Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Συγχωροχάρτι 16,6 δισ. δολ. για την Bank of America

Ο τραπεζικός κολοσσός στέλνει στο αρχείο τις έρευνες για τον ρόλο του στην κρίση του .


Του Γιώργου Τσιάρα

Εκ πρώτης όψεως τα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια που συμφώνησε να πληρώσει στο αμερικανικό Δημόσιο ο τραπεζικός κολοσσός Bank of America (BOA), προκειμένου να στείλει μαζεμένες στο αρχείο και να «κλείσει» οριστικά όλες τις έρευνες που διεξάγουν οι Αρχές των ΗΠΑ για τον αμαρτωλό ρόλο της στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007, μοιάζουν κολοσσιαίο ποσό: και είναι πράγματι η μεγαλύτερη χρηματική ποινή που συνδέεται με τη δημιουργία της τοξικής φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ, αλλά και ο μεγαλύτερος εξωδικαστικός συμβιβασμός στην αμερικανική ιστορία – υπερβαίνοντας κατά πολύ τον συμβιβασμό των 7 δισ. δολαρίων που δέχτηκε τον περασμένο Ιούλιο η Citigroup για τα δικά της τοξικά ενυπόθηκα δάνεια και την εξωδικαστική συμφωνία ύψους 13 δισ. δολαρίων που δέχτηκε τον Νοέμβριο του 2013 η JPMorgan Chase.

Στην πραγματικότητα όμως, όσο υψηλό κι αν είναι αυτό καθεαυτό το ποσό, η Bank of America «καθαρίζει» από τα πολλαπλά της αμαρτήματα με ένα «χάδι», αφού είναι αποδεδειγμένο πως η ηγεσία της πρωταγωνίστησε στο μεγάλο παιχνίδι των subprimes στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας μεταξύ 2005 και 2008. Η αμερικανική τράπεζα αποδεδειγμένα εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες της προκειμένου να αγοράσουν προβληματικά επενδυτικά προϊόντα, που είχαν ως εχέγγυα επισφαλή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια – άλλωστε ένας από τους όρους της συμφωνίας με το Δημόσιο είναι πως η BOA θα αναγκαστεί να ομολογήσει δημόσια την εξαπάτηση αυτή.

Σε αντάλλαγμα το Δημόσιο θα βάλει στο αρχείο τις 23 ξεχωριστές έρευνες εξαπάτησης που έχουν ξεκινήσει εισαγγελείς σε όλη τη χώρα σε βάρος των μεγαλοτραπεζιτών της BOA: από τα δεκάδες κορυφαία στελέχη που συμμετείχαν στην τοξική λαίλαπα, ο μόνος που εξακολουθεί να κινδυνεύει με φυλάκιση είναι ο διαβόητος Αντζελο Μοζίλο, ο διευθυντής της περιφερειακής τράπεζας ενυπόθηκων δανείων Countrywide Financial, την οποία εξαγόρασε -όπως και τη Merill Lynch- η BOA εν μέσω της κρίσης το 2008.

Δεν είναι όλα μετρητά

Και βέβαια τα 16,6 δισ. δεν είναι όλα σε «πραγματικά» λεφτά. Σύμφωνα με την απόφαση, η καταβολή των 9,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει με τη μορφή προστίμων και αποζημιώσεων, ενώ τα υπόλοιπα 7 δισ. θα είναι «soft money», δηλαδή χρήμα υπό τη μορφή διευκολύνσεων για χιλιάδες δανειολήπτες της τράπεζας που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα «κόκκινα» από καιρό δάνειά τους. Ετσι και η κυβέρνηση Ομπάμα θα μπορέσει να «πουλήσει» τη συμφωνία στην κοινή γνώμη ως επίδειξη πυγμής προς τις μεγάλες τράπεζες και κοινωνικής ευαισθησίας προς τους ξεσπιτωμένους και κατεστραμμένους από την κρίση δανειολήπτες, ενώ στην πραγματικότητα δίνει στη Wall Street ένα ωραιότατο συγχωροχάρτι, έστω και σε σχετικά «αλμυρή» τιμή…

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται πάντως να «ψαλιδίσει» τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο κατά περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 43 σεντ ανά μετοχή, μετά την καταβολή φόρων. Ψίχουλα για μια τράπεζα που ανακοίνωσε πέρσι τζίρο 89 δισ. και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων…


http://www.efsyn.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *