Προδομένος από την αγαπημένη του τρόικα και με τους φίλους του βουλευτές της συγκυβέρνησης να λένε «όχι» σε νέα μέτρα, ο Α. Σαμαράς αναγκάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τους εταίρους, αλλά και την προσφυγή στις κάλπες
Της Αλίκης Μάτση
Τραγικά μόνος πρέπει να αισθάνεται στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Η τρόικα τον πιέζει αφόρητα για τη λήψη νέων μέτρων. Τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι εταίροι συντάσσονται σε αυτή την κατεύθυνση. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. δεν θέλει καν να ακούσει έστω ψιθύρους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κυβερνητικός του εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο.
Οπότε οι εναλλακτικές του λύσεις είναι δύο: Είτε να υποκύψει, καταρρακώνοντας την ίδια την αξιοπιστία του έναντι των Ελλήνων πολιτών. Είτε να συγκρουστεί με απρόβλεπτες συνέπειες, που στο βάθος όμως έχουν μόνο μία λύση: τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, τις οποίες ώς τούτη την ώρα ξορκίζουν οι πάντες στην κυβέρνηση.
«Μελανή σελίδα»
Η δυσχερής θέση του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε χθες στα λεγόμενα του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Π. Μπαλτάκου. Σε συνέντευξή του (στο «Βήμα FM») ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισε την τρόικα «μελανή σελίδα στην Ιστορία της χώρας», ενώ ισχυρίστηκε ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ολα γίνονται για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Χωρίς αυτό, είμαστε σβησμένοι από τον χάρτη. Με αυτό πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και έχουμε επιλογές. Χωρίς το πλεόνασμα, δεν έχουμε καμία επιλογή. Είμαστε αιχμάλωτοι».
Το μήνυμα προφανώς είχε αποδέκτες αφ” ενός την τρόικα και αφ” ετέρου αυτούς εντός της κυβέρνησης που εισηγούνται μία ακόμη υπαναχώρηση.
Ο κ. Μπαλτάκος, εγκατεστημένος στη Βουλή, έχει τη δυνατότητα να αφουγκράζεται την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Και τα μηνύματα που αυτή στέλνει προς το Μαξίμου είναι σαφή: Αλλα μέτρα από την παρούσα Βουλή δεν περνάνε.
Οι καλά γνωρίζοντες, υψηλόβαθμοι υπουργοί της κυβέρνησης, από την άλλη, διατείνονται ότι από την ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός, με στόχο να επιτύχει «ιστορικό συμβιβασμό» λήψης διαρθρωτικών και όχι δημοσιονομικών μέτρων, όπως απαιτούν οι δανειστές, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά πράγματα.
«Η τρόικα», έλεγε στην «Εφ. Συν.» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «συνεχίζει να πιέζει προκειμένου να εξακολουθήσει να έχει την κηδεμονία της χώρας. Γι” αυτό και παρουσιάζουν τεχνητή έλλειψη ρευστότητας. Αν επιμείνουν και δεν δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσιά μας. Κι αυτό συνεπάγεται σύγκρουση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαιτέρως τις χώρες του Βορρά».
Συμβιβασμός ή σύγκρουση;
Παρά ταύτα, κάποιοι από το επιτελείο του εισηγούνται στον πρωθυπουργό «να τα βάλει με τους ξένους και όχι με τους Ελληνες, που έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους». Κατά την εκτίμησή τους, εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξει μεν «οικονομική δυσανεξία στη χώρα», ωστόσο «ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θα εγγράψει ένα πολιτικό κεφάλαιο τέτοιο που μπορεί να του δώσει ακόμη και αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές».
Βεβαίως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκος στις χθεσινές του δηλώσεις απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες βλέπει μόνο σε περίπτωση «ατυχήματος».
Αλλοι όμως στην κυβέρνηση, θιασώτες επίσης της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, δεν βλέπουν τις εκλογές ως ένα τόσο μακρινό ενδεχόμενο. Θεωρούν συγκεκριμένα ότι, αν τελικώς η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης δεν τελεσφορήσει -και σε μια τέτοια περίπτωση η τρόικα, που αναμένεται εντός του μηνός, θα αποχωρήσει-, ο πρωθυπουργός θα έχει ακυρώσει τον λόγο της αντιπολίτευσης, καθώς θα πιστωθεί ότι ο ίδιος εκδίωξε από τη χώρα τους τροϊκανούς. Και τότε θα είναι, λένε, η ώρα να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου μόνος πια να οδηγήσει το καράβι μακριά από τις ξέρες και τους υφάλους των μνημονίων.
Ποια θα είναι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού; Θα φανεί πολύ σύντομα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου