Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο…
Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Οι ειδήσεις για ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Λιβύη δεν δείχνουν να έχουν επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ακόμα και όταν τέλη στα Ιουλίου στην Τρίπολη της Λιβύης αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές οργανώσεις προκάλεσαν πυρκαγιά σε τεράστιες δεξαμενές πετρελαίου, η διεθνής τιμή του πετρελαίου επηρεάστηκε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Το πετρέλαιο σε… αφθονία
«Τα παροδικά προβλήματα τροφοδοσίας με πετρέλαιο από τη Λιβύη αντιμετωπίστηκαν με την αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία», λέει ο Κλάους-Γιούργκεν Γκερν από το Ινστιτούτο της Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW), προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χάρη στην μέθοδο “φράκινγκ“.
Η διαφιλονικούμενη στην Ευρώπη εξόρυξη πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστολίθου με χρήση χημικών και πεπιεσμένου νερού, που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ, έδωσε για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να εξάγουν αργό πετρέλαιο, γράφει η Wall Street Journal.
Παράλληλα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ συμπεραίνει στην τελευταία της έκθεση ότι η αγορά πετρελαίου είναι σε θέση «να καλύψει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της από ότι αναμένονταν».
Χαμηλή ζήτηση
Η μεγάλη προσφορά σε πετρέλαιο συναντά, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ, μια πολύ χαμηλή ζήτηση, γεγονός που οφείλεται στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Στα τέλη Ιουλίου το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 3,7% στο 3,4% επικαλούμενο τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε Ουκρανία και Εγγύς Ανατολή.
Και η Ευρώπη απέχει ακόμα από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν στασιμότητα στην ευρωζώνη, ενώ σε Ιταλία καιΓαλλία συρρίκνωση. Όταν συνεπώς η οικονομία των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών παραμένει στάσιμη, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση για πετρέλαιο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου