Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Οι αδερφές Καρυάτιδες

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η κίνηση μερικών γυναικών οι οποίες ντύθηκαν Καρυάτιδες και βόλταραν στο Λονδίνο με τελικό προορισμό την «χαμένη τους αδερφή» που έκλεψαν οι Βρετανοί την περίοδο της Τουρκοκρατίας για να κόβουν περισσότερα εισιτήρια από το Μουσείο της Ακρόπολης στις τουριστικές περιόδους.
Οι περαστικοί κοντοστάθηκαν για να παρατηρήσουν τις όμορφες Καρυάτιδες που συνόδευαν την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Εκτός της ερμηνεύτριας, οι υπόλοιπες γυναίκες μάθαμε ότι είναι ηθοποιοί· όμως επειδή δεν έχουν παίξει ποτέ τους στα Κλεμμένα Όνειρα ή το Κάτω Παρτάλι, δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους – οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν τα ονόματά τους.
Οι Καρυάτιδες μπήκαν με τέλειο βηματισμό μέσα στο Βρετανικό Μουσείο ξεγελώντας τους τουρίστες που περίμεναν σα ζώα στην ουρά, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν πλήρωσαν κανονικά το εισιτήριο, ή αν συμπεριφέρθηκαν με ελληνική λεβεντιά και έφτυσαν στη μούρη τον φύλακα.
Το εξαιρετικό αυτό χάπενινγκ δεν τέλειωσε εκεί. Όταν ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τη χαμένη τους αδερφή στο Μουσείο, οι λευκοντυμένες γυναίκες έδωσαν παράσταση μπροστά από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, στήνοντας ένα μοναδικό σκηνικό που παραπέμπει στην αφίσα που έχει πίσω απ’ την πλάτη του ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν πουλάει βιβλία τσιρίζοντας σαν παλαβή.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι Ελληνίδες περφόρμερ ζήτησαν και από τον νέο Λόρδο Βύρωνα της σύγχρονης Ελλάδας, Τζορτζ Κλούνεϊ, να ακολουθήσει την πομπή τους, όμως εκείνος βρίσκεται στη φάση του νοικοκυρέματος και δεν γουστάρει τραβήγματα με τη νέα του σύζυγο – η οποία ζει και εργάζεται στη Βρετανία και θα άρχιζε την κρεβατομουρμούρα.
Το παράδειγμα των Καρυάτιδων που βγήκαν κατευθείαν από τα Επίκαιρα της Χούντας εντυπωσίασε κι άλλους λαούς του κόσμου, που βλέπουν εδώ και χρόνια τα αρχαία τους κειμήλια να σαπίζουν στο Βρετανικό Μουσείο. Γι’ αυτό ετοιμάζουν κι εκείνοι παρόμοια χάπενινγκ.
Μάλιστα, μερικοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί είναι ήδη έτοιμοι να βάλουν στα κεφάλια τους πλαστικές μάσκες ζώων, να ντυθούν Ανούβις και Όσιρις και να περπατήσουν για μια ολόκληρη μέρα τοίχο-τοίχο στα σοκάκια του Λονδίνου για να τους βλέπουν οι περαστικοί μόνο προφίλ, ακολουθώντας πιστά την τεχνοτροπία της εποχής.

http://polyfimoss.wordpress.com/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *