Για ένα και μοναδικό λόγο ήρθε ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Ελλάδα: για την «άλωση» του Πειραιά και την αύξηση της πελατείας των ναυπηγείων της Κίνας. Το δεύτερο το πέτυχε. Το πρώτο, όχι ακόμα, εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση για τις 19 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αξίας 6,5 δισ. δολαρίων. Αραγε, για ποιες συμφωνίες; Η κυβέρνηση αισθάνεται υπερήφανη που λειτουργεί, ως μεσάζοντας, ώστε οι Ελληνες εφοπλιστές να προτιμούν τα ναυπηγεία της Κίνας, με αποτέλεσμα να «σαπίζουν» τα ελληνικά;
Από τις «επενδύσεις» των 6,5 δισ. που εξαγγέλθηκαν, περίπου τα 4 δισ. αφορούν ναυπηγήσεις και πωλήσεις πλοίων Ελλήνων εφοπλιστών στην Κίνα, σε συνδυασμό με την παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, προς τους Ελληνες πλοιοκτήτες, από πιστωτικά ιδρύματα της ασιατικής χώρας.
Οι συμφωνίες, για τις οποίες μιλάει ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφορούν κυρίως τις εφοπλιστικές εταιρείες Κωνσταντακόπουλου, Μαρτίνου, Παππά και Παληού.
Το κρίσιμο ερώτημα που συνάγεται είναι το εξής: «από τις συμφωνίες που εξαγγέλθηκαν, ποιες είναι οι άμεσες, δηλαδή εκείνες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, δηλαδή αφήνουν χρήμα στην Ελλάδα;». Αυτές εντοπίζονται, κυρίως, στον τομέα της ενέργειας. Είναι η συμφωνία συνεργασίας Tripartite, αξίας 1,224 δισ. δολαρίων μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation, που αναφέρεται στην κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων. Ωστόσο, πρόκειται για μνημόνιο συνεργασίας και όχι για δεσμευτική επένδυση, δεδομένου ότι τα υδροηλεκτρικά πάρκα συνοδεύονται από αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.
Οι λοιπές άμεσες επενδύσεις, στον τομέα του κρασιού, των λατομείων και του λαδιού, ναι μεν είναι σημαντικές, αλλά είναι μικρές σε οικονομική αξία. Αμεση επένδυση είναι και το Ελληνικό, αλλά μένει να αποδειχθεί εάν Lamda Development και Fosun θα πραγματοποιήσουν όσα εξήγγειλαν, πέρα από τις γνωστές και δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Στον τομέα των υποδομών, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλά και το «Ελ. Βενιζέλος», εάν και για το δεύτερο τους έχει διαμηνυθεί ότι προτιμούνται οι υπάρχοντες μέτοχοι, οι Καναδοί της PSP. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση τους «σπρώχνει» στο Καστέλλι.
Ο Πειραιάς
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, ως καλός προασπιστής των συμφερόντων της χώρας του, όταν ακούει Ελλάδα έχει συνώνυμο τον Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι για τους Κινέζους επένδυση στρατηγικής σημασίας.
Στόχος τους είναι, μέσω της Cosco, να καταστήσουν το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να διεκδικήσουν, μέχρι τέλους, το 67% των μετοχών του οργανισμού.
Οι Κινέζοι βλέπουν το λιμάνι του Πειραιά σαν βασική πύλη εισόδου των κινεζικών -και όχι μόνο- προϊόντων στην Ευρώπη και, μάλιστα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η ανάπτυξη επιχειρήσεων ελαφριάς μεταποίησης και συναρμολόγησης.
Ωστόσο, οι επεκτατικές βλέψεις της Cosco στον Πειραιά συνοδεύονται από πολλά «αγκάθια». Η κινεζική εταιρεία ελέγχει σήμερα τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και θέλει να επεκταθεί και στο δυτικό τομέα της προβλήτας ΙΙΙ, με επενδύσεις 230 εκατ. Ομως, η επέκταση των Κινέζων και στο δυτικό τομέα προκάλεσε τον έλεγχο της Ε.Ε. για παραβίαση κοινοτικών οδηγιών (έρευνα για τυχόν μονοπωλιακές συνθήκες). Η Cosco είναι ενοχλημένη με την καθυστέρηση που παρατηρείται και ο Κινέζος πρωθυπουργός είναι σίγουρο ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά τους, στελέχη του ΟΛΠ, ναι μεν είναι υπέρ της επέκτασης των Κινέζων στο δυτικό τομέα της προβλήτας ΙΙΙ, αφού «παραχωρούν θάλασσα και καρπώνονται έσοδα», αλλά εκεί που διαφωνούν σφόδρα είναι στην πώληση του 67% του οργανισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση, αγνοώντας τη συνήθη πρακτική, πουλά το 67% του ΟΛΠ, με αποτέλεσμα, εάν πλειοδοτήσουν οι Κινέζοι, να ελέγχουν, όχι μόνο το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, αλλά την ακτοπλοΐα, την κρουαζιέρα κ.ά., τομείς με τους οποίους η Cosco δεν έχει καμία σχέση (διαχειρίζεται εμπορευματοκιβώτια).
Τις κινήσεις της Ελλάδας παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η γιγάντωση του Πειραιά, από τους Κινέζους, έχει «ενοχλήσει» λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης (Ρότερνταμ, Αμβούργο, Αμβέρσα), πέρα από το γεγονός ότι η πρακτική που ακολουθείται στην πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ (πώληση πλειοψηφικών ποσοστών) έχει ξενίσει αρκετά στελέχη της Κοινότητας.
Οι κυριότερες συμφωνίες
Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες υπογράφηκαν χθες στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Οι κυριότερες είναι:
* Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
* Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δισ. δολάρια.
* Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και του Enterprise Greece. Αξία συμφωνίας 200 εκατ. δολάρια.
* Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και τη διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.
* Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. δολάρια. Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.
* Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ. δολαρίων και 300 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ. δολάρια.
* Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκατ. δολάρια.
* Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).
* Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
* Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. http://www.enet.gr/
* Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Export Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πουλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκατ. δολάρια.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου