«Μαύρες σελίδες» γράφονται τις τελευταίες μέρες για τους μετανάστες που πασχίζουν να βρουν πάτημα σε ευρωπαϊκή στεριά. Και δεύτερο ναυάγιο, ανοιχτά της Σικελίας. Στρουθοκαμηλισμός από την Ευρώπη η οποία φοράει την αρματωσιά της και ντύνεται «Μεγάλος Αδελφός».
Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα έφτασε τους 359, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Ιταλοί αξιωματούχοι.
Οι ιταλικές αρχές περισυνέλεξαν 20 ακόμη σορούς από το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 μετανάστες.
Οι επιζώντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου ανέρχονται σε 155, αλλά τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό κι άλλων σορών στην θάλασσα.
Νωρίτερα, το Σάββατο δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από νέο ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Σικελίας, σε μια περιοχή στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.
Για τουλάχιστον 50 νεκρούς έκανε λόγο η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα στο Διαδίκτυο. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του. Οι διασωθέντες χάρη στην κινητοποίηση δυο ιταλικών πολεμικών πλοίων που έριξαν στην θάλασσα σωσίβιες λέμβους και ενός εμπορικού πλοίου της Μάλτας είναι έως τώρα 206.
Λέτα: Μεταναστευτικό, κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την πεποίθησή του ότι το νέο ναυάγιο, νότια της Λαμπεντούζα, δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Είναι η επιβεβαίωση μιας διαρκούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και του ότι πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Ενρίκο Λέτα.
Ο κ. Λέτα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, και συμφώνησαν να τεθεί δυναμικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου.
Ως γνωστόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναφερθεί και στη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά μια πιο αλληλέγγυα και ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλη την Ευρώπη.
«Οι διαφορές με τη Μάλτα στο θέμα της διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης αποτελούν παρελθόν» μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η οποία ταυτόχρονα προσθέτει ότι «είναι παράλογο, η έδρα της Frontex, του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου για τον Έλεγχο των Συνόρων, να βρίσκεται στη Βαρσοβία».
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η από κοινού αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα συζητηθεί, πράγματι εκτενώς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας. Μπορεί να είναι η πύλη της Ευρώπης, ένας από τους προορισμούς, όχι το μόνο σύνορο. Ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει, πλέον, πόλεμο και επείγει όσο ποτέ να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις» δήλωσε, τέλος, η δήμαρχος του νησιού, Τζούζι Νικολίνι, η οποία ζήτησε να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», για την έλευση των προσφύγων, με συγκεκριμένες διαδρομές, πρόταση που στηρίζεται και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.
Σχετικά θέματα:
efsyn.gr
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου