Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

"Μαχαίρι" και στις κύριες συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας

Σχεδόν τα 7 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας των νέων περικοπών σε χρηματοδότηση και ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2018, με αποτέλεσμα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να γενικευτούν οι περικοπές. Έτσι, από τον ερχόμενο Ιούλιο δεν θα τρέξουν μόνο οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (από 10% έως και 40%), κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αλλά οι περικοπές θα επεκταθούν άμεσα στις κύριες συντάξεις και θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η τρόικα και κυρίως η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει ζήτημα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης "εδώ και τώρα"!
Αναλυτικά, θέμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων -για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους- ανοίγουν κοινοτικά στελέχη, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα. Την περασμένη Τετάρτη, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα απασχόλησης Λάζλο Αντόρ σημείωσε πως η επιτροπή συνιστά στα κράτη - μέλη να εξαλείψουν τις εξαιρέσεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας όπου αυτό απαιτείται.
Τη δυνατότητα εξόδου πριν από το 62ο έτος έχουν μεταξύ άλλων "παλαιοί ασφαλισμένοι", μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και εργαζόμενοι στα βαρέα. Υπολογίζεται πως 110.000 έχουν "πιάσει" τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το μειωμένο όριο ηλικίας, ενώ οι υπόλοιποι 150.000 έχουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης και επομένως δεν μπορούν άμεσα να πάρουν σύνταξη. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως και στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά στην ανάγκη αλλαγών σε βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού. Στο ενδιάμεσο έρχονται μειώσεις επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα.
Οι περικοπές ξεκινούν από 1η Ιουλίου 2014, από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), όπου θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (δηλαδή θα μειώνονται οι συντάξεις όποτε υπάρχει οικονομικό κενό). Σε πρώτη φάση, πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν πως οι μειώσεις θα είναι κοντά στο 5%, ωστόσο παράγοντες και ειδικοί περί την κοινωνική ασφάλιση ανεβάζουν το ποσοστό των περικοπών ακόμα και στο 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος το 2015 θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, αλλά και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου και του στρατού.
Περικοπές... μεσοπρόθεσμες
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο της περιόδου 2015-2018, οι κρατικές επιχορηγήσεις (τακτικές και έκτακτες) προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) μειώνονται και σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 8,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, από 15 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, 21 δισ. ευρώ το 2011, 18,9 δισ. ευρώ το 2009, 10,4 δισ. ευρώ το 2004 και 5,4 δισ. ευρώ το 2000. Κατά συνέπεια, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων του Ασφαλιστικού από την ύφεση, την υψηλή ανεργία (27,5%), την εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των εισφορών, την ανησυχητική απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων, τις οφειλές των εργοδοτών, οδηγεί αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (2013-2050) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (εκτός ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου), έδειξε ότι το 2016 το ασφαλιστικό σύστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρειάζεται επιπλέον των εισφορών των ασφαλισμένων - εργοδοτών και των επιχορηγήσεων του κράτους 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 χρειάζεται επιπλέον 1,88 δισ. ευρώ, το 2018 χρειάζεται επιπλέον 2,14 δισ. ευρώ, το 2019 χρειάζεται επιπλέον 2,40 δισ. ευρώ, το 2020 χρειάζεται επιπλέον 2,67 δισ. ευρώ.


http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *