«Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρα έθνη». Τη συγκλονιστική αυτή δήλωση κάνει Γερμανός πρώην μεγαλοτραπεζίτης σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο κανάλι ARTE, τα σημαντικότερα αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύει το περιοδικό Focus. Ο άνθρωπος αυτός μιλά για τα κόλπα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τον εκβιασμό που δέχτηκε η χρεοκωπημένη Ελλάδα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ευρώ.
Το πρώην υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που αφηγείται στην ιστορία του στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Master of the Universe» (κυρίαρχος του σύμπαντος) λέει το όνομά του – Ράινερ Φος – χωρίς όμως να φανερώνει σε ποιες τράπεζες έχει εργαστεί. Λέει ότι σε αυτή τη δουλειά άρχισε να βγάζει από την πρώτη κιόλας μέρα τόσα λεφτά όσα δεν είχε βγάλει ολόκληρη τη ζωή του ο πατέρας του, ο οποίος ήταν τεχνικός θέρμανσης. «Είναι τόση η δύναμη που αποκτάς και η αίσθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε νιώθεις "κυρίαρχος του σύμπαντος"».
Ο Ράινερ Φος μιλά για τον εκβιασμό που υπέστη η Ελλάδα από τις τράπεζες. Αυτές, σύμφωνα με την αφήγησή του, μεταχειρίστηκαν όλα τα κόλπα του εγχώριου και διεθνούς δικαίου για να χειριστούν τα ελληνικά δάνεια και να «δέσουν» τη χώρα: «Ενώ το ελληνικό κράτος αν είχε να κάνει με δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει "αντί για 10.000 ευρώ σας δίνω τώρα μόνο 4.000", με το διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Οταν οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους δάνεια που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα για βέτο».«Ασκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα», συνεχίζει, «λέγοντας "ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα". Εκείνη υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν.
Kι αυτή, όπως λέει, δεν ήταν η μοναδική πίεση που ασκήθηκε σε ευρωπαϊκό κράτος. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστιο συμφέρον να διαλυθεί το ευρώ», λέει ο Φος. «Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους σε κάτι τέτοιο. (...) Ξεκινά κανείς με τη μικρότερη χώρα, την Ελλάδα. Στη συνέχεια, επιτίθεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Επόμενος σταθμός η Γαλλία. Λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Aν υποστεί σοβαρό κλονισμό η γειτονική χώρα, τότε θα πει η Γερμανία: "πάει, τελέιωσε. Game over. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι η ιστορία του ευρώ θα έχει αίσιο τέλος».
Πηγή http://www.iefimerida.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου