«Η ευρωζώνη απειλείται από μια μακροχρόνια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας», υποστήριξε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στην 5η Συνάντηση των νομπελιστών, στο Λιντάου της Γερμανίας.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια επανέλαβε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη ευρωζώνη έχουν αποτύχει παταγωδώς, παραπέμποντας στην υποτονική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επισήμανε ότι ο χώρος του κοινού νομίσματος δεν έχει συνέλθει ακόμη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αλλά εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης. «Η ευρωζώνη πλήττεται από μια ολέθρια πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο αμερικανός νομπελίστας, προσθέτοντας ότι επί χρόνια πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες δραστηριοποιούνταν με εσφαλμένα μοντέλα και υποθέσεις.
«Έπονται οι οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών στρεβλώσεων»
Υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανασταλτικές επιδράσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, τόνισε ο Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα, που έχουν εκδηλωθεί οδυνηρά αυτά τα λάθη, δεν διακρίνεται καμία αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, με δεδομένο ότι έπονται οι οικονομικές επιπτώσεις των γεωπολιτικών στρεβλώσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος. «Ο Στίγκλιτς έχει τους αριθμούς με το μέρος του», σχολιάζει στην Die Welt ο Χόλγκερ Σέπιτς, παραπέμποντας στη στασιμότητα που σημείωσε η οικονομία στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Η οικονομία στην Ιταλία και τη Γερμανία συρρικνώθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου κατά 0,2%», υπενθυμίζει ο γερμανός δημοσιογράφος. Την αρνητική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαιώνουν επίσης ο χαμηλός πληθωρισμός (0,4%) και το υψηλό ποσοστό της ανεργίας (11,5%).
Άλλοι οικονομολόγοι ανέφεραν στο συνέδριο του Λιντάου τα παραδείγματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που κατόρθωσαν να φτάσουν στο προ της κρίσης επίπεδο. Με μια διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, υποστήριξαν πολλοί οικονομολόγοι. «Η ευρωζώνη καταβάλλει τώρα ένα υψηλότατο τίμημα», σχολίασε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι το ευρώ, με τους αυστηρούς κανονισμούς του, έχει γίνει στενός κορσές για τις χώρες-μέλη. Με το άκαμπτο αυτό σύστημα δεν μπορούν να διευθετηθούν κατάλληλα οι κρίσεις στις χώρες-μέλη και οι υφέσεις της οικονομίας εξελίσσονται σε κρίσεις. «Τώρα η μία χώρα μετά την άλλη ολισθαίνει στην κρίση και αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε αντιμέτωποι με συστημικά σφάλματα», σχολιάζει ο Στίγκλιτς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «απαιτείται αλλαγή συστήματος».
«Η ευρωζώνη χρειάζεται τα ευρωομόλογα»
Ο αμερικανός νομπελίστας δεν τάσσεται υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε υπερβολικά μεγάλο κόστος. Ο μόνος τρόπος για την αποτροπή της κρίσης είναι η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ η Γερμανία καλείται να αποβάλει τους φόβους της στο ζήτημα της Δημοσιονομικής Ένωσης. «Η ευρωζώνη χρειάζεται τα ευρωομόλογα προκειμένου να μπορούν οι χώρες να αναχρηματοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους», αποφαίνεται ο οικονομολόγος, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η σκληρή γερμανική πολιτική στο θέμα αυτό έχει στερήσει τρισεκατομμύρια από την ευημερία. Ενδεικτικά ανέφερε ο Στίγκλιτς το παράδειγμα των ανέργων με υψηλή εξειδίκευση στις χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά εξαιτίας των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και της μειωμένης ζήτησης. Και ακριβώς η κατάσταση αυτή στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανησυχεί τον αμερικανό οικονομολόγο. «Δεν θέλω να σας χαλάσω τη διάθεση, αλλά η Ιαπωνία κατόρθωσε να ανακάμψει τόσο καλά μετά από τις χαμένες δεκαετίες, επειδή το ποσοστό των ανέργων σπάνια υπερέβη το 5%», κάτι που δεν συμβαίνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Πηγή: DW
http://agenda-news.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου