Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Στο «σπίτι» του Μπαλτάκου δεν μιλάνε για… ναζί

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Η κυβέρνηση επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων ως «φλερτ Χ.Α.-ΣΥΡΙΖΑ», ευελπιστώντας να συσπειρώσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους που την εγκαταλείπουν και να ψαρέψει μέρος της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Παιχνίδι με τη φωτιά άνοιξε η κυβέρνηση, βάζοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τη Χρυσή Αυγή. Με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις ψήφους που πήραν οι συνδυασμοί των νεοναζί στις τοπικές εκλογές και το ερώτημα πώς θα ψηφίσουν στις επαναληπτικές, η κυβέρνηση σάλπισε γενική επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φτάνοντας στο σημείο να μιλάει για φλερτ της Αριστεράς με την Ακροδεξιά.

Η θεωρία των άκρων, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Παν. Μπαλτάκου, επανέρχεται στο προσκήνιο, και μάλιστα στην πιο ακραία της εκδοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έδωσε τον τόνο, παραθέτοντας ολόκληρη την ανακοίνωση του υποψηφίου με τον συνδυασμό του Ηλ. Κασιδιάρη, Χ. Γούδη, για τον Γ. Σακελλαρίδη, συμπεραίνοντας από το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης ότι πρώτη φορά είναι μαζί ναζί-Αριστερά.

Η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κάλεσε τον Μαν. Γλέζο να τοποθετηθεί, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε πόλεμος μηνυμάτων από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη.

Και Ξυλούρη απήγγειλε…

Ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε χθες το Μάλεμε για την 73η επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του νεοναζισμού: «Αίμα, θυσίες, ιστορική μνήμη προσβάλλονται βάναυσα από αυτούς που φέρνουν σήμερα τα σύμβολα του ναζισμού. Από αυτούς που ξεπροβάλλουν, ως φαντάσματα αποκρουστικά, για να μας θυμίσουν ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία δεν σταματά ποτέ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και έκλεισε την ομιλία του με στίχους από ένα τραγούδι του Ν. Ξυλούρη: «Χίτλερ, μην καυχηθείς ότι ήρθες στην Κρήτη».

Το σφυροκόπημα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία προεκλογική ημέρα, με στόχο να γίνει η ψήφος της Χ.Α. πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υψηλά ποσοστά που πήραν οι υποψήφιοι του νεοναζιστικού κόμματος στις περιφέρειες δηλώνουν τη δυναμική της στις ευρωεκλογές και έχουν απασχολήσει έντονα την επιτροπή εκλογικού αγώνα της Ν.Δ. και το επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Η στρατηγική της κυβέρνησης κινούνταν από την αρχή, με στόχο να συγκρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές να είναι χαμηλότερα από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Με τη στόχευση αυτή, οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τις πιέσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι προσπάθειες πόλωσης του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, δεν έχουν αποδώσει θεαματικά. Αντιθέτως, μάλιστα, φαίνεται πως οι γκρίζες ζώνες της αδιευκρίνιστης ψήφου, που γέρνει προς την αποδοκιμασία της κυβέρνησης, είναι ακόμη πολύ μεγάλες. Η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών εκφράζεται με το ερώτημα γύρω από το ποσοστό που θα φέρει στις ευρωκάλπες η Χ.Α.

Το ζήτημα τώρα είναι αν αυτή η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακόψει τη ροή προς τη Χ.Α. ή αντιθέτως θα διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για το νεοναζιστικό κόμμα. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι με την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση θα καταφέρει να φέρει πίσω μέρος των μετριοπαθών ψηφοφόρων που είχαν αποστασιοποιηθεί με την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ ευελπιστεί ότι παράλληλα θα δημιουργήσει φυγόκεντρες δυνάμεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα συσπείρωσης που έχει η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς. Χθες αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος. Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η επίσκεψη στα Γιάννενα, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Ν.Δ., Μ. Καχριμάνης, εξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανεβάσει και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς αναφορές στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα προσωπικά.



 
http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *