Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Oρατή αδικία και τυφλή… βία

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών για την απόφαση που παγώνει την επιστροφή τους στη δουλειά και δέχτηκαν άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ, τα οποία τραυμάτισαν και φωτορεπόρτερ.
«Τι ζητάμε; Ζητάμε τη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας. Ζητάμε να μη βλέπουμε το μέλλον μας στα σκουπίδια. Να μη βρίσκουμε εκεί το φαΐ μας. Θέλουμε να πάμε στα σπίτια μας με το κεφάλι όρθιο στα παιδιά μας». Τα λόγια ανήκουν στην Ευαγγελία Αλεξάκη, καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την αστυνομική βία, θύματα της οποίας έγιναν χθες το απόγευμα, για άλλη μία φορά, οι καθαρίστριες. Απολογισμός: τρεις γυναίκες στο νοσοκομείο, εκ των οποίων δύο καθαρίστριες και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, καθώς και πολλές χτυπημένες στο κεφάλι, στα χέρια και στα πόδια ή με σκισμένο φρύδι. Ολα αυτά λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της, αρνητικής για τις 595 γυναίκες, απόφασης του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκρινε υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης και της ισχύος της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωνε τις καθαρίστριες.

Στην οδό «απολυμένων»

Τρεις το μεσημέρι στην οδό «απολυμένων». Στο σημείο δηλαδή της Καραγιώργη Σερβίας όπου βρίσκονται επί 37 ημέρες και νύχτες οι απολυμένες καθαρίστριες. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών παρακάμπτει την απόφαση του Πρωτοδικείου, έχει μόλις ανακοινωθεί. Οι καθαρίστριες την υποδέχονται με δάκρυα στα μάτια. Πέφτουν η μία στην αγκαλιά της άλλης. Κάποιες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη δεν τις δικαίωσε. «Η κυβέρνηση δεν ξέρει να εφαρμόζει τους νόμους, αλλά θέλει να λέει ότι είναι έννομη και δίκαιη. Θέλει μόνον οι άλλοι να τους εφαρμόζουν», λέει η Ευαγγελία.

«Ασφαλώς και η απόφαση αυτή δεν μπορεί να ευχαριστήσει κανέναν, γιατί πλέον αυτό που ριζικά αμφισβητείται είναι το δικαίωμα στη ζωή. Ως τέτοιο λοιπόν προς το παρόν, απ’ ό,τι φαίνεται, εκ μέρους της πολιτείας το δικαίωμα αυτό παραμένει σε κίνδυνο. Δεν την περιμέναμε την απόφαση αυτή, ωστόσο ο νομικός αγώνας θα συνεχιστεί και η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί τον Σεπτέμβριο του 2014», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος.

Κι έπειτα η απογοήτευση μετατρέπεται σε ελπίδα με τις ψυχραιμότερες να προσπαθούν να εμψυχώσουν τις συναδέλφους τους. «Οι περισσότερες από σας έχετε γεννήσει παιδιά. Εχετε φέρει ζωή στον κόσμο. Θα γονατίσουμε τώρα; Γι’ αυτά τα παιδιά θα παλέψουμε. Και θα κερδίσουμε! Να το πιστέψουμε εμείς πρώτες. Γιατί από αυτή τη δουλειά που θα έχουμε, από αυτή θα τα θρέψουμε», λέει η Δήμητρα Μανώλη. Στη συνέχεια οι καθαρίστριες παίρνουν το πανό και την ντουντούκα τους και αποφασίζουν να κατευθυνθούν προς το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.

Η έφοδος των ΜΑΤ

Τα ΜΑΤ που βρίσκονται παραταγμένα επί των οδών Ερμού και Νίκης τις απωθούν με τις ασπίδες τους. Εκείνες καταφέρνουν και περνούν από τον αστυνομικό κλοιό. ΜΑΤ και έξω από το υπουργείο όπου εν τω μεταξύ κατεβαίνουν τα ρολά και η είσοδος ασφαλίζεται. Οι καθαρίστριες προσπαθούν να περάσουν από τους άνδρες των ΜΑΤ κι έπειτα εκείνοι εφορμούν πάνω τους χτυπώντας τες με τις ασπίδες και με κλοτσιές. Στόχος της αστυνομικής βίας γίνονται και οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τα γεγονότα.

Η κατάσταση εκτονώνεται όταν η Δέσποινα Κωστοπούλου και η Τ. Μπόλαρη μπαίνουν χτυπημένες στο ασθενοφόρο. Το ίδιο και μία ακόμα καθαρίστρια που λίγο αργότερα πέφτει λιπόθυμη. «Πέσανε πάνω μας όπως τα σκυλιά, όπως τα όρνια, όπως κάθε φορά. Κι εμείς διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι όσες και να στείλουν στο νοσοκομείο, τη δουλειά μας θα την πάρουμε πίσω», λέει η Ευαγγελία. «Με έριξαν κάτω και πέρασε όλη η πορεία και η διμοιρία από πάνω μου. Προσπαθούσα να προστατέψω το κεφάλι μου και δεν μπορούσα να σταθώ, μέχρι που ευτυχώς με τράβηξαν», μας λέει η Τ. Μπόλαρη.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ και να πραγματοποιηθεί ραντεβού με τις καθαρίστριες ζήτησε από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βαλαβάνη, Γ. Βαρεμένος, Θ. Πετράκος, Δ. Γελαλής, Μ. Τριανταφύλλου).

Ο υπουργός επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης προκειμένου να συναντήσει τις καθαρίστριες, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να δώσει εντολή να φύγουν τα ΜΑΤ, διότι δεν τα κάλεσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η πολιτική της βίας είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά τις 6 μ.μ. η οδός Νίκης γεμίζει αλληλέγγυους πολίτες με τις καθαρίστριες να παραμένουν εκεί, καθισμένες μπροστά στα ΜΑΤ και συνεχίζοντας τον αγώνα τους. Τον ξυλοδαρμό των καθαριστριών και των φωτορεπόρτερ κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους η ΠΟΕΣΥ και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Σκληρή ανακοίνωση, όμως, για τις «αποκρουστικές εικόνες» έξω από το υπουργείο εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, καλώντας την ηγεσία «να μην περιοριστεί στην επίρριψη ευθυνών και να μην αντιμετωπίσει το συμβάν ως μεμονωμένο κρούσμα».

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Πάγωσε τις επαναπροσλήψεις και «καθάρισε» για το Δημόσιο

Στον δρόμο θα παραμείνουν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που έχασαν τη δουλειά τους με την εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα. Σύμπλευση Αρείου Πάγου και κυβέρνησης επιτεύχθηκε χθες, καθώς το αρμόδιο συμβούλιο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της ιστορικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου με την οποία δικαιώνονταν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και διατασσόταν η άμεση επαναπρόσληψή τους.

Ετσι, οι αγωνιζόμενες γυναίκες, που βρίσκονται στον δρόμο από τον περασμένο Αύγουστο διεκδικώντας με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους, θα παραμένουν «σε εκκρεμότητα» μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης.

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το «διά ταύτα» της απόφασης, το δικαστήριο, υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη, αποφάσισε να ανατρέψει στην πραγματικότητα την άμεσα εκτελεστή απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που υποχρέωνε το Δημόσιο να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργάζονταν μέχρι την απομάκρυνσή τους από το υπουργείο.

Ο Αρειος Πάγος αρχικά αρνήθηκε να εκδώσει προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση, ωστόσο στη συνέχεια αποφάνθηκε επί της κύριας αίτησης αναστολής και δικαίωσε το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η εμμονή της κυβέρνησης να μην εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση προκάλεσε προχθές την αυστηρή παρέμβαση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, που υπογράμμισε ότι «η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος «υπενθυμίζει την απορρέουσα από το Σύνταγμα υποχρέωση όλων για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός αυτός, όταν επιδεικνύεται από πολιτειακούς φορείς, λαμβάνει παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες».

Μαρία Δήμα

 http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *