στους κάμπους της πατρίδας.

Αγρότες να γκρεμίζουν τα υποστατικά τους, κτηνοτρόφους να φεύγουν από τις στάνες τους και να αναζητούν καταφύγιο σε δέντρα πλατύφυλλα. Ενας τραγέλαφος που συνεχίζεται γιατί έτσι φρονούν οι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν θα τους ξεφύγει κανείς από την τσιμπίδα του φόρου.

Από τα ρολόγια της ΔΕΗ κατέληξαν στους χώρους όπου υπάρχουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ., που έως σήμερα δεν πλήρωναν «χαράτσι» στη ΔΕΗ. Ε, τώρα θα πληρώσουν τον χώρο.

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει σθένος και πολιτική βούληση να φορολογήσουν τους έχοντες και κατέχοντες και προσπαθούν να «αρμέξουν» μαντριά και παραπήγματα, στερώντας έτσι την ελάχιστη αξιοπρέπεια από τους ανθρώπους της υπαίθρου, ή να «αρπάξουν» τον τελευταίο οβολό από τους μικροϊδιοκτήτες που στα τεμάχιά τους υπάρχει το πιο ετοιμόρροπο κτίσμα.

Ούτε καν λαμβάνουν υπόψη τη μακρόχρονη ύφεση και την εξαθλίωση της κοινωνίας, των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Θέλει, εδώ που τα λέμε, φαντασία μεγάλη να καταλήξει κάποιος να φορολογήσει τις στάνες των ορέων της χώρας ή όσα μικροαγροτεμάχια έχουν εντός τους ένα παλιοκάλυβο.

Ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εξυπνακισμού μόνον και πέραν τούτου ουδέν ωφέλιμο για το συμμάζεμα, το νοικοκύρεμα. Είναι γνωστό σε όλους πλέον, κυβερνώντες και δανειστές, ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία πληρωμής των οφειλών και όση έκπτωση και αν παράσχουν, η είσπραξη θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός. Μόνο ένας «διεστραμμένος» νους θα κατέληγε σ” αυτό το σενάριο, αλλά, καθώς δείχνουν τα πράγματα, η κυβέρνηση διαθέτει πολλούς από δαύτους, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά πιστοί υπηρέτες του συστήματος, δυστυχώς.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *