Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Το Ποτάμι γέμισε σεξιστικά σποτάκια

Η δημοσιοποίηση των τηλεοπτικών σποτ του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη Το Ποτάμι πυροδότησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποικίλες αντιδράσεις, αρνητικές οι περισσότερες, έως και καταγγελίες για βίντεο με σεξιστικό περιεχόμενο. Αντιδράσεις υπήρξαν μάλιστα και εντός του κόμματος, καθώς δύο από τους υποψηφίους του Ποταμιού βρήκαν τα σποτ «απαράδεκτα» και «κακόγουστα». Επειτα από όλα αυτά, ο Θεοδωράκης αποφάσισε να αποσύρει από την ιστοσελίδα του κόμματος τα σποτάκια, τα ροζ βίντεο, όπως κατήγγειλαν άλλοι, με τον τίτλο «Πρώτη φορά».
Στο πρώτο βίντεο εμφανίζεται μια κοπέλα να μιλά για «την πρώτη της φορά», δίνοντας την εντύπωση ότι αναφέρεται στην πρώτη ερωτική εμπειρία της. Τα αποκαλυπτήρια γίνονται στο κλείσιμο του σποτ, όπου η κοπέλα διευκρινίζει ότι αναφέρεται στην πρώτη φορά που... θα ψηφίσει, εν προκειμένω το Ποτάμι.
Στο δεύτερο βίντεο εμφανίζεται μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία εξομολογείται ότι «δεν είναι η πρώτη της φορά, αλλά έχει να το κάνει καιρό», δίνοντας παρομοίως την εντύπωση ότι μιλά για την ερωτική της ζωή, ώσπου και εκείνη, στο τέλος, αποκαλύπτει ότι φέτος έπειτα από πολλά χρόνια θα ψηφίσει.
Το κείμενα αυτά αφήνουν σεξουαλικά υπονοούμενα, με αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα και μάλιστα στο εσωτερικό του κόμματος. Πρώτος ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Περικλής Βαλλιάνoς με ανάρτησή του στο facebook υποστηρίζει ότι «οι "διαφημίσεις" αυτές προσβάλλουν κάθε γυναίκα με ένα διεστραμμένο χιούμορ» προσθέτοντας ότι «προσβάλλουν κάθε αξία για την οποία υποτίθεται συγκροτήθηκε το Ποτάμι».
Αλλά και η υποψήφια Βάσω Κιντή διατύπωσε την αντίθεσή της μέσω facebook: «Βρίσκω τα δύο video του Ποταμιού με τις γυναίκες και την πρώτη τους φορά κακόγουστα και σεξιστικά. Είμαι σίγουρη ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε καλύτερα και πιο πρωτότυπα video».
Τα επίμαχα βίντεο σχολίασε στο twitter και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης: «Τα βίντεο του Ποταμιού με τίτλο "για πρώτη φορά" είναι χυδαία και προσβλητικά για τις γυναίκες. Ο Στ. Θεοδωράκης οφείλει να τα αποσύρει. Αμέσως.». Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «προσβλητικό και χυδαίο» το ότι οι γυναίκες παρουσιάζονται να μιλούν για την πολιτική μόνο μέσα από σεξουαλικές αναφορές.
«Οι γυναίκες για άλλη μια φορά χρησιμοποιούνται βάναυσα για να πουλήσουν ένα προϊόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Ισότητας της ΔΗΜ.ΑΡ. «Τα διαφημιστικά σποτ με αντικείμενο τις γυναίκες είναι μια ακραία εκδοχή σεξισμού» σημειώνει.

Κώστας Ζαφειρίου

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *