Αναφορά προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδια, αναφορικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις, κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά επίσημη ενημέρωση για το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων δημόσιων προσώπων και μη και επισημαίνει ότι αντίστοιχες αποκαλύψεις στο εξωτερικό οδήγησαν σε παραιτήσεις πρωθυπουργών, και σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας με την οποία έγινε αποδεκτή και αποδοκιμάσθηκε η παρακολούθηση βουλευτή της Αριστεράς.
Επιπλέον, η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι παρότι εδώ και δύο εβδομάδες έχει αποφασιστεί, έστω και με πολύμηνη καθυστέρηση από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών, η κλήση του διοικητή της ΕΥΠ, Θοδωρή Δραβίλλα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί, ενώ ουδέποτε κλήθηκε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Παράλληλα, η βουλευτής διερωτάται αν τα πρόστιμα που η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου και Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) έχει επιβάλλει στη Vodafone έχουν καταβληθεί.
Διαβάστε την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Θέμα: Υπ’αρ. 01/2013 Απόφαση της ΑΔΑΕ με θέμα «Επιβολή κύρωσης εις βάρος της εταιρίας με την επωνυμία ‘Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών’ για τις παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών» και σχετικά δημοσιεύματα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτει με Αναφορά τα ακόλουθα έγγραφα:
1) την υπ’αριθμόν 01/2013 Απόφαση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών με θέμα «Επιβολή κύρωσης εις βάρος της εταιρίας με την επωνυμία ‘Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών’ για τις παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών»,
2) το από 7/7/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Χαριλάου Τρικούπη Γκέιτ»,
3) το από 26/6/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης εφημερίδας «Real News» με τίτλο «Συνάντηση Σαμαρά με τους επικεφαλής Vodafone και Wind»,
4) το από 13/9/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Επενδυτικό ενδιαφέρον από CEO της Vodafone στη συνάντηση με Σαμαρά»,
5) το από 14/7/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή» με τίτλο «Πρόωρες εκλογές στο Δουκάτο λόγω παρακολουθήσεων»,
6) το από 1/7/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Έθνος» με τίτλο «Παρακολουθούσαν και την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ-Έρευνά τα στοιχεία το ΥΠΕΞ»,
7) το από 21/10/2013 δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Γαλλική οργή για τις παρακολουθήσεις»,
8) το από 9/10/2013 δημοσίευμα του διαδικτυακού ιστοτόπου της Deutsche Welle με τίτλο «Court rules against monitoring
Left party politician Ramelow»,
Left party politician Ramelow»,
9) το άρθρο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στα Επίκαιρα (17/10-23/10/2013), με τίτλο «Οι παράνομες παρακολουθήσεις επικοινωνιών ως εσχάτη προδοσία»
Η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών φαίνεται ότι ουδέποτε κατακτήθηκε στη χώρα μας. Πρόσφατα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε στο διαδίκτυο ότι, στη δεκαετία του 90, η Ν.Δ. παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, μέσω παρακείμενης πολυκατοικίας. Εξάλλου, από τα σκάνδαλα των τηλεφωνικών υποκλοπών της δεκαετίας του ’90, που απασχόλησαν την Δικαιοσύνη και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, φθάσαμε στις παρακολουθήσεις ακόμη και του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή το 2004-2005 και στη δολοφονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, που σκηνοθετήθηκε ως δήθεν αυτοκτονία και καταχωνιάστηκε επί σχεδόν ένα χρόνο σε κάποια εισαγγελικά συρτάρια. Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και πλήθους πολιτών γίνεται σήμερα ανακριτική διερεύνηση σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας, ενώ ήδη δημοσιεύονται στοιχεία που φέρουν τις υποκλοπές να συνεχίσθηκαν και μετά την αποκάλυψη του συστήματος παρακολούθησης.
Η εταιρία Vodafone, που ενεπλάκη στην υπόθεση, έχει τιμωρηθεί από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είναι άγνωστο αν έχει εισπραχθεί. Είναι, εξάλλου, νωπές και οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Σνόουντεν, για παρακολουθήσεις σε βάρος χωρών της Ε.Ε. εκ μέρους των Η.Π.Α., με αντικείμενο και τη χώρα μας.
Τελευταία, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε 2 επιχειρηματικού περιβλήματος συναντήσεις με εκπροσώπους της Vodafone, που προέβησαν και σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξάλλου, ΗΠΑ και Ευρώπη συγκλονίζονται από συνεχείς αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτών, που οδήγησαν σε παραίτηση τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε διαβήματα του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερο και σε απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία αποδοκιμάσθηκε η παρακολούθηση βουλευτή της Αριστεράς.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις προκλητικές και συνεχόμενες παρεμβολές που κάποιοι δεχόμαστε στις επικοινωνίες μας και οι οποίες έχουν καταγγελθεί δημοσίως, επωνύμως και επισήμως, συνθέτουν ένα μωσαϊκό που, σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην Κυβέρνηση και τον κοπτόμενο υπερασπιστή της ΕΥΠ κ. Δένδια να διαβεβαιώνουν ότι οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς.
Χρειάστηκε, άλλωστε, να δοθεί τόση δημοσιότητα στο θέμα για να συναινέσουν, επιτέλους, οι Κυβερνητικοί βουλευτές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. κος Δραβίλλας, πράγμα που εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούμε επί μήνες. Παρ’όλα αυτά και μολονότι η κλήτευση του αποφασίσθηκε προ 2 εβδομάδων για την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο τούτο δεν συνέβη, ενώ δεν κλήθηκε ούτε ο Επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Παρακαλούμε να υπάρξει αρμοδίως και επισήμως ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω εκτιθέμενα ζητήματα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου