Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η Δικαιοσύνη κατεδαφίζει το μνημόνιο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την κοινή προσφυγή στη διαιτησία όταν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, δίνοντας τη δυνατότητα στα συνδικάτα να προσφύγουν μονομερώς. Ετσι, επανέρχονται τα πράγματα στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα στο status quo ante και ακυρώνεται μια απόφαση που είχε παρθεί με απαίτηση της Τρόικας. Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι έτσι δημιουργείται δυναμική για την άρση και άλλων παρεμβάσεων στα εργασιακά και ειδικά στον καθορισμό του κατώτερου μισθού από τον υπουργό Εργασίας.
Είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, στους μισθούς και τις συντάξεις των δικαστικών και άλλων ειδικών μισθολογίων που έπονται. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πρόκειται για κόστος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το οποίο εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα δημοσιονομικής ισορροπίας. 
Ηδη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία αποκαθίστανται οι αποδοχές των δικαστικών στα προ του 2012 επίπεδα. Ως προς αυτό το καθαρό ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 70 εκ. ενώ το ετήσιο κόστος των αναδρομικών ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει την προσπάθεια των άλλων ειδικών μισθολογίων (πανεπιστημιακοί, ένστολοι, διπλωμάτες, γιατροί του ΕΣΥ) να δικαιωθούν, ενώ εκκρεμεί και δικαστική απόφαση που θα κρίνει τη νομιμότητα των περικοπών στα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε ότι "σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών,  λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές". Είναι προφανής η διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προλάβει απαιτήσεις εκ μέρους βουλευτών που θα προκαλούσαν το κοινό αίσθημα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουν συνταξιούχοι βουλευτές που δεν δεσμεύονται από την πρωθυπουργική απόφαση.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αμηχανία τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα που δημιουργούνται με αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ξηλώνουν το πουλόβερ του μνημονίου χωρίς να προηγηθεί κάποια πολιτική απόφαση. Με φόντο την απόφαση για τις αποδοχές των δικαστικών προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση το "άδειασμα" που υπέστησαν οι απολυμένες καθαρίστριες, που πάντως ελπίζουν σε μια ευνοϊκή γι αυτές απόφαση τον Σεπτέμβριο.
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι πέρα από την επίδραση στα δημόσια οικονομικά αυτών των δικαστικών αποφάσεων, υπάρχει μια σοβαρή πολιτική παρενέργεια που είναι ότι καταρρέει η λογική του μονόδρομου. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι όλα γίνονται, ακόμη και να δοθούν πίσω τα λεφτά που κόπηκαν με τα μνημόνια. Και ευλόγως δημιουργείται η αισιοδοξία ότι αν τα κατάφεραν οι δικαστικοί και οι ένστολοι γιατί να μην έχουν την ίδια τύχη άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι με χαμηλότερους μισθούς και μικρότερες συντάξεις.
Οταν κάτι ανάλογο συνέβη στην Πορτογαλία με απόφαση του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου προκλήθηκε σοβαρή εμπλοκή με την Τρόικα, που ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό. Στη δική μας περίπτωση, η Τρόικα δεν έχει μιλήσει ακόμη. Εταίροι και πιστωτές για την ώρα απλώς παρακολουθούν και καταγράφουν. Μέσα σε όλα και τη δυστοκία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων που δεν οφείλεται μόνο σε αναβλητικότητα ή επιπολαιότητα. Μάλλον πρόκειται για κάτι πολύ πιο βαθύ, δηλαδή για την φορολογική εξουθένωση μισθωτών, συνταξιούχων, έντιμων ελευθέρων επαγγελματίων και όσων άλλων πληρώνουν φόρους. 

http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *