Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μανώλης Γλέζος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού

Συνέντευξη στον Πέτρο ΚΑΤΣΑΚΟ

Η συζήτηση με τον Μανώλη Γλέζο ξεκινά με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, περνά από το μήνυμα των ευρωεκλογών και κλείνει με μια φράση που αποτυπώνει την ιστορικότητα των στιγμών. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κυβέρνηση να μετρήσει τις δυνάμεις της με εθνικές εκλογές και όχι με συγκρίσεις ανόμοιων δειγμάτων, υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ένα κόμμα, αλλά η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού και δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όσους τον ρωτούν γιατί παλεύει ακόμα. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και οι επικοινωνιακοί τους εκφραστές επιχειρούν από το βράδυ της Κυριακής όχι μόνο να υποβαθμίσουν τις εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά και να παρουσιάσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον μεγάλο χαμένο. Ο Μανώλης Γλέζος όχι απλώς διαφωνεί με τη στρεβλή αυτή ανάγνωση, αλλά δίνει την πραγματική διάσταση των αποτελεσμάτων τόσο σε αριθμητικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο:
«Πέσαμε κι εμείς στο λάθος να συγκρίνουμε ποσοστά και ψήφους βουλευτικών με αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέσαμε και μεις στην παγίδα τους, αντί να κάτσουμε να μετρήσουμε πόσες ψήφους είχε πάρει το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες πήρε την Κυριακή. Να δούμε και να συγκρίνουμε τα ποσοστά του Αλέξη Μητρόπουλου το 2010 με τα ποσοστά της Ρένας Δούρου. Να δούμε πόσες ψήφους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2010 στον Δήμο της Αθήνας και πόσες πήρε τώρα. Αν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θέλουν να κάνουμε συγκρίσεις, τους καλώ να κάνουν εκλογές και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Αν τολμούν, ας πάμε σε εκλογές κι εκεί, ναι, να συγκρίνουμε τα ποσοστά. Ένα δεύτερο σημείο που εσκεμμένα αποφεύγουν να αναφέρουν είναι τα πραγματικά και αριθμητικά μεγέθη της υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Λένε ότι αυτοί υπερέχουν στις περισσότερες περιφέρειες και δήμους χωρίς να υπολογίζουν τον πληθυσμό των περιφερειών και των δήμων που αναφέρονται. Λες και η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι η πιο πολυπληθής περιφέρεια της χώρας, λες και η Αθήνα δεν είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Όλα αυτά τα κρύβουν και προσπαθούν να κάνουν συγκρίσεις με ανόμοια δεδομένα. Αυτό που έγινε την Κυριακή, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν το άνοιγμα του χώρου όπου θεμελιώνεται η εξουσία του λαού. Ό,τι και αν λένε, όσο και αν επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, την επόμενη Κυριακή, με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και με τις ευρωεκλογές, ο λαός στα ήδη ανοιγμένα θεμέλια θα καταθέσει τους πρώτους δόμους της λαϊκής εξουσίας».

* Αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στη σημασία των ευρωεκλογών ο Μανώλης Γλέζος κάνει λόγο για ποιοτικές διαφορές, αλλά και αποτελέσματα που θα επιφέρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον τόπο.
«Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η διαφορά δεν είναι τόσο αριθμητική όσο ποιοτική. Οι εκλεγμένοι από τον λαό δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες μας θα εφαρμόσουν πρώτα απ' όλα αυτά που το Σύνταγμά μας αναφέρει. Θα εφαρμόσουν ό,τι προβλέπεται στη δεύτερη παράγραφο του πρώτου άρθρου για τη λαϊκή κυριαρχία. Θα εφαρμόσουν όσα αναφέρονται στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 102 του Συντάγματος για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Αυτή θα είναι η ποιοτική διαφορά των δικών μας δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων με τους εκλεκτούς της συγκυβέρνησης, γιατί ομολογουμένως δεν είναι τόσο ορατή η εφαρμογή και ο τρόπος εφαρμογής αυτών των διατάξεων. Αυτά όσον αφορά την ποιοτική διαφορά, γιατί η αριθμητική διαφορά θα καταφανεί στις ευρωεκλογές. Όσο περισσότερες ψήφους έπεισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον λαό να του εμπιστευτεί, τόσο πιο ραγδαίες θα είναι και οι πολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα θα μετρηθεί ποσοτικά και τότε θα φανεί η τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις ανερχόμενες δυνάμεις της ανεξαρτησίας και στις δυνάμεις της υποτέλειας. Η ποιοτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι αυτή που προδικάζει τις μελλοντικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Δεν είναι δυνατόν να μην πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές όταν θα έχει καταδειχτεί η τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στη δικομματική κυβέρνηση και στη λαϊκή βούληση».
* Ο πήχης, οι ποσοστιαίες διαφορές και το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη
«Θεωρώ ότι η αθλητική παρομοίωση του πήχη αδυνατίζει την πραγματικότητα ή μάλλον η λέξη πήχης ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Το έχω πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα, είναι η πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού. Δηλαδή αυτό που διαμορφώνεται, που πλάθεται, που συγκροτείται στην Ελλάδα και το μεταφέρουμε σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στους Ευρωπαίους υπάρχει διάχυτη η αντίληψη πως κανένας πολίτης δεν θέλει να αποφασίζει κάποιος άλλος γι' αυτόν, αλλά δυστυχώς τους λείπει το άλλο μισό της σκέψης αυτής. Τους λείπει η αντίληψη πως εγώ μαζί με τους άλλους συναποφασίζουμε για τις τύχες μας. Εκεί δεν έχει προχωρήσει αρκετά ο Ευρωπαίος και δυστυχώς δεν έχει βρει μέχρι σήμερα την πολιτική έκφραση αυτής της αντίληψης. Αν παρατηρήσει κανείς, τα πανίσχυρα κόμματα της Αριστεράς στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία παραμένουν ακόμα στο ψέλλισμα των παλαιών γραφών και αδυνατούν να συλλάβουν το καινούργιο που έρχεται. Το είπα πρόσφατα και σε έναν Ιταλό διανοούμενο, αν τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης δεν συμπεριλάβουν το νόημα των καιρών, όσο ψηλά κι αν βάλουν τον πήχη δεν πρόκειται να πετύχουν. Ο αγώνας που τώρα κάνουμε όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με τις περιοδείες του στην Ευρώπη αποσκοπεί σε αυτόν ακριβώς τον στόχο και θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την αντίληψη όσοι από εμάς εκλεγούν».
* Στους ώμους του Μανώλη Γλέζου έχει εναποτεθεί και το συμβολικό βάρος της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από πλευράς Γερμανίας.
«Οι συνθήκες σήμερα είναι ώριμες να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο την πολιτική διεκδίκηση του αιτήματος, το οποίο εκφράζεται σε τούτο και μόνο: Να συνάψουμε συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία. Να υποχρεώσουμε τη γερμανική κυβέρνηση να συνάψει συνθήκη ειρήνης μαζί μας. Η σημερινή Γερμανία, περισσότερο νομότυπη και από το Τρίτο Ράιχ, γνωρίζει πολύ καλά ότι μόλις υπογράψει συνθήκη ειρήνης μαζί μας θα είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει τις οφειλές της στην Ελλάδα. Για να το αποφύγει αυτό, τόσα χρόνια έχει υποκαταστήσει τη συνθήκη ειρήνης με συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών».
* Πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος εξαπέλυσε αήθη επίθεση στον Μανώλη Γλέζο. Κάποιοι άλλοι ρωτούν γιατί συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μάχης. Πάνω από το γραφείο του βρίσκεται το πορτραίτο του νεκρού αδερφού του που εκτελέστηκε από τους ναζί στα χρόνια της Κατοχής. Δείχνει το Νίκο Γλέζο και απαντά:
«Μου είναι εντελώς αδιανόητο να φορέσω παντόφλες, να ξαπλώσω στην πολυθρόνα μου και να παρακολουθώ τα τεκταινόμενα μακριά και σε απόσταση από αυτά. Δεν είναι δική μου θέληση. Είναι επιταγή των συντρόφων που έχασα σε μάχες, διαδηλώσεις και εκτελεστικά αποσπάσματα. Μπροστάρης σε όλο αυτό είναι ο αδερφός μου ο Νίκος που τον εκτέλεσαν οι ναζί. Αυτός που μου ζητάει τα χρόνια της ζήσης του, που αυτός δεν ζει και τα ζω εγώ. Είναι δυνατόν να του πω ότι κουράστηκα; Είναι δυνατόν να του πω ότι δεν αντέχω άλλο; Κάθε φορά που έρχεται και με ρωτά, του λέω: Περίμενε, αδερφέ μου, και όπου να 'ναι τα όνειρα τα δικά σου και των άλλων συναγωνιστών μας δικαιώνονται. Νίκο, αδερφέ μου, η Ιστορία χτυπάει την πόρτα μας και οι νέοι της Ελλάδας πάνε να της ανοίξουν».


 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *